Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен з ІВ.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
286.72 Кб
Скачать

1.Джерела патентного права

Патентне право - це сукупність норм, що регулюють майнові й особисті немайнові відносини, які виникають у зв'язку з використанням авторства на винаходи, корисні моделі і промислові зразки, з охороною прав на винаходи, корисні моделі і промислові зразки, установленням режиму використання цих об'єктів, матеріальним і моральним стимулюванням, а також захистом прав авторів і патентовласників.

Основними джерелами патентного права на сьогодні є :

Конституція України; Цивільний кодекс України, ЗУ «Про власність»; ЗУ «Про основи державної політики в сфері науки і науково-технічної діяльності»; «Про науково-технічну інформацію»; «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»; «Про охорону прав на промислові зразки»; Положення про Державне патентне відомство України та інші НПА. Важливим джерелом патентного права України є міжнародні договори (Паризька конвенція про охорону промислової власності). Якщо міжнародним договором встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені законодавством-застосовуються правила міжнародного договору.

2.Патентне право і його зв’язок з цивільним, адміністративним, господарським та кримінальним правом.

Система охорони промислової власності повинна бути підкріплена ефективною системою захисту прав, яка має відповідну нормативно-правову базу в галузі цивільного, адміністративного і кримінального права. Без належної системи, що забезпечує як захист прав, так і запобігання можливості отримання аналогічних прав іншими особами, система охорони промислової власності не має цінності. По адміністративному праву передбачені вирішення певних категорій спорів, що виникають переважно на стадії оформлення прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки.

Оскарження прав на об'єкти промислової власності в адміністративному порядку визначені Кодексом України про адміністративні правопорушення , «Про охорону прав на промислові зразки, «Про охорону прав на сорти рослин . Даний порядок захисту прав чинне законодавство передбачає накладення штрафів. Передбачено звернення зацікавленої особи в Апеляційний рада Держпатенту України.

Цивільно-правові способи захисту являють собою передбачені законом матеріально-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких здійснюється визнання або відновлення порушених або оскаржуваних прав і інтересів авторів об'єктів промислової власності або власників прав на них, припинення порушень, а також майнове вплив на порушників.

Поряд з цивільно-правовими способами захисту прав на об'єкти промислової власності, законодавство України передбачає також кримінально-правову відповідальність за деякі порушення прав.

Кримінально правова відповідальність відрізняється від цивільно-правової тим, що порушник несе відповідальність перед державою, а не безпосередньо перед автором або власником прав на об'єкт промислової власності.

Так, привласнення авторства на чуже винахід, корисну модель, промисловий зразок, або розголошення, без згоди автора, змісту винаходу, корисної моделі або промислового зразка до їх офіційної публікації карається штрафом до 30 мінімальних розмірів заробітної плати або виправними роботами на строк до 2 років.