Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМНИЙ ПРОЕКТ.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.72 Mб
Скачать

2.3. Теоретичні передумови до розрахунку терткових пристроїв

Для спрощення розглянемо роботу домолочуємого пристрою, радіусом r, що обертається з деякою постійною кутовою швидкістю і масою, що рівномірно завантажується m' (кг/с).

домолочуємого пристрою, витрачається на подолання опору двох основних категорій: опору тертя в підшипниках і передавальних

механізмах, а також опору повітря; опору, цілком зв'язаного з процесом обмолоту, у результаті якого змінюються стани оброблюваного матеріалу.

Потужність N, затрачувана на обертання барабана, складається з двох складових

N=N1+N2, (2.1)

де N1потужність, затрачувана на першу категорію опорів; N2 – потужність, затрачувана на другу категорію опорів.

Величина N1 містить у собі потужності, затрачувані на подолання тертя (приймається пропорційної швидкості обертання) і подолання опору повітря (приймається пропорційної кутової швидкості барабана в третьому ступені):

N1=A+B3, (2.2)

де А – коефіцієнт, що представляє собою момент сил тертя (за даними М.А. Пустигіна, на кожні 100 кг маси барабана А його приймають рівним 0,2 Н м для бильного); У – коефіцієнт пропорційності, що залежить від щільності повітря, форми і розмірів обертових частин барабана і маючий розмірність осьового моменту маси. (Для кожного метра довжини стандартних барабанів У можна приймати рівним 9,7*10-4 Н м с2).

Для визначення N2 варто враховувати, що дії барабана на бобову масу супроводжуються ударами і протяганням її в робочій щілині. Удари по бобовій масі випливає через короткі проміжки часу (0,0045…0,0075с).

Повне колове зусилля Р на бичах барабана складається із сили Р1 на удар і сили Р2 на подолання опору протягання маси через робочу щілину, що супроводжується перетиранням стебел:

Р=Р12. (2.3)

Скориставшись законом об зміни кількості руху (імпульсу), визначимо силу і момент удару.

Позначимо час удару через t. Тоді при рівномірній подачі захоплена маса за час одного удару одним билом буде дорівнює

m=м't. (2.4)

Тому що сіно має слабку пружність, воно після удару здобуває швидкість захоплюваного її била, що представляє собою колову швидкість барабана r.

Отже, кількість руху, що здобуває сіно масою m, буде дорівнює m. По збільшенню кількості руху визначається значення імпульсу сили з рівності

P1t=m(-0). (2.5)

Тому що 0=0, сили удару

(2.6)

Момент сили удару

(2.7)

По теорії В.П. Гарячкина, сила Р2 пропорційна повному коловому зусмллю Р,тобто:

(2.8)

де f – коефіцієнт пропорційності, що враховує всі опори при протяганні бобової маси і названий коефіцієнтом перетирання.

Коефіцієнт перетирання залежить від конструктивних особливостей барабана і підбарабанья, фізико-механічних властивостей продукту, що обмолочується, і подачі.

Його приймають рівним 0,6...0,75

З урахуванням значень Р1 і Р2 залежності буде мати вид

(2.9)

Помноживши обидві частини цієї рівності на , одержимо вираз для потужності N2, необхідний для здійснення технологічного процесу обмолоту:

(2.10)

Процес роботи домолочуючого пристрою, характеризується трьома елементами: працездатністю двигуна як джерела енергії, працездатністю барабана й опорами оброблюваного матеріалу.

Механічна енергія, передана двигунам барабана, поглинається прискоренням рухам останнього, котре, у свою чергу поглинається опорами бобової маси, у зв'язку з чим при рівномірної подачі і сталим режимом замість можливого прискореного руху барабана відбувається його рівномірний рух.

Якщо потужність, що витрачається, дорівнює повної потужності N двигуна то в період неодруженого ходу, тобто коли немає подачі бобової маси, різниця N-N1 піде на підвищені кутовий швидкості барабана:

(2.11)

Для більш точного розрахунку замість J варто брати приведений момент інерції Jпр барабана і зв'язаних з ним обертових мас.

Основне рівняння домолочуючого пристрою, що зв'язує між собою характеристики двигуна N, барабана J і бобової маси m, можна записати з обліком, що N1 складає приблизно 5% від N.

Приймаючи до уваги

(2.12)