Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСИХОЛІНГВІСТИКА.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
267.26 Кб
Скачать

7. Патопсіхолінгвістіка

Патопсіхолінгвістіка вивчає патологічні відхилення у формуванні та протіканні мовних процесів в умовах несформованості або розпаду особистості. До мовної патології відносяться: 1) порушення процесів, обумовлених дією вищих психічних функцій (при психопатіях і акцентуаціях), 2) мовні порушення, викликані локальними ураженнями мозку (моторна та сенсорна афазія), 3) мовні порушення, пов'язані з дисфункцією сенсорних систем (наприклад, мова сліпихглухих і глухонімих), 4) порушення, пов'язані з розумовою відсталістю; 5) порушення мови, пов'язані з труднощами в реалізації моторної програми ( заїканнядисфонія,браділаліятахілаліядислалияринолалиядизартрія).

У рамках патопсіхолінгвістікі можна виділити психіатричну лінгвістику. Виявлені і описані на матеріалі норми (художні тексти) і патології (реальна мова психічних хворих) словники акцентуйованих особистостей можуть внести великий внесок у побудову особистісних тезаурусів. На відміну від загальномовноїтезауруса, тезаурус мови акцентуйованої особистості організований за правилами, що визначаються перекрученою картиною світу, що існує в свідомостіакцентуйованої особистості. На підставі емоційно-смислової домінанти тексту, можна говорити про картинах світу " світлих "(паранойяльних)," темних "(епілептоїдних), "Сумних" (депресивних), "Веселих" (маніакальних) і "Красивих" (істероїдних). При цьому мова йде не стільки про індивідуальній свідомості автора, скільки про загальні закономірності прояву акцентуйованої свідомості в мові й мови. У цій своїй частині психолінгвістика близька психіатричного літературознавства і патографій літературної творчості.

8. Експеримент в психолінгвістиці

Експерименти займають величезне місце в сучасній психолінгвістиці. Це

  • асоціативний експеримент, одним з побічних результатів застосування якого стало створення поліграфа,

  • експеримент по методикою додатки,

  • шкалювання,

  • метод семантичного диференціала,

  • метод семантичного інтеграла, і ряд інших.

  • Окреме місце в психолінгвістиці займають методи психосемантичного аналізу слів і текстів.

9. Прикладна психолінгвістика

У своєму прикладному аспекті психолінгвістика може бути пов'язана практично з усіма прикладними областями психології : з педагогічної та медичною психологієюпатопсихологіїнейропсихологіїпсихиатрией и коррекционной педагогикой. ( дефектологией), инженерной, космической и военной психологиейпсихологией трудасудебной и юридической психологией, наконец, с политической психологией и психологией массовой коммуникации, психологией рекламы и пропаганды. В сущности, именно эти прикладные дисциплины и возникающие перед ними задачи лингвистического характера служат в настоящее время стимулами к развитию психолингвистики как самостоятельной научной области.

колько