Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 016_CD-ROM.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
286.72 Кб
Скачать

2. Основні параметри записуючих накопичувачів cd-rom

Тепер є можливість створювати власні компакт-диски (як CD-ROM, так і аудіо) за допомогою нового покоління пристроїв — записуючих накопичувачів CD-ROM. Для цього необхідно придбати компакт-диск з можливістю запису і пристрій для здійснення цього, причому витрати будуть істотно нижчі, ніж при покупці іншого пристрою, наприклад Zip або Jazz. Компакт-диск з мжливістю запису найкраще підходить для архівування даних з погляду вартості і простоти процесу запису. Ще одною перевагою використання такого компакт-диску для створення архіву є тривалий термін збереження, набагато перевищуючи терміни збереження на інших пристроях (наприклад, таких як магнітна стрічка).

Більшість записуваних накопичувачів CD-ROM — пристрої WORM (write-once, read many— однократний запис, багаторазове читання), призначені для тривалого збереження. Фактичним стандартом цього типу пристроїв стали накопичувачі CD-R. Вони ідеально підходять для резервного копіювання системи і подібних операцій. Однак при частому резервному копіюванні або архівуванні, незважаючи на низьку вартість носія, стає невигідно використовувати пристрої CD-R. В даному випадку необхідно звернути увагу на пристрої багаторазового запису CD-RW.

2.1. Накопичувачі cd-r

На накопичувачах CD-R (CD-Recordable)— їх іноді називають CD-WORM (Compact-Disk Write-Once Read-Many) — ви можете записувати власні компакт-диски. Такі накопичувачі дуже зручні для невеликих фірм, що зацікавлені в поширенні своїх баз даних на компакт-дисках. Записаний майстер-диск можна тиражувати.

Диск CD-R відрізняється від звичайного компакт-диску. На його поверхні не випалюються заглиблення. Чистий диск CD-R покритий шаром красячої речовини з такими ж відбиваючими властивостями, як в алюмінієвого покриття звичайного компакт-диску, і зчитувальний пристрій не зможе знайти на ньому жодного штриха. Коли на диск починають записувати дані, промінь лазера розігріває шар золота і шар красячої речовини. При нагріванні деякі ділянки поверхні починають розсіювати світло точно так само, як заглиблення на скляному майстру-диску звичайного компакт-диску. Пристрій, що зчитує, теж сприймає ці ділянки як заглиблення, хоча це просто "цятки" з меншим коефіцієнтом відбиття, які утворилися в результаті хімічної реакції при нагріванні золота і красячої речовини.

Багато сучасних моделей накопичувачів CD-R можуть виконувати запис в усіх форматах (від ISO 9660 до ХА) і зчитувати дані подібно звичайним накопичувачам CD-ROM. Вартість пристроїв і чистих дисків постійно знижується.

Ємність дисків cd-r

Усі диски CD-R мають стандартну ємність — 650 Мбайт, що еквівалентно 74 хвилинам музики. Деякі фірми випускають диски ємністю 700 Мбайт (80 хвилин музики). Звичайно "зайві" 50 Мбайт не пошкодять, але ящо використовувати стандартні диски, тоді є гарантія можливості прочитати їх на будь-яких типах оптичних накопичувачів.

Запис диска на накопичувачі cd-r

Накопичувач CD-R на сьогоднішній час практично мають таку ж швидкість заису інформації як їх "побратим" CD-ROM швидкість зчитування. Найшвидші моделі CD-R записують і читають зі швидкістю 52х. Для запису CD-R необхідно спеціальне програмне забезпечення, здатне надати безперервний потік даних. При швидкості запису 48х необхідно забезпечити потік даних 7200 Кбайт/с. Це реалізується за допомогою буфера, що створюється на жорсткому диску і з якого дані записуються на CD-R.

Соседние файлы в папке Lekciyi