Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
55
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
4.47 Mб
Скачать

Завдання 4.2

Дослідити характер зміни струму Ih, який проходить через тіло людини залежно від її опору Rh , при дотику до "пробитого" корпусу при його зануленні, а також зміну величини струму Io, який протікає через нульовий і фазний проводи, при підвищеній величині опору кола "фаза-нуль", по якому тече струм короткого замикання Iк (якщо зробити нормальним опір кола "фаза-нуль", то відбудеться спрацьовування струмового захисту). У цьому випадку передбачене тільки занулення корпусу електро­двигуна, без повторного заземлення нульового проводу (див. рис. 4.8, до якого треба дорисувати зображення лю­дини і показати напрямок струму через її тіло).

Підготувати табл. 4.2 для внесення результатів вимірювань.

Таблиця 4.2 – Характер зміни струму Ih через тіло людини залежно від її опору Rh при дотику до електрообладнання при його зануленні

Rh ,

Ih , мА

Iо , А

Uд , В

Опір кола "фаза-нуль"

1000

Більший

нормативного

2000

4000

5000

10 000

5 000

Нормативний

1. Зібрати схему трифазної чотирипроводової мережі із заземленою нейтраллю. Для цього вимикач "Устр." пере­вести в робоче положення (вверх), заземлити нульову точку вторинної обмотки трансформатора за допомогою ви­микача “Ro” і ввімкнути нульовий провід мережі вими­качем "О провод"

2. Занулити корпус електродвигуна, увімкнувши вимикач "Зануление" (вверх). При цьому висвічується лінія, яка з'єднує корпус з нульовим проводом.

3. Перемикач "Rчел" поставити в положення "1".

4. Натиснути кнопку "Замыкание" і прослідкувати шлях струму короткого замикання.

5. Записати покази вольтметра V (напруга дотику Uд), міліамперметра А2 (струм Ih , який проходить через тіло людини) і амперметра А1 , який показує у цьому разі ве­личину струму короткого замикання, який протікає через фазний і нульовий проводи.

6. Перемикач "Rчел" перевести послідовно в наступні положення, кожний раз записуючи покази приладів.

7. Як сказано вище, до цього моменту опір кола "фаза-нуль" ми штучно підвищили, щоб не спрацював струмовий захист. Приведемо цей параметр у норму. Для цього пере­микач "Rчел" поставимо в будь-яке положення (наприклад, 5 кОм) і, увімкнувши вимикач "Шунтирующий", зменшимо опір кола "фаза-нуль" до нормативного значення. Що відбувається у даному випадку ?

8. Написати покази приладів і привести схему в по­чаткове положення.

9. Зробити висновки щодо зміни струму, який протікає через тіло людини, залежно від її опору при викори­станні занулення. Що змінилося у порівнянні із першим завданням ?

10. На попередньому графіку (див. пункт 9 завдання 4.1) побудувати графік залежності Ih = (Rh), який відповідає умовам цього завдання.