Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ФЗ (очники)2012 Р..doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
352.26 Кб
Скачать

Задача 1.

Фармацевт Карпенко запізнилась на роботу на 3,5 години. На питання провізора про підстави запізнення, Карпенко відповіла, що запізнилась у зв’язку з автомобільними заторами через яки не змогла вчасно прийти на роботу. Провізор за даним фактом склала доповідну записку на ім’я завідуючого аптекою на підставі якої Карпенко було звільнено з роботи.

Чи правомірні дії адміністрації? Як кваліфікувати дії Карпенко?

Задача 2.

Провізор Семенов двічі протягом року отримував догану за порушення трудової дисципліни. Після чергового проступку, завідуючим аптекою було видано наказ, у якому Семенову було об’явлено догану з занесенням цього дисциплінарного стягнення до трудової книжки порушника.

Чи правомірні дії адміністрації? Обґрунтуйте свої позицію.

Задача 3.

15 березня завідуючим відділенням Вороновим під час чергового обходу було встановлено, що черговий лікар Жарков перебуває на робочому місці у нетверезому стані. Воронов зажадав від Жаркова письмових пояснень за цим фактом, що останній відмовився зробити. За даним фактом Вороновим було складено акт та доповідну записку на ім’я головного лікаря. 25 березня Воронов передав відповідні матеріали головному лікарю. Після ретельного вивчення усіх викладених фактів, 17 квітня було видано наказ, згідно якого Жаркова було звільнено за грубе порушення трудової дисципліни.

Чи є у даному випадку підстави звільнення Жаркова ? Чи дотримано адміністрацією порядок застосування дисциплінарних стягнень ?

Задача 4.

22 травня внаслідок недбалого відношення до своїх професійних обов’язків фармацевтом Сухановою у аптеці № 143 сталося псування значної кількості ліків. 23 травня Суханову було шпіталізовано з діагнозом «гостра серцева недостатність». 10 липня, після лікування, Суханова вийшла на роботу. 11 липня було видано наказ, у якому за порушення трудової дисципліни Суханової було об’явлено догану. Суханова не погодилась з даним фактом, мотивуючи це тім, що з дня скоєння проступку пройшло більш ніж 1 місяць та звернулась до КТС.

Чи права у даній ситуації Суханова ? Яке рішення повинна прийняти КТС?

Задача 5.

Петровим було допущено запізнення на роботу на 30 хвилин. У письмовому поясненні на ім’я завідуючого аптекою Петров пояснив, що запізнення сталося у зв’язку з різким погіршенням стану здоров’я його матері, якій він надавав першу медичну допомогу до приїзду «швидкої допомоги». Наказом завідуючого аптекою Петрову було оголошено догану.

Чи правомірні дії адміністрації у даному випадку? Обґрунтуйте свою позицію.

Рекомендована література

  1. Бердичевский Ф.Ю. Уголовная ответственность медицинского персонала за нарушения профессиональных медицинского персонала за нарушения профессиональных обязанностей. – М.: Юрид.литер., 1970. – 128 с.

  2. Малеина М.Н. Человек и медицина в современном праве. Учебное и практическое пособие. – М.: БЕК, 1995.

  3. Стеценко С ..Г., Стеценко В.Ю., Сенюта І.Я.. Медичне право України: Підручник / За заг. ред. д.ю.н. проф. С.Г.Стеценка. – К.: Всеукраїнська асоціація видавців “Правова єдність”, 2008. – 507 с.

  4. Жарков Г.М. Трудове право України. Підручник

  5. Кодекс законов о труде : Научно-практический комментарий..- Х.:ООО “Одиссей”, 2007. – 720 с.

  6. Харитонов Е.О., Старцев А.В., Харитонова Е.И. Гражданское право Украины:Учебник. Издание третье, переработанное и дополненное.- Х.:ООО «Одиссей», 2007.- 920 с

  7. Цивільне право України: Підручник: У 2 т./За заг. ред. В.І.Борисової, І.В.Спасибо-Фатєєвої, В.Л.Яроцького.- К.:Юрінком Інтер, 2007.- Т.1.-480 с.

  8. Административное право Украины Под ред. проф. Бытяка Ю.П. Издательство: Право 2003.

  9. В. К. Колпаков Адміністративне право України Підручник Київ Юрінком Інтер 1999.

  10. Кримінальне право України. Загал. частина: Підруч. для студентів юрид. вузів і фак. / Г.В.Андрусів, П.П. Андрушко, В.В. Бенківський та ін.; За ред. П.С. Матишевського та ін. – К.: Юрінком Інтер, 1997. – 512 с

  11. Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар. Видання третє перероблене та доповнене – Х.: ТОВ “Одіссей”, 2007. – 1200с.

  12. Уголовный кодекс Украины: Научно-практический комментарий. Издание четвертое, переработанное и дополненное. – Х.:ООО «Одиссей», 2007.- 872 с.

  13. Є. Г. Книш, М. С. Пономаренко, І. М. Алєксєєва, М.Ф. Ковальчук , О. Г.Алексєєв Довідник законодавства України з охорони здоров'я та фармацевтичної діяльності . Навчально – методичний посібник. – Запоріжжя : Запорізький ДМУ , 2008 . - 210 с . – укр. мова .