Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ФЗ (очники)2012 Р..doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
352.26 Кб
Скачать

Практичні завдання

Завдання 1. Заповнить таблицю.

Принципи юридичної відповідальності

принципи

характеристика

1.

2.

3.

4.

5.

Завдання 2. Описати, згідно зі статтею 134 КЗОТ України, випадки покладання на працівника повної матеріальної відповідальності.

Завдання 3. Навести порядок покриття шкоди, заподіяної фармацевтичним працівником на підприємстві.

Задача 1.

При ліквідації пожежі, що виникла з несправної електропроводки Смирнова була вимушена знищити певну кількість перманганату калію, якій зберігався у сусідній кімнаті та возпламеніння якого могло привести до небезпечних наслідків. Після того як пожежу було ліквідовано, розпорядженням керівництва Смирнову було притягнено до матеріальної відповідальності у розмірі знищеного перманганату калію, що не перевищувало розмір її середньомісячного заробітку.

Чи правомірні у цій ситуації дії адміністрації ?

Задача 2.

При покладанні на працівника фармацевтичної фабрики Губенко матеріальної відповідальності за зіпсування вимірювального прибору, розмір шкоди бив визначений виходячи з балансової вартості прибору. Визначений розмір шкоди перевищував розмір середньомісячної заробітної плати Губенко у тричі. Наказом адміністрації, Губенко було притягнено до матеріальної відповідальності у розмірі його середньомісячного заробітку.

Чи правильні дії адміністрації у даному випадку? Обґрунтуйте свою позицію.

Задача 3.

Наказом керівника аптечної установи провізора-інтерна Семенову було притягнуто до матеріальної відповідальності за псування розхідних матеріалів. У зв’язку з тим, що Семеновою було укладено договір про повну матеріальну відповідальність, розмір збитків які потрібно було відшкодувати, визначено у повному розмірі шкоди.

Чи правильні дії адміністрації у даному випадку? Обґрунтуйте свою позицію.

Задача 4.

Провізора Іванова було притягнуто до матеріальної відповідальності за те, що він перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння заподіяв шкоди аптечній установі. Не дивлячись на те, що розмір прямої дійсної шкоди перевищував середній місячний заробіток Іванова втричі, його було зобов’язано відшкодувати збитки у повному обсязі. Іванов не погодився з формулюванням наказу, мотивуючи незгоду тим, що під час заподіяння шкоди він не перебував при виконанні своїх трудових обов’язків.

Чи правий у даній ситуації Іванов ?