Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ФЗ (очники)2012 Р..doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
352.26 Кб
Скачать

Тема 8 – 9: Правовий захист фармацевтичних працівників при здійсненні ними професійної діяльності. Види та засоби правового захисту.

Право на судовий захист як одне з основних конституційних прав громадян. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 01.11. 1996 р. № 9 “Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя”. Захист прав громадян у цивільному суді першої інстанції. Цивільно-процесуальний кодекс України як основний законодавчий акт, що регулює порядок судочинства у цивільних справах. Поняття позову, його реквізити, порядок подання до суду.

Судовий захист трудових прав фармацевтичних працівників. Норми КЗпП, що регулюють порядок розгляду індивідуальних трудових спорів.

Захист прав і свобод громадян за допомогою Європейського Суду з прав людини. Правова основа діяльності Європейського Суду. Регламент діяльності Європейського Суду. Умови до змісту та порядок подання заяви щодо захисту порушених прав.

Правовий статус та повноваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Основні цілі парламентського контролю, що здійснює Уповноважений Верховної Ради. Порядок призначення, та вимоги до кандидатури Уповноваженого Верховної Ради. Порядок розгляду звернень громадян Уповноваженим Верховної Ради.

Прокуратура України у системі захисту прав людини. Основні завдання прокуратури, що безпосередньо пов’язані з захистом прав та свобод громадян. Форми представництва прокуратурою інтересів громадянина в суді. Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство. Нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Нагляд за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами.

Професійні спілки як інститут захисту трудових та соціально-економічних прав працівників. Повноваження профспілкової організації на підприємстві, в установі, організації.

Нормативно-правове забезпечення права громадян на відстоювання своїх прав і законних інтересів та відновлення їх у разі порушення. Закон України “Про звернення громадян”. Види звернень. Вимоги до змісту звернень. Порядок розгляду звернень громадян. Терміни розгляду звернень громадян. Відповідальність посадових осіб за порушення законодавства про звернення громадян.

Основні терміни та визначення

Позивач– особа, яка звертається до суду за захистом свого суб’єктивного права або охоронюваного законом інтересу.

Відповідач– сторона у цивільному судочинстві, якій пред’явлено позов.

Позов – вимога позивача до відповідача, звернена через суд, про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного права чи інтересу, здійснена у визначеній законом процесуальній формі.

Посадова особа– керівники та заступники керівників державних органів та їх апарату, інші державні службовці, на яких законами або іншими нормативними актами покладено здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій.