Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MS_Word_2008.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
4.1 Mб
Скачать

Створення та використання закладок

Часто при роботі з документом великого обсягу виникає необхідність перейти до тієї чи іншої частини документу, яку важко знайти. Тому текстовий процесор Word має можливість створення закладок. Для створення закладки потрібно перемістити курсор в потрібну частину документа та виконати команду Вставка/Закладка…. У вікні закладка потрібно вказати ім’я закладки та натиснути кнопку Добавить.

Примітка. Ім’я закладки повинно обов’язково починатись з букви та не мати пробілів. Пробіл при бажанні можна замінити символом «_» (нижнє підкреслювання, вводиться натисканням комбінації клавіш Shift+”-“.

Для швидкого переходу до закладки потрібно виконати команду Правка/Перейти…, або натиснути клавішу F5, або комбінацію клавіш Ctrl+G. При цьому відкриється вікно Найти и заменить, вкладинка Перейти, де у списку Объект перехода потрібно вибрати пункт Закладка та у випадаючому списку в правій частині діалогового вікна вибрати ім’я потрібної закладки.

Створення приміток в тексті документу

Приміткою називається коротка замітка до певної частини документу, яка зберігається як частина документу. Текст, до якого встановлено примітку, відмічений червоним фоном, а вміст примітки вводиться, коригується та відображається на правому полі документу.

Для створення примітки слід виділити потрібний текст і виконати команду Вставка/Примечание та у відповідній області на червоному фоні на правому полі документа ввести текст примітки.

Для видалення примітки потрібно викликати контекстне меню на тексті, для якого встановлено примітку, та вибрати пункт Удалить примечание.

Перевірка орфографічних та граматичних помилок

Для перевірки орфографічних та граматичних помилок Word має вбудовані тематичні словники на багатьох основних мовах світу. Крім цього він дозволяє створювати власні словники користувача і працювати одночасно з кількома словниками. Словник користувача за замовчуванням є додатковим словником і знаходиться у файлі custom.dic.

Однією зі складових частин процесу перевірки граматики є перевірка виділеного фрагменту або цілого документу на граматичні помилки. Якщо Word знаходить таку помилку, відповідне слово підкреслюється червоною хвилястою лінією (яка на принтері не друкується). При викликанні контекстного меню на цьому слові пропонується вибрати один з декількох варіантів правильної конструкції слова. Якщо в словниках Word схожих слів немає, то в контекстному меню виводиться повідомлення нет вариантов.

Перевірка орфографії та граматики може здійснюватись в автоматичному та ручному режимах. Щоб встановити або вимкнути автоматичний режим, потрібно виконати команду Сервис/Параметры… та у вікні Параметры на вкладинці Правописание встановити або зняти прапорець автоматически проверять орфографію. Для запуску процесу перевірки в ручному режимі потрібно виконати команду Сервис/Правописание…, або натиснути кнопку на стандартній панелі інструментів, або функціональну клавішуF7, або подвійне клацання на піктограмі на панелі статусу.

Перед початком перевірки варто переконатись, чи встановлено потрібну для перевірки мову, для цього потрібно виконати команду Сервис/Язык/Выбрать язык….

Перевірка граматики та орфографії виконується для виділеного фрагменту тексту або, якщо жодного фрагменту не виділено, перевіряється весь текст документу. Якщо виявлено підозріле слово, перевірка орфографії припиняється та виводиться діалогове вікно Правописание: украинский.

В нижній частині вікна знаходиться список Варианты:, де можна вибрати правильний варіант слова і натиснути кнопку Заменить. Кнопка Заменить все дозволяє замінити вибране слово по всьому тексту документа. Щоб відмінити останню операцію заміни, слід натиснути кнопку Вернуть.

Якщо не потрібно замінювати слово, яке програма встановила як неправильне, потрібно натиснути кнопку Пропустить. Кнопка Пропустить все дозволяє пропустити (не перевіряючи) дане слово по всьому тексту документа. Якщо є бажання добавити це слово до користувацького словника, потрібно натиснути кнопку Добавить. Щоб припинити процес перевірки орфографії, потрібно натиснути кнопку Отмена.

Для перевірки документа на граматичні помилки потрібно встановити прапорець Граматика (на жаль, перевірка української граматики неможлива, бо Word не містить українських словників).

Кнопка Параметры… відкриває діалогове вікно Правописание для налаштування параметрів процесу перевірки граматичних та орфографічних помилок.

Розділ Орфография містить такі опції:

  • автоматически проверять орфографию – встановити автоматичний режим перевірки орфографії;

  • не выделять слова с ошибками – режим, при якому слова з орфографічними помилками не підкреслюються;

  • всегда предлагать заменупропонувати варіанти схожих слів для виправлення помилок;

  • предлагать только из основного словаря - пропонувати варіанти схожих слів лише з основного словника;

  • пропускать слова из прописных букв – не перевіряти слова, написані великими літерами;

  • пропускать слова с цифрами – не перевіряти слова, що містять цифри;

  • пропускать адреса Интернет и имена файлов – не перевіряти адреси Інтернет та імена файлів.

Кнопка Словари… викликає вікно встановлення та знищення додаткових словників:

Для створення власного словника потрібно натиснути кнопку Создать…. При цьому відкривається стандартне вікно для збереження файлу. Файли словників мають розширення .dic. Після цього під час перевірки орфографії можна заносити слова в цей словник. Якщо потрібний словник існує, а в списку вікна Вспомогательные словари його немає, для його встановлення потрібно натиснути кнопку Добавить. При цьому відкриється стандартне вікно, де потрібно вибрати папку із словником і його назву. Для знищення словника потрібно виділити його і натиснути кнопку Удалить.

Розділ Грамматика дозволяє налаштувати параметри перевірки граматичних помилок:

  • автоматически проверять грамматику - встановити автоматичний режим перевірки граматичних помилок;

  • не выделять слова с ошибками – не підкреслювати слова з граматичними помилками;

  • также проверять орфографию – разом з перевіркою граматичних помилок здійснювати перевірку орфографії;

  • статистика удобочитаемости – проводити статистику зручності читання тексту. Ці дані дозволяють визначити, наскільки добре читач зможе зрозуміти зміст документу (з об’єктивних причин).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]