Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MS_Word_2008.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
4.1 Mб
Скачать

Математичні операції в таблицях

У Word вбудовано спеціальну підпрограму для виконання простих математичних та статистичних операцій над числовими даними, що знаходяться в комірках таблиці.

Для автоматичного сумування даних, що знаходяться в певному рядку або стовпчику, потрібно встановити курсор в комірку, що знаходиться нижче потрібних чисел в стовпчику або правіше чисел в рядку і натиснути кнопку на панелі інструментівТаблицы и границы. В результаті цього буде знайдено суму всіх елементів, що йдуть підряд, над даною коміркою або лівіше від неї.

Також над числовими значеннями, що знаходяться в комірках таблиці, можна проводити інші обчислення за допомогою математичних та статистичних функцій. Для цього потрібно помістити курсор в комірку, де повинен знаходитись результат обчислень, і виконати команду Таблица/Формула…. Після цього в полі Формула: потрібно ввести формулу для обчислень. Формула обов’язково повинна починатись зі знаку "=" і може містити числа, адреси комірок, в яких знаходяться порібні значення, знаки математичних операцій та спеціальні функції.

Адреса комірки задається назвою стовпчика та номером рядка (назва стовпчика вказується першою). Стовпчики позначаються латинськими літерами, починаючи від лівого краю таблиці. Рядки нумеруються арабськими цифрами зверху вниз, починаючи з першого рядка таблиці. Так, наприклад, адреса В5 посилається на комірку, що знаходиться на перетині другого стопвчика і п’ятого рядка.

В якості знаків математичних операцій можна використовувати такі символи: "+" – додавання, "-" – віднімання, "*" – множення, "/" – ділення та "^" – піднесення до степеня.

Математичні, статистичні та логічні функції записуються в форматі: <назва_функції>(<адреса1>;<адреса2>;<адреса3>;…), де <адреса1>;<адреса2>;<адреса3>;… - адреси комірок таблиці, в яких містяться потрібні значення. В ролі адреси можна записувати адресу діапазону комірок, вказавши адресу однієї з кутових комірок, символ ":", а тоді адресу комірки, що знаходиться на діагоналі з першою коміркою. Крім цього, замість адреси діапазону можна використовувати службові слова: Left – діапазон комірок зліва, Right – справа, Above – зверху над активною.

Назву функції можна вводити з клавіатури або вибирати у випадаючому списку Вставить функцию. Серед функцій можна відмітити такі: ABS(…) – модуль числа, Average(…) – середнє арифметричне значень в діапазоні комірок, Count(…) – кількість комірок в діапазоні, Мах(…)/Min(…) – найбільше/найменше значення в комірках діапазону, Product(…) – добуток значень в комірках, Sum(…) – сума значень в комірках тощо.

Створення та редагування математичних формул

Часто при створенні документів, що містять науковий текст, виникає потреба у написанні складних математичних (фізичних, хімічних, електротехнічних тощо) формул. Для введення формули можна використати вбудовану підпрограму – редактор формул Microsoft Equation 3.0 або, якщо ця програма встановлена, MathTypeEquation. Вставити формулу можна, виконавши команду Вставка/Объект… та вибравши у списку пункт Microsoft Equation 3.0, або натиснувши кнопку на панелі інструментів.

В результаті вікно Word видозмінюється – зникають панелі інструментів, змінюється вміст головного меню. Також з’являється робоче поле для введення формули, а також спеціальне піктографічне меню.

При натискуванні кожної з піктограм відкривається список шаблонів для створення різних елементів формули. Так, наприклад, щоб у формулі ввести , потрібно знайти шаблон кореня довільного степеняі вибрати його мишею. Після цього у полі для редагування формули з’являється відповідний символ, в якому потрібно в позиції показника степеня ввести цифру 3, а під знаком кореня – зміннух.

Після завершення створення формули потрібно клацнути лівою кнопкою миші в будь-якому місці поза вікном редактора формул. Для редагування створеної раніше формули потрібно виконати подвійне клацання на ній, в результаті відкриється вікно редактора формул.

Для зміну розміру шрифта елементів формули у вікні редактора формул потрібно виконати команду Size/Define (Розмір/Визначити…) та у вікні Define Sizes вказати потрібні розміри шрифта елементів (часто буває достатньо встановити значення розміру Full відповідно до розміру основного шрифта документа).

Завдання:

  1. Створіть таблицю, зображену на малюнку на наступній сторінці, користуючись відомими Вам засобами та методами.

  2. Перейдіть на новий аркуш.

  3. Створіть нову таблицю розміром 5х5.

  4. Заповніть довільними числами в межах від 1 до 100 всі комірки, крім комірок нижнього рядка та правого стовпчика.

  5. В комірках нижнього рядка знайдіть суми чисел в кожному стовпчику з числами.

  6. В комірці Е1 введіть формулу, яка буде знаходити добуток чисел в комірках А1:D1, для цього:

  • встановіть курсор в комірку Е1;

  • виконайте команду Таблица/Формула… та у полі Формула введіть =PRODUCT(А1:D1);

  • натисніть ОК.

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]