Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
55
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
4.47 Mб
Скачать

5.4 Контрольні запитання

  1. Що таке електромагнітне поле, основні їх джерела?

  2. Якими параметрами характеризується електромагнітне поле?

  3. Як впливає електромагнітне поле на організм людини і від чого зале­жать наслідки його впливу?

  4. Як нормуються рівні опромінювання ЕП промислової частоти?

  5. Визначити допустимий час перебування у ЕП промислової частоти для значень напруженості 5кВ\м;10кВ\м;20кВ\м і 25кВ\м.

  6. Як нормуються рівні опромінювання ЕМП радіочастот?

  7. Якими приладами можна виміряти параметри ЕМП?

  8. В якому випадку забороняється проведення робіт в ЕМП?

Література

  1. 1. ГОСТ 12.1.002-84. ССБТ. Электрические поля промышленной частоты. Допустимые уровни напряженности и требования к проведению контроля на рабочих местах. М.,1985.

  2. 2. ГОСТ 12.1.006-84. ССБТ. Электромагнитные поля радиочастот. Допусти­мые уровни на рабочих местах и требования к проведению контроля. М.,1985.

  3. 3. Долин П.А. Основы техники безопасности в электроустановках. – М.: Энергоатомиздат, 1984.

  4. 4. Безопасность труда в промышленности/ К.Н. Ткачук, П.Я. Галушко и др.- К.: Техніка, 1982.

6 Дослідження електробезпеки мереж із глухозаземленою нейтраллю напругою до 1000 в. Лабороторна робота №11

Мета роботи: дослідити електричну безпеку і основні захисні засоби від ураження електричним струмом в мережах трифазного змінного струму з глухозаземленою нейтраллю джерела живлення напругою до 1000 В.

6.1 Підготовка звіту

Вивчити теоретичний матеріал і підготувати форму звіту.

Засвоєння теорії контролюється на початку заняття за контрольними запитаннями. Без знань теорії і відсутності форми звіту студент не допускається до виконання лабораторної роботи.

Форма звіту повинна включати:

- титульну сторінку ;

- таблиці 6.1 – 6.3 до кожного із трьох завдань;

- електричні схеми до кожного із завдань (до кожної таблиці).

Складати електричні схеми необхідно за умовами кожного із завдань, доповнюючи наведені в теоретичних відомостях схеми елементами, які за цими умовами відсутні або виключаючи зайві елементи.

Кількість схем така:

- до завдань 6.1 і 6.2 - по одній схемі;

- до завдання 6.3 їх чотири (див. умови завдання 6.3, а також умови експерименту до табл. 6.3).

При виконанні лабораторної роботи, після відповідних вимірювань, заповнюються табл. 6.1...6.3, робляться висновки до кожного із завдань і лабораторної роботи в цілому. У висновках до третього завдання дається оцінка ефективності використання занулення і захисного заземлення в трифазних мережах з глухозаземленою нейтраллю.

6.2 Теоретичні відомості

6.2.1 Загальні відомості

Електробезпека - це система організаційних і технічних заходів та засобів, яка забезпечує захист людей від шкідливої і небезпечної дії електричного струму, електричної дуги, електромагнітного поля і статичної електрики.

Небезпека ураження електричним струмом залежить від напруги електричної мережі, виду дотику людини до електромережі, режиму роботи електрообладнання і режиму нейтралі джерела живлення (ізольована нейтраль, глухозаземлена нейтраль).

Вид дотику людини може бути: однофазним, коли людина торкається одного фазного проводу мережі, який знаходиться під напругою; двофазним - до двох фазних проводів одночасно.

Режим роботи електрообладнання може бути: нормальний, коли немає пошкоджень ізоляції проводів відносно землі; аварійний, коли ізоляція пошкоджена (один із проводів торкається землі або корпусу).

Правила улаштування електроустановок (ПУЕ [1]) за умовами електричної безпеки поділяють електроустановки на дві категорії: до 1 кВ і понад 1 кВ.

При напрузі до 1 кВ номінальні лінійні напруги трифазного змінного струму становлять, В: 660, 380, 220.

Крім цього, електричні мережі поділяються за кількістю струмопровідних проводів на однопроводові, двопроводові, трипроводові і чотирипроводові. Однопроводові електричні мережі мають умовний другий провід у вигляді природного або штучного провідника. Наприклад, у трамвайній електричній мережі другим проводом може бути рейка або земля. Двопроводові мережі - це лінії однофазного змінного або постійного струму. Три або чотирипроводові мережі - це трифазні лінії, конструкції яких розглядаються далі.