Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМНИЙ ПРОЕКТ.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Розділ 4. Вимоги з охорони праці

4.1. Загальні нормативні вимоги безпеки до конструкції агрегату

У створенні безпечних умов праці на різних виробничих процесах сільськогосподарського виробництва широко застосовують технічні засоби безпеки. Це огороджуючи, запобіжні, блокуючи, гальмівні, сигнальні та інші пристрої і засоби.

Захисні огородження – (відповідно до ГОСТ 12.4.026-76*) технічні засоби що створюють перешкоду між людиною і небезпечним виробничим фактором і запобігають проникнення людини або частини її тіла в небезпечну зону або дії такого фактора на людину в аварійних ситуаціях.

Відповідно до існуючих вимог усі приводи, передачі, рухомі деталі, робочі органи повинні бути обладнанні захисними огородженнями, які надійно захищають від виходу (вильоту) з небезпечної зони стружки металів, крапель розплавленого металу, агресивних рідин, гарячої води, різних випромінювань, іскор, а також викиду частини зруйнованого робочого органа або оброблюваної деталі. Їх застосовують як перешкоди можливому падінню людини з висоти або в криниці, ями тощо.

Залежно від призначення огородження мають різне конструктивне виконання (суцільне, сітчасте, пересувний екран для захисту від іонізуючого випромінювання). Виготовляють його із суцільного листового металу,

металевої решітки, кутників, пластмаси, а в деяких випадках і з спеціальних матеріалів.

Запобіжні пристрої. У процесі роботи машин не виключається можливість, коли певний контрольований параметр (зусилля, тиск, температура, переміщення) може з різних причин виходити за встановлені, межі створюючи при цьому аварійну ситуацію. Для зупинки обладнання

у таких випадках застосовують спеціальні запобіжні пристрої.

Залежно від походження небезпечних виробничих факторів і конструктивних особливостей обладнання, запобіжні пристрої можуть запобігати механічним перевантаженням (муфти, обмежувачі вантажопідйомності, зрізні штифти та шпильки, регулятори частоти обертання), переміщенню частин машин за встановленні межи (кінцеві вимикачі, упори, спеціальні пристрої для зупинення рухомої частини обладнання), перевищення тиску, перевищення сили електричного струму понад допустимі межі.

Блокуючи пристрої. У зв’язку з тим що різні машини, обладнанні огороджуючи ми пристроями, можуть інколи виходити з ладу, а також враховуючи їх технічну недосконалість та інші причини не можна досягти повної гарантії абсолютної безпеки обслуговуючого персоналу, доцільно в конструкції таких машин передбачати блокувальні пристрої. Найпростішим блокувальним пристроєм є куліса важелі коробки передач трактора, завдяки якій виключається можливість одночасного включення двох передач. В іншому випадку спеціальний блокувальний пристій запобігає включенню передачі при включеному зчепленні.

Останнім часом широкого застосування набули за конструкціями блокувальні пристрої, що виключають можливість пуску пускового двигуна при включеній передачі трактора. Без таких пристроїв або при їх несправності спостерігалися випадки наїздів на людей під час пуску двигуна трактора.

Гальмівні пристрої. (За ГОСТ 19677-74) Незалежно від конструкції, усі гальмівні пристрої призначені для швидкої зупинки машин, рухомих частин виробничого обладнання, утримання машин на схилах, вантажів у піднятому положенні та ін. На безпечні експлуатацію зазначених технічних засобів, обладнаних різними гальмами, значно впливає час спрацювання системи гальмування.

Період часу з моменту виявлення небезпеки і до повної зупинки машини (обладнання) t можна зобразити у вигляді складових частин:

(4.1)

де час одержання інформації про небезпеку і реакцію оператора, с;

час затримки сигнала в окремих ланках системи гальмування, с;

час гальмування до повної зупинки машини (пристрою), с.

Сигнальні кольори. В умовах виробництва досить часто виникає необхідність попередити працюючих про можливі небезпеки, заборону певних дій або зобов’язати чи дозволити виконувати такі дії тощо. В цих випадках широко застосовується сигнальні кольори, сигналізацію, знаки та плакати безпеки.

Відповідно до ГОСТ 12.4.026-76 для сигналізації прийняті червоний, жовтий, зелений, синій кольори.

Червоний колір застосовують для позначення безпосередньої небезпеки, заборони.

Жовтий колір означає попередження, можливу небезпеку.

Жовті і чорні смуги що чередуються, застосовуються для позначення низьких балок, колон, виступів, звужень проїздів, елементів внутрішньо цехового транспорту, елементів вантажопідйомного обладнання, кабін, бамперів електрокарів, обойм вантажопідйомних кранів.

Синій колір означає вказівку, інформацію. Його застосовують для зобов’язуючих і вказівних знаків безпеки, нанесення спеціальних знаків і символів у місцях приєднання заземлювачів, встановлення домкратів.

Зелений колір застосовують для ламп, що сигналізують про нормальну роботу машини, позначення евакуаційних виходів, а також для знака, що означає місце виходу “Виходити тут”.

Знаки безпеки. Відповідно до ГОСТ 12.4.026-76 “Цвета сигнальные и знаки безопасности” розроблено і прийнято чотири групи знаків безпеки:

  1. Забороняючи знаки.

  2. Попереджуючі знаки.

  3. Зобов’язуючи знаки.

  4. Вказівні знаки.

Дистанційне спостереження і управління технологічними процесами є найбільш ефективним заходом запобігання виробничому травматизму і захворюванням на виробництві. Його застосовують у тих випадках, коли безпосереднє перебування оператора в робочій зоні з мотивів безпеки і технологічних особливостей неможливе, недоцільне або економічно невигідно.