Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 016_CD-ROM.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
286.72 Кб
Скачать

Прямий доступ до пам'яті

В даний час практично у всіх комп'ютерах встановлюється контролер Bus Master IDE. Ці контролери дозволяють поміщати дані безпосередньо в оперативну пам'ять, минаючи процесор. При використанні подібних контролерів завантаження процесора накопичувачем CD-ROM (незалежно від типу інтерфейсу) зменшується до 11%. Якщо у вашій системі є контролер Bus Master IDE, обов'язково установіть для накопичувачів CD-ROM і жорстких дисків прямий доступ до пам'яті.

Практично всі сучасні накопичувачі CD-ROM (12x і вище) і системні плати на базі процесорів Pentium підтримують передачу даних безпосередньо в пам'ять. Щоб визначити, є чи у вашій системі підтримка прямого доступу до пам'яті, клацніть на System у вікні Control Panel. В закладці Device Manager клацніть на знаку "+" біля групи пристроїв Hard Disk Controllers. Якщо в списку є пристрій Bus Master..., то у вашій системі підтримується прямий доступ до пам'яті. Для установки прямого доступу до пам'яті недостатньо мати контролер Bus Master IDE, потрібні ще пристрої (жорсткі диски і накопичувачі CD-ROM), що будуть підтримувати цей режим. Визначте тип встановлених у вашій системі накопичувачів і проконсультуйтеся у виробників про підтримувані властивості. Жорсткі диски і накопичувачі CD-ROM, що підтримують режими MultiWord DMA Mode 2 (16,6 Мбайт/с), UltraDMA Mode 2 (33 Мбайт/с) або більш швидкі, можуть використовувати прямий доступ до пам'яті.

Для того щоб активізувати прямий доступ до пам'яті жорсткого диска або накопичувача CD-ROM, двічі клацніть на ньому у закладці Устройства діалогового вікна Свойства: Система й у вікні властивостей, що з'явилося, даного пристрою у вкладці Настройка (Settings) установіть прапорець DMA.

1.2. Інтерфейс.

Під інтерфейсом накопичувача CD-ROM розуміють фізичне з'єднання накопичувача із шиною розширення. Оскільки інтерфейс — це канал, за допомогою якого дані передаються від накопичувача до комп'ютера, його значення надзвичайно велике. Для підключення накопичувача CD-ROM до комп'ютера використовується чотири типи інтерфейсів:

  • SCSI/ASPI (Small Computer System Interface/Advanced SCSI Programming Interface);

  • IDE/ATAPI (Integrated Device Electronics/AT Attachment Packet Interface);

  • Паралельний порт;

  • порт USB.

Інтерфейс scsi/aspi

Інтерфейсом SCSI (Small Computer System Interface — інтерфейс малих комп'ютерних систем) називається спеціалізована шина, до якої можна підключати різні типи периферійних пристроїв.

Взаємодія між накопичувачем CD-ROM (і іншими SCSI-пристроями) і основним адаптером здійснюється за допомогою стандартного програмного інтерфейсу за назвою ASPI (Advanced SCSI Programming Interface). SCSI — універсальний і високопродуктивний інтерфейс для накопичувачів CD-ROM, до якого можна підключити й інші периферійні пристрої.

При цьому додаткові пристрої, наприклад накопичувачі на магнітній стрічці або додаткові накопичувачі CD-ROM, можна підключати послідовно до того самого основного адаптера, а не встановлювати для кожного з них у роз’єм системної шини комп'ютера окремі плати. Завдяки цій властивості при підключенні до комп'ютера декількох периферійних пристроїв, зокрема накопичувачів CD-ROM, варто віддавати перевагу саме інтерфейсові SCSI.

Підводячи підсумок, відзначимо, що при покупці накопичувача CD-ROM з інтерфейсом SCSI необхідно переконатися в наявності ASPI-драйвера для операційної системи і перевірити відповідність програми ASPI-Manager основного адаптера SCSI драйверові накопичувача.

SCSI — самий підходящий інтерфейс для накопичувачів CD-ROM і інших пристроїв. Він дозволяє домогтися високої продуктивності, а також підключити до семи (і більше) пристроїв до одного основного адаптера. Недолік цього інтерфейсу — його висока вартість. Якщо ви не збираєтеся підключати до шини SCSI яких-небудь інших периферійних пристроїв, крім накопичувача CD-ROM, то не витрачайте гроші на можливості, що ніколи не будуть затребувані. У цьому випадку краще використовувати інтерфейс IDE/ATAPI.

Соседние файлы в папке Lekciyi