Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 016_CD-ROM.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
286.72 Кб
Скачать

1.3. Механізм завантаження диску.

Існує два принципово різних типи завантаження компакт-дисків: у контейнери накопичувача й у висувні лотки. Кожний з них має свої переваги і недоліки. Від того, який тип завантаження ви виберете, залежить спосіб вашого "спілкування" з накопичувачем — адже ви будете зіштовхуватися з цим механізмом щораз, коли захочете поставити новий компакт-диск!

Сьогодні випускаються такі накопичувачі, у які можна завантажити відразу кілька компакт-дисків. Ці пристрої схожі на багатодискові програвачі для автомобілів.

Контейнери

Цей механізм завантаження дисків використовується в більшості високоякісних накопичувачів на компакт-дисках. Диск встановлюється в спеціальний щільно закритий контейнер з рухливою металевою заслонкою. При установці контейнера в накопичувач металева заслонка спеціальним механізмом зміщається вбік, відкриваючи лазерному променеві шлях до поверхні компакт-диску.

Контейнери — самий зручний механізм завантаження дисків. Якщо усі ваші диски мають контейнери, то вам залишається тільки вибрати потрібний і вставити його в накопичувач (приблизно так само, як при роботі з 3,5-дюймовими дискетами). Контейнер можна спокійно брати в руки, не побоюючись забруднити або пошкодити поверхню компакт-диску.

Крім захисту компакт-диску від забруднення й ушкоджень контейнер більш точно встановлюється в накопичувач. Це зменшує похибки позиціонування зчитуючого пристрою і, у кінцевому рахунку, час доступу до даних.

Єдиний недолік контейнерів — їхня висока вартість.

Після того як усі ваші диски будуть мати свої контейнери, робота з ними стане суцільним задоволенням — береш і вставляєш! Зрозуміло, що та коробочка, у яку був вкладений диск при покупці, стає просто не потрібною — її функції виконує контейнер.

Ще одним немаловажним достоїнством накопичувачів, розрахованих на диски в контейнерах, є те, що їх можна встановлювати навіть боком.

Висувні лотки

У більшості простих накопичувачів на компакт-дисках для установки диска використовуються висувні лотки. Це такі ж пристрої, які застосовуються в програвачах звукових компакт-дисків класу CD-DA. Оскільки диски не треба укладати в окремі контейнери, механізм завантаження виходить більш дешевим. Правда, щораз при установці нового диска його необхідно брати в руки, а це підвищує ризик забруднити або подряпати його.

Лоток сам по собі досить ненадійна конструкція. Його досить легко зламати, наприклад необережно зачепивши ліктем або упустивши що-небудь зверху в той момент, коли він висунутий з накопичувача. Крім того, будь-який бруд, що потрапив на диск або на лоток, втягується всередину пристрою при поверненні механізму в робоче положення. Тому накопичувачі з лотками не можна застосовувати в промислових або інших несприятливих зовнішніх умовах. Якщо компакт-диск покладений на лоток з перекосом, то при завантаженні можуть бути ушкоджені і диск і накопичувач.

Єдине, щоправда, досить істотна перевага пристроїв цього типу — їхня дешевизна.

1.4. Інші особливості накопичувачів на компакт-дисках

Безумовно, достоїнства пристроїв у першу чергу визначаються їхніми технічними характеристиками, але існують і інші немаловажні фактори. Крім якості конструкції і надійності, при виборі накопичувача необхідно враховувати такі його властивості:

  • захист від пилу;

  • автоматичне очищення лінз;

  • тип накопичувача (зовнішній чи внутрішній).

Захист від пилу.

Головними ворогами пристроїв на компакт-дисках є пил і бруд. Їхнє потрапляння в оптичний пристрій або в механізм приводить до помилок зчитування даних, або у кращому випадку — до зниження швидкодії. В одних накопичувачах лінзи та інші відповідальні вузли розташовуються в окремих герметизованих відсіках, в інших для запобігання попаданню пилу всередину накопичувача використовуються своєрідні "шлюзи" із двох заслонок (зовнішньої і внутрішньої). Усі ці міри дозволяють продовжити термін служби пристрою.

Автоматичне очищення лінз.

Якщо лінзи лазерного пристрою забруднені, зчитування даних сповільнюється, оскільки дуже багато часу іде на повторні операції пошуку і читання (у гіршому випадку дані можуть взагалі не зчитуватися). У таких випадках варто використовувати спеціальні чистячі диски. У деяких сучасних високоякісних моделях накопичувачів наявний вбудований пристрій очищення лінз. Він є досить корисним, коли комп'ютер працює в складних зовнішніх умовах.

Соседние файлы в папке Lekciyi