Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
55
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
4.47 Mб
Скачать

5.3.3 Вимоги безпеки

Приступати до виконання лабораторної роботи дозволяється студен­там, які пройшли інструктаж з техніки безпеки та перевірку знань підготовки до роботи.

1. Вмикання стенда, та проведення замірів проводиться тільки в присутності викладача з дотриманням правил безпеки.

2. Висока напруга подається на ПК за допомогою вимикача К2 після того, як буде виставлена необхідна напруга на первинній обмотці трансформатора.

3. В процесі роботи не допускається дотик до верхньої пластини ПК та проводів, які з’єднують стенд з повітряним конденсатором.

5.3.4 Проведення експерименту

При проведенні експерименту потрібно зробити вимірювання напруженості електричного поля промислової частоти для значень яких задає викладач на стенді. Дані заносяться в табл.5.3.

Таблиця 5.3 - Виміри напруженості електричного поля промислової частоти

но- мер

U1, В

U2, кВ

Е, кВ/м

Тдоп, год.

Рh, *10-7Вт

Wh,*10-7Дж

1

2

3

4

5

Вимірювання напруженості електричного поля за допомогою ПЗ-1М проводяться в такому порядку:

1. Провести зовнішній огляд усіх елементів установки: ПЗ-1М, стенда, плоского конденсатора, з’єднувальних проводів та переконатись у їх справності. Звернути увагу на положення вимикачів на стенді – вони повинні бути вимкнені.

2. Після ознайомлення з п.3 ”Вимоги безпеки” увімкнути з’єднувальний провід стенда до електромережі ~220 В.

3. Встановити вказану викладачем напругу U1на виході ЛАТРа при цьому тумблер вимикача К2 повинен бути вимкнений. Зміну напруги провести ручкою ЛАТРа, установленою на стенді. Значення вихідної напруги показує вольтметр V.

3. Подати установлену напругу на вхід високовольтного трансфор­матора напруги. Для цього необхідно включити тумблер К2. Значення висо­кої напруги U2, яка подається на пластини ПК, показує кіловольтметр кV.

4. З врахуванням напруги U2, яка подається на пластини ПК, за фор­мулою (5.16) обчислити напруженість електричного поля і установити відповідний діапазон вимірювання ПЗ-1М.

5. Датчик ПЗ-1М на штанзі розмістити посередині пластин ПК і про­вести відлік числа поділок на шкалі приладу. Значення напруженості Епомножити на відповідний коефіцієнт в залежності від ввімкнутого діапазону і записати у таблицю 5.3.

Аналогічно пункту 5 провести вимірювання напруженості для інших значень напруги U2, які установлюються за допомогою ЛАТРа .

5.3.5 Обробка результатів експерименту

Для виміряних значень напруженості електричного поля згідно з п.5.2.3 визначити нормовані значення часу перебування в електричному полі.

Обчислені значення занести до табл. 5.3.

Визначити значення допустимого часу, потужності та енергії, яку може поглинути тіло людини з урахуванням норм [1], для значень напруженості електричного поля 5, 10, 15, 20 і 25 кВ/м.

Обчислені значення занести до табл.5.3.

Побудувати залежність допустимого часу перебування людини в елек­тричному полі в залежності від потужності поглинутої її тілом у відповідності з ГОСТ 12.1.002-84.