Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 016_CD-ROM.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
286.72 Кб
Скачать

Програмне забезпечення для запису cd-r

Це програмне забезпечення перетворить дані на жорсткому диску у формат CD-R. Найчастіше воно поставляється разом з накопичувачем.

Для запису диска необхідно близько 1,5 Гбайт вільного місця на жорсткому диску. З них 650 Мбайт — це дані, які необхідно записати на CD-R. Усі необхідні дані з різних джерел, наприклад з дисків сервера, дисків комп'ютерів у локальній мережі, компакт-дисків і ін., треба "скласти" в одному місці. Ще 650 Мбайт буде зайнято "образом" диска, що створить програма запису з вашого матеріалу.

При записі компакт-диску необхідно дотримуватися наступних рекомендацій.

  • Намагайтеся для збереження матеріалу компакт-диску використовувати найшвидший жорсткий диск із встановлених у вашій системі. Для запису не використовуйте наступні джерела: накопичувачі на гнучких дисках, Zip або інші пристрої збереження даних з паралельним інтерфейсом, накопичувачі CD-ROM, пристрої мережі.

  • Перед записом перевірте жорсткий диск на наявність помилок і, якщо дозволяє час, виконайте дефрагментацію.

  • Відключіть систему керування живленням.

  • Якщо комп'ютер підключений до мережі, то краще на час запису відключити його, щоб колеги при пошуку потрібного файлу на вашому комп'ютері не перервали процес запису.

  • Перевірте кількість вільного місця на тимчасовому диску. Для запису компакт-диску ємністю 650 Мбайт необхідно звільнити як мінімум 1,3 Гбайт.

  • Не забудьте протерти м'якою тканиною поверхня записуваного компакт-диску.

Якщо після виконання цих рекомендацій при записі з'являються помилки, спробуйте зменшити швидкість запису.

Багаторазовий запис

Більшість сучасних накопичувачів CD-R підтримує багаторазовий запис. При покупці накопичувача зверніть увагу на його ХА-сумісність.

2.2. Накопичувачі cd-rw.

Після визначення стандарту CD-RW у "Жовтогарячій книзі" ці накопичувачі стали популярною альтернативою накопичувачам CD-R. Диск CD-RW можна перезаписувати мінімум кілька тисяч разів. Постійне зниження вартості пристроїв CD-RW дозволяє їх використовувати для резервного копіювання, архівування й інших задач збереження даних.

Накопичувачі CD-RW ще іноді називають що стираємими CD (erase CD), або CD-E.

Кількість циклів запису обмежується здатністю відбиваючої поверхні диска CD-RW. Багато стандартних накопичувачів CD-ROM і CD-R не можуть читати диски CD-RW, a виробники нових пристроїв забезпечують використання будь-якого формату дисків у своїх накопичувачах. Накопичувачі CD-RW можуть записувати диски CD-R і читати будь-які диски CD-ROM.

Матеріал дисків cd-rw

Світлочутлива фарба на диску CD-R змінює відбиваючі властивості при попаданні променя лазера. Це зміна властивостей необоротня. Диск CD-RW також має шар, який змінює відбиваючу здатність при попаданні променя лазера, але на відміну від диска CD-R це оборотньо.

Активний шар диска CD-RW являє собою сплав Ag-In-Sb-Te (срібло-індій-сурма-телур), що при звичайному стані володіє відбиваючими властивостями. Активний матеріал розташований поверх полікарбонатної основи, на якій створений спіральний зразок для точного позиціонування диска і правильного розташування канавок.

При записі диска в накопичувачі CD-RW лазер працює на повній потужності (режим Pwrite) і розігріває активний матеріал до температури 500—700 °С, розплавляючи його. У такому стані матеріал втрачає відбиваючі здатності. Періодично розігріваючи за допомогою лазера активний матеріал, можна створити відбиваючі і не відбиваючі ділянки диска, тобто штрихи.

Для повернення диска в первісний стан лазер на низькій потужності (режим Perase) розігріває активний матеріал до температури 200 °С (нижче температури плавлення), і відбиваючі властивості відновлюються. Таким чином, зміна потужності лазера приводить до запису на диск інформації. Потрібно звернути увагу на те, що в такий спосіб не можна, не записавши даних, "очистити" диск.

Соседние файлы в папке Lekciyi