Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
55
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
4.47 Mб
Скачать

4.3 Експериментальна частина

4.3.1 Лабораторний стенд

Стенд виготовлений у вигляді каркаса, встановленого на столі. На лицевій панелі зображена принципова схема з на­бором органів керування, за допомогою яких можна моде­лювати необхідні умови і режим роботи трифазних мереж. При цьому висвічуються ті чи інші елементи принципової схеми і змінюються покази приладів при зміні умов виконання ек­сперименту.

Стенд універсальний і дозволяє моделювати трифазні мережі з ізольованою і з заземленою нейтраллю. Живлення стенда здійснюється від трифазної мережі із заземленою нейтраллю фазною напругою 220 В. З метою забезпечення безпеки експлуатації стенда змінна напруга 220 В пере­творена в постійну величиною 27 В.

При вмиканні стенда всі перемикачі і вимикачі по­винні знаходитися у початковому положенні (вимикачі - в нижньому, а перемикачі - в лівому крайньому).

Під час подачі живлення на стенді загоряється сиг­нальна лампа "Сеть", на схемі висвічується первинна об­мотка трансформатора. Вимикач “Устр” вмикає фазні про­води А, В, С. За допомогою вимикача “Rо” вмикається заземлення нульової точки вторинної обмотки трансформа­тора (заземлюється нейтраль трансформатора). Вимикач "О провод" вмикає нульовий провід мережі. За допомогою ви­микача "Зануление" здійснюється занулення корпусу елек­тродвигуна. Вимикач "Rр" з’єднує повторне заземлення з нульовим проводом мережі. За допомогою вимикача “Rз” здійснюється захисне заземлення корпусу електродвигуна.

Вмиканням кнопки "Замыкание" імітується замикання однієї із фаз на корпус електроустановки. Різні величини опору тіла людини імітуються перемикачем "Rчел", а ізоляції фазних проводів відносно землі -перемикачами "Rа", "Rе" і "Rс".

Амперметр А1 показує струм у мережі, а міліамперметр А2 - струм, який проходить через тіло людини. Вольт­метр V показує фазну напругу у мережі, а при замиканні фазного проводу на корпус - напругу дотику людини.

4.3.2 Виконання лабораторної роботи Завдання 4.1

Дослідити характер зміни струму Ih, який тече через тіло людини залежно від її опору Rh при однофазному до­тику до "пробитого" корпусу електрообладнання у мережі із заземленою нейтраллю без засобів захисту. В цьому ви­падку занулення корпусу електродвигуна і повторне за­землення не передбачено. Дотик людини до корпусу пош­кодженого електродвигуна в такому разі рівнозначний її дотику до фазного проводу (див. випадок 1 на рис. 4.6 і формулу (4.6)).

Підготувати табл. 4.1 для внесення результатів вимірювання.

1. Привести схему в початкове положення, поставивши всі перемикачі в крайнє ліве положення, а вимикачі - униз.

2. Зібрати схему трифазної чотирипроводової мережі із заземленою нейтраллю. Для цього вимикач "Устр." пере­вести в робоче положення (вверх), заземлити вторинну обмотку трансформатора (нульову точку) вмиканням “Ro” і ввімкнути нульовий провід мережі вимикачем "О провод".

3. Провести імітацію пробою ізоляції на електродви­гуні, підключеному до мережі, натиснувши кнопку “Замыкание”. При цьому засвічується місце замикання на корпусі електродвигуна і з’являється низка "бігучих вогнів", які зображають шлях проходження струму (в да­ному випадку через людину, землю, опір нейтралі транс­форматора Rо і ту фазу, яка замкнула на корпус).

Таблиця 4.1 – Характер зміни струму через тіло людини Ih залежно від її опору Rh при дотику до електрообладнання без засобів захисту

Rh , Ом

Ih , мА

Uд , В

1000

2000

4000

5000

10 000

4. Перемикач "Rчел", який змінює величину опору тіла лю­дини, поставити в положення, що відповідає розрахунко­вому опору тіла людини, рівному 1000 0м.

5. Записати покази вольтметра V, який показує величину напруги дотику, і міліамперметра А2, який показує величину струму через тіло людини.

6. Перемикач "Rчел" перевести послідовно в наступні положення, кожний раз записуючи покази V і А2.

7. Привести схему в початкове положення.

8. Зробити висновок щодо зміни струму, який тече че­рез тіло людини, залежно від її опору.

9. Побудувати графік залежності Ih = (Rh).