Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CЗРО.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
15.9 Mб
Скачать

8.5 Стисла характеристика пейджерів

Пейджер являє собою високочутливий малогабаритний приймач. Вбудована в пейджер антена забезпечує прийом сигналів з усіх напрямків.

Нині використовуються десятки типів пейджерів. За способом прийому і відображення пейджери поділяються на тонові, цифрові, алфавітно-цифрові й голосові.

Тонові пейджери повідомляють власнику пейджера тільки сам факт виклику – звуковим сигналом або вібрацією. Кількість різних тонових сигналів у сучасних пейджерах – від одного до чотирьох. Кожен з цих сигналів визначає зміст виклику (наприклад, подзвони додому, подзвони на роботу тощо). Більшість пейджерів однотонові.

Цифрові та алфавітно-цифрові пейджери сповіщають власника пейджера про отримання виклику звуковим сигналом, вібрацією або світловою індикацією, а самі повідомлення виводять на рідкокристалічний екран. Цифрові пейджери можуть приймати та виводити на екран повідомлення, що складаються тільки з цифр і декількох допоміжних символів (наприклад, пробіл). Повідомлення, прийняті алфавітно-цифровими пейджерами, можуть містити, крім цифр, текстову інформацію алфавіту тієї або іншої мови залежно від моделі пейджера.

Голосові пейджери приймають і відтворюють прийняті закодовані на передачі мовні повідомлення.

Крім своєї основної функції з прийому та відображення повідомлень, пейджери можуть виконувати ряд додаткових функцій (вбудовані годинники, будильник, записна книжка, до якої записуються і зберігаються декілька прийнятих повідомлень). Різні типи пейджерів відрізняються один від одного розмірами, обсягом пам'яті, кількістю адрес і таблицями кодування.

Розвиток СПРВ йде шляхом широкого застосування цифрових способів обробки й передачі викликів (адрес) і повідомлень у літерно-цифровому вигляді, підвищення пропускної здатності та завадостійкості цих систем, мініатюризації електроенергії приймачами персонального радіовиклику.

Контрольні запитання та завдання

1. Вкажить загальні принципи побудови систем персонального радіовиклику.

2. Які основні стандарти системи персонального радіо виклику?

3. Наведіть склад і призначення основних засобів системи персонального радіовиклику загального користування (СПРВ-ЗК).

4. Однозонові та багатозонові системи персонального радіовиклику.

5. Дайте стислу характеристику пейджерів.

Глосарій:

Автокореляційна функція – ступінь подоби сигналу зі своєю копією, що зміщенa на інтервалі часу.

Аутентифікация – процедура перевірки достовірності ідентифікатора пред'явленого користувачем інформаційної взаємодії.

Базова станція (BTS) – станція, що забезпечуючє прийом і передачу радіосигналів, управління потужністю випромінювання мобільних станцій.

Багатостанційний доступ з кодовим розділенням (СDMA) - технологія доступу користувачів до ресурсів мережі, що заснована на застосуванні сигналів сформованих на базі псевдовипадкових послідовностей.

Багатопроміневість – розповсюдження радіохвиль між передаючим і приймальним пристроями по декількох траєкторіях.

Відстань повторного використовування частот - відстань між центрами двох видалених комірок, починаючи з якої допускається повторне використовування частот

Взаємно кореляційна функція – ступінь подоби двох сигналів.

Гауссова маніпуляція з мінімальним фазовим зрушенням (GMSK) - вид маніпуляції в якому імпульси вхідної послідовності згладжуються за допомогою фільтру нижніх частот і приводяться до форми гауссової кривої

Естафетна передача – перемикання мобільної станції з одного робочого (частотного) каналу на інший при ії перетинанні з однієї комірки в іншу.

Ідентифікація – процедура тотожності невідомого об'єкту відомому на підставі збігу ознак (ідентифікаторів).

Канал трафіку – канал зв'язку призначений для передачі інформації між рухомою і базовою станцією.

Канал доступу – забезпечує зв'язок мобільної станції з базовою, коли мобільна станція ще не використовує канал трафіку.

Кластер розмірності N – група з N комірок, у яких є базові станції, що використовують весь виділений системі мобільного зв’язку діапазон частот і працюють на різних частотних каналах.

Коди Баркера – послідовності біт з малим значенням аперіодичної автокореляційної функції здатні забезпечити синхронізацію переданих і прийнятих сигналів за досить короткий проміжок часу, зазвичай дорівнює довжині самої послідовності.

Критерії ефективності системи мобільного зв’язку – показники якості функціонування системи (ймовірність відмови в обслуговуванні абонента, ймовірність помилки передачі інформації, частотна ефективність і ін.)

Ортогональні коди Уолша – сигнали взаємно кореляційна функція яких дорівнює нулю на всьому відрізку визначення зсуву на інтервалі часу .

Перемеження - зміна позицій блоків інформації щодо один до одного, яке дозволяє рознести символи, що стоять поряд і які належать одному і тому ж повідомленню.

Псевдовипадкова послідовність – послідовність біт, що була сформована за деяким певним математичним правилом, але має всі властивості випадкової послідовності

Роумінг - послуга надання зв'язку при переміщенні абонента в зону обслуговування іншого оператора

Система мобільного зв’язку – сукупність технічних засобів (радіоустаткування, комутаційних пристроїв, сполучних ліній і систем передачі), за допомогою яких забезпечується зв'язок рухомих абонентів, як між собою, так і з абонентами інших мереж.

Територіальне планування – розподіл території на зони обслуговування з урахуванням повторного використовування частотних каналів.

Широкосмугові сигнали – сигнали, у яких добуток ширини спектра сигналу помножений на його тривалість набагато більше одиниці.

Управління потужністю - процес, що підтримує рівень потужності мобільної станції, який забезпечує характеристики якості обслуговування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]