Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ФЗ (очники)2012 Р..doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
352.26 Кб
Скачать

Рекомендована література

  1. Алексеев С.С. Теория государства и права: Учебник. -М. -1985.

  2. Кельман М.С. і інші. Загальна теорія держави та права: Підручник. –Львів. -2003.

  3. Васильев А.В. Теория права и государства: Учебник. -Х. -Одиссей. -2007. - 480с.

  4. Сурилов А.В. Теория государства и права: Учебное пособие. -Одесса.-1989.

  5. Осауленко О.І. Загальна теорія держави і права: Навчальний посібник. -К. -Істина. -2007. –С.256-266.

  6. Стеценко С.Г., Стеценко В.Ю., Сенюта І.Я.. Медичне право України: Підручник / За заг. ред. д.ю.н. проф. С.Г. Стеценка. – К.: Всеукраїнська асоціація видавців “Правова єдність”, 2008. – 507 с.

  7. Історія виникнення, становлення та розвитку правового регулювання медичної діяльності на теренах України./ Ю.В.Вороненко, Я.Ф.Радиш.- Український медичний часопис, № 1(57) – 1-2., 2007 р., С.45-49.

  8. Концептуальні засади державно-правового регулювання відносин у сфері охорони здоров’я населення / Гладун З.С. // Матеріали 1-ї Всеукраїнської науково-практичної конференції “Медичне право України: проблеми становлення та розвитку” 19-20 квітня 2007 року, Львів).

  9. Стеценко В.Ю. Предмет, метод і система медичного права // Медичне право України: проблеми становлення та розвитку: Матеріали І Всеукраїнської науково-практичної конференції (19-20 квітня 2007 р., м. Львів) / Упор. к.ю.н. Сенюта І.Я., Терешко Х.Я.- Львів: Медицина і право, 2007.- С. 297-301.

  10. Стеценко С.Г. Медицинское право. Учебник. – СПб.: Юридический центр Пресс, 2004.-С.17-58.

  11. Горшенев В.М. Структура механизма правового регулирования. – М., 1979.

  12. Селіванов В., Віденко Н. Правова природа регулювання суспільних відносин // Право України. – 2000. - № 10. – С.10.

  13. Маринжа Л. Земська медицина в Україні // Здоров’я України. – 2007. - № 6. С.72-73.

Тема 3: Нормативно-правове забезпечення фармацевтичної діяльності в Україні.

Нормативно-правова база галузі охорони здоров’я та фармацевтичної діяльності в Україні. Конституція України. Конституційні норми щодо охорони здоров’я та фармацевтичної діяльності.Цивільний кодекс України. Здоров’я як нематеріальне благо.Кодекс законів про працю України. Обов’язкові медичні огляди. Переведення на легшу роботу за станом здоров’я.Кримінальний кодекс України. Відповідальність за злочини в галузі охорони здоров’я.

Закон України « Про лікарські засоби». Закон України « Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори». Закон України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними».

Основні терміни та визначення

Законодавство – система нормативних актів, якими регулюються суспільні відносини.

Законодавство у широкому значенні – це сукупність законів та підзаконних нормативно-правових актів, що є зовнішньою формою виразу правових норм, які містяться у цих актах.

Законодавство у вузькому значенні– акти законодавчих органів: закони та постанови парламенту про введення цих законів у дію.

Закон– нормативний акт вищої юридичної сили, який регулює найважливіші суспільні відносини, та приймається органом законодавчої влади або референдумом.

Постанова– нормативно-правовий або індивідуальний акт, яким оформлюється рішення суб’єкта владних повноважень. Постанова є підзаконним актом та має відповідати Конституції України.

Указ – правовий акт загально - нормативного або індивідуального характеру, що видається одноособово главою держави.

Наказ – розпорядчий документ, що видається керівником підприємства установи, організації на правах єдиноначальності або іншою посадовою особою в межах її компетенції.