Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен з ІВ.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
286.72 Кб
Скачать

2.Склад заявки на винахід (корисну модель): заява, опис винаходу (корисної моделі), формула винаходу (корисної моделі), креслення або інші ілюстративні матеріали, реферат

Заява на видачу патенту України подається українською мовою за відповідними формами і має містити необхідну інформацію про заявника. Право підпису заяви має автор, його спадкоємці або уповноважені ними особи. Якщо заяву підписує остання, то додатково додається документ, що засвідчує передачу цих повноважень. Безперечно, що і право спадкоємності також засвідчується документально.

Як трактує законодавство, опис винаходу/корисної моделі (КМ) має розкривати його суть і підтверджувати обсяг правової охорони, визначеної формулою, а також бути написаний державною мовою.

Починається опис винаходу/КМ з індексу рубрики діючої редакції МПК, якої стосується винахід, що заявляється, та його назви, і повинен вміщувати такі розділи:

- галузь техніки, до якої належить винахід/КМ;

- рівень техніки;

- суть винаходу/КМ;

- перелік фігур креслень, якщо вони додаються;

- інформацію, що підтверджує можливість здійснення винаходу/КМ;

- формулу винаходу/КМ;

- джерела інформації;

- підпис автора або співавторів.

Назва винаходу/КМ має характеризувати його призначення, відповідати суті технічного рішення і, як правило, певній рубриці МПК.

Назва може бути доповнена ім'ям автора або спеціальною назвою, яка присвоюється згідно із заявою автора, що подається на будь-якій стадії розгляду заявки (наприклад, "Передача Петрова").

Назва викладається в однині. Винятки становлять назви, які в однині не вживаються, наприклад "Спосіб азотування сталевих і чавунних виробів".

У назві винаходу/КМ слід вживати частку для. Наприклад, слід писати не "Подаючий пристрій", а "Пристрій для подачі..."

Опис заявки має кілька розділів.

Розділ перший. "Галузь техніки, до якої належить винахід (КМ)". Він найпростіший. Тут напевно, все зрозуміло і без коментарів. Єдине, про що слід, на наш погляд, сказати, то це про форму його викладення. У патентній практиці прийнята певна структура цього розділу. Починається він словами: "Винахід/КМ відноситься до..." і далі подається галузь його застосування, а в разі потреби, уточнюється місце застосування.

У наступному розділі "Рівень техніки" зазначаються відомості про аналоги та прототип. На початку розділу подається коротка технічна характеристика одного або декількох аналогів (не більше трьох), де розкриваються їх суттєві ознаки, а також відмічаються недоліки, які частково або повністю усуваються в даній заявці. Кожен аналог описується окремо і починається з червоного рядка.

Розділ "Суть винаходу/КМ" умовно складається з трьох частин. У першій детально розкривається завдання, на розв'язання якого спрямоване запропоноване рішення. При формулюванні завдання має бути відображено:

- призначення об'єкта, який слід розробити чи вдосконалити;

- зазначення у загальному вигляді змін та (або) вдосконалень, які привносяться до об'єкта;

- зазначення технічного результату, який слід очікувати при здійсненні даного винаходу/КМ.

Розділ "Перелік фігур і креслень". Тут наводиться перелік усіх фігур креслень та інших ілюстраційних матеріалів (діаграм, графіків і т. п.), потрібних для роз'яснення суті запропонованого рішення. Кожне графічне зображення нумерується як самостійна фігура, незалежно від виду зображення (окремі проекції, розрізи, перерізи тощо). Перелік фігур перераховується в тій послідовності, в якій вони пронумеровані на аркушах графічного зображення. До номера кожної фігури додається пояснення, що на ній зображено. Фігури розташовуються в стовпець.

У розділі "Відомості, які підтверджують можливість здійснення винаходу/КМ" наводять інформацію про найкращий з варіантів використання запропонованого технічного рішення. Показують можливість одержання зазначеного в розділі "Суть винаходу/КМ" технічного результату. Особливості цього розділу розкриваються при викладенні змісту різних об'єктів винаходу: пристрою, способу тощо. Для КМ справедливі всі зауваження, що стосуються пристрою.

Наступний розділ - формула винаходу/КМ. По суті цей розділ - є квінтесенцією всієї заявки. Всі попередні розділи заявки були потрібні для задоволення єдиної мети - максимального пояснення і ілюстрування суті винаходу. Адже формула винаходу/КМ - це його коротка характеристика, складена за певними правилами, що становить сукупність суттєвих ознак, необхідних і достатніх для практичної реалізації технічного рішення. Основне призначення формули - правове. Саме формула визначає межі юридичної сили заявки, а згодом - і патенту.