Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 016_CD-ROM.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
286.72 Кб
Скачать

Читання дисків cd-rw

Стандарт CD визначає, що поверхня компакт-диску повинна мати відбиваючу здатність не менш як 70% (тобто диск повинен відбити не менш 70% світла, яке падає на його поверхню). Відбиваюча здатність штрихів повинна бути не більш 28%. При створенні в 1980 році технології запису на компакт-диски чутливість фотодатчиків у програвачах CD була відносно невелика.

Відбиваюча здатність диска CD-RW лежить у межах 15-25%, що істотно нижче необхідного мінімуму, визначеного стандартом. Однак різниця між відбиваючою здатністю диска і штрихів близько 60% (стандартне значення звичайного CD-ROM), чого цілком достатньо для правильного розпізнавання штрихів сучасними фотодатчиками. Таким чином, не потрібно ніяких додаткових змін у накопичувачі для читання дисків CD-RW.

3. Накопичувачі dvd.

Майбутнє компакт-дисків — цифровий універсальний диск, так званий DVD (Digital Versatile Disc). Це новий стандарт, що значно збільшує обсяг пам'яті і, отже, кількість використовуваних для компакт-дисків програм. Головна проблема сучасної технології CD-ROM полягає в тому, що вона жорстко обмежена об’ємом пам'яті диска. Диск CD-ROM може містити максимум 750 Мбайт даних, і хоча це дуже великий об’єм, але його виявляється недостатньо для багатьох нових програм, особливо для тих, у яких використовується відео.

Новий DVD-стандарт може замінити відеокасети. У майбутньому, замість того щоб брати стрічку в місцевому відеопрокаті, ви зможете купити або взяти напрокат фільм на диску CD-ROM. Диски нового стандарту будуть застосовуватися на ринку розваг з таким же успіхом, як і на комп'ютерному ринку.

3.1. Специфікації dvd.

У відповідності зі стандартом DVD-диск є однобічним, одношаровим і містить 4,7 Гбайт інформації. Новий диск має такий же діаметр, як сучасні компакт-диски, однак він у два рази тонший (0,6 мм). Застосовуючи стиск MPEG-2, на новому диску можна розмістити 135 хвилин відео — повнометражний повноекранний фільм з повною кількістю кадрів, із трьома каналами якісного звуку і чотирма каналами субтитрів. Значення ємності диска не випадкове: стандарт створювався під егідою кіноіндустрії, що давно шукала недорогу і надійну заміну відеокасетам.

Необхідно розуміти різницю між дисками DVD-Video і DVD-ROM. Перший містить тільки відео і відтворюється в програвачі DVD, а другий — різні типи даних і зчитується за допомогою накопичувача DVD у комп'ютері. Ці два типи дисків DVD можна порівняти зі звуковим компакт-диском і CD-ROM.

Сучасні моделі накопичувачів DVD підтримують двошарові DVD-диски ємністю 8,5 Гбайт, двосторонні диски ємністю 9,4 Гбайт на одній стороні, а також двошарові диски ємністю 17 Гбайт. Для збільшення ємності DVD-диска можна змінювати такі параметри:

  • зменшувати довжину штриха (~2,08х, від 0,972 до 0,4 мкм);

  • зменшувати відстань між доріжками (-2,16х, від 1,6 до 0,74 мкм);

  • збільшувати область даних (~1,02х, від 86 до 87,6 см );

  • забезпечувати більш ефективну модуляцію (~1,06х);

  • підвищувати ефективність коду корекції помилок (~1,32х);

  • зменшувати сектори (~1,06х, від 2 048/2 352 до 2 048/2 060 байт).

У накопичувачі DVD використовується лазер з меншою довжиною хвилі, що дозволяє зчитувати більш короткі штрихи. Для подвоєння розміру в накопичувачі DVD можна використовувати дві сторони диска і, крім того, можна записувати дані на два окремих шари кожної зі сторін.

З розвитком технології блакитного лазера вже в недалекому майбутньому можливе збільшення щільності в кілька разів. Пристрої DVD відрізняються швидкістю зчитування даних. Стандартна швидкість — 1,3 Мбайт/с, що приблизно еквівалентно накопичувачеві 9х CD-ROM. Час доступу складає близько 150—200 мс. На сьогоднішній день доступні накопичувачі DVD 16х. Як і звичайні накопичувачі CD-ROM, накопичувачі DVD випускаються з інтерфейсом SCSI і IDE/ATA, а крім того, оснащуються кабелем для підключення пристрою до звукового адаптера.

Накопичувачі DVD цілком сумісні з попередніми стандартами, можуть зчитувати дані зі звичайних CD-ROM і програвати аудіодиски. При цьому швидкість зчитування буде еквівалентна швидкості звичайного накопичувача CD-ROM.

Багато виробників почали встановлювати накопичувач DVD-ROM у випускаємі моделі комп'ютерів. Крім накопичувача, у комп'ютері встановлюється плата-декодер MPEG-2 для відтворення відео на DVD-дисках. Відсутність такої плати позначиться на швидкодії системи, і, швидше за все, ви не зможете подивитися відеофільм на повному екрані. Така плата в даний час пропонується декількома виробниками устаткування.

Соседние файлы в папке Lekciyi