Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка МЕВ.doc
Скачиваний:
388
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
375.3 Кб
Скачать

5.Організація самостійної роботи студентів

Призначенням самостійної роботи студентів, як і інших форм роботи, що використовуються у навчальному процесі, є поглиблення теоретичних знань студентів у розрізі дисципліни “Міжнародні економічні відносини”, а також закріплення студентами практичних навичок.

Вдала організація самостійної роботи студентами сприятиме отриманню глибоких знань щодо навчального курсу і, відповідно, дозволить отримати досить високу оцінку на екзамені або успішно здати іспит.

Самостійно вивчати дисципліну можна або вдома, або в бібліотеці навчального закладу (за бажанням студента – в будь-якій іншій бібліотеці), з використанням методичних вказівок, підручників, навчальних посібників, наукових статей, словника економічних термінів тощо.

Вивчення кожної теми курсу, що пропонується робочою програмою для самостійного вивчення студентами, починається з ознайомлення з основними поняттями та термінами. Студент повинен достатньо глибоко зрозуміти їхню сутність, це є основою вивчення кожної теми курсу, а значить і дисципліни загалом. Добре, коли під час виконання цієї роботи студент занотовує в спеціальному зошиті для себе те, що вважає за необхідне.

Теоретичні знання студент самостійно набуває внаслідок докладного вивчення відповідних тем з використанням підручників і навчальних посібників. Дуже корисно перевіриті глибину набутих знань, намагаючись відповісти на запитння, якими звичайно завершується кожна тема.

Навчальний матеріал, передбачений робочою програмою для самостійного засвоєння студентами, обов’язково в повному обсязі виноситься на підсумковий контроль поряд з тим, для вивчення якого передбачені аудиторні заняття.

Практична частина зазначених курсів передбачає розв’язання задач і вирішення практичних завдань. Набуття студентами навичок розв’язання задач і вирішення практичних завдань з дисципліни “Міжнародні економічні відносини”, їх самостійне закріплення спрямовані на якісне засвоєння студентами зазначеного курсу. У випадках, коли при самостійному засвоєнні практичного матеріалу у студента виникають складнощі, він може звернутися із відповідними конкретними запитаннями до викдадача на практичному занятті, або ж отримати консультацію у спеціально відведені для цього часи.

Якісна самостійна робота студентів щодо засвоєння теоретичного та практичного матеріалу з дисципліни “МЕВ” надасть змогу студентам, що навчаються за економічними спеціальностями, поповнити свій цінний багаж спеціальних знань, який у недалекому майбутньому обов’язково допоможе їм стати фахівцями високого рівню.

Контроль за самостійною роботою студентів здійснюється у вигляді обговорень, опитувань, розв’язання задач, перевірки та оцінювання домашніх завдань (рефератів) студентів денної форми навчання, перевірки індивідуальних завдань (контрольної роботи) студентів-заочників.

6. Перелік запитань для підготовки до семестрового контролю

1.Предмет вивчення курсу “Міжнародні економічні відносини” (МЕВ).

2.МЕВ як економічна категорія.

3.Сутність МЕВ, їх значення, Об'єктивна основа і передумови розвитку .

4.Особливості розвитку МЕВ на сучасному етапі.

5.Роль МЕВ у процесі інтеграції України в систему світогосподарських зв'язків.

6.Світове господарство (СГ): сутність, елементи і суб'єкти, формування.

7.Фактори розвитку СГ.

8.Місце окремих угруповань країн у СГ і МЕВ.

9.Проблеми інтеграції у світове господарство країн з перехідною економікою, зміни у розвитку їх МЕВ.

10.Проблеми інтег­рації України у СГ.

11.МЕВ як елемент структури СГ.

12.Формування МЕВ з розвитком СГ.

13.Фактори розвитку МЕВ у системі СГ..

14.МЕВ як необхідна умова розвитку і структурний елемент національних економік.

15.Еволюція МЕВ.

16.Форми МЕВ, їх взаємозв'язок.

17.Головні економічні закони розвитку СГ і МЕВ.

18.Система міжнародного поділу праці (МПП) та основні тенденції и розвитку у сучасних умовах.

19.МПП - основа розвитку СГ і МЕВ.

20.МПП як форма прояву суспільного поділу праці.

21.Фактори поглиблення МПП. Вплив технологічної революції на МПП.