Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Каришева Спец.епізоотологія.pdf
Скачиваний:
2967
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
18.81 Mб
Скачать

Чума мясоїдних

8. Хвороби собак і хутрових звірів

Чума мясоїдних

Чума мясоїдних (Pestis carnivorum, хвороба Карре, чума собак, інфекційна катаральна лихоманка собак) — гостра контагіозна хво- роба, що характеризується гарячкою, катаральним запаленням слизових оболонок органів дихання, травлення й сечовиділення, а також ураженням центральної нервової системи, очей та шкіри.

Історична довідка. Чуму мясоїдних установлено в Європі та Росії в другій половині XVIII ст. У 1762 р. зареєстровано в Криму під на- звою «кримська хвороба». Вірус чуми собак вперше був виявлений французьким ученим Карре в 1905 р., вірусна природа хвороби до- ведена Данкіним і Лейдлоу в 1926 р. Чума мясоїдних поширена в багатьох країнах світу, завдає значних економічних збитків хутро- вому звірівництву та службовому собаківництву.

Збудник хвороби РНК-геномний пантропний вірус з родини Paramyxoviridae. Віріони поліморфні, найчастіше сферичної форми, діаметром 115 – 160 нм, вкриті поверхневою глікопротеїдною оболон- кою з виступами завдовжки 8 – 10 нм. В організмі хворих тварин вірус у високих титрах виявляється в крові, селезінці, кістковому мозку, лімфатичних вузлах, плевральному та перитонеальному ек- судатах, носових виділеннях. Добре розмножується в курячих емб- ріонах, первинних культурах клітин нирок собак, тхорів й кролів, а після адаптації до курячих ембріонів також у перещеплюваних лі-

ніях Hela i Hep.

Вірус відносно стійкий у зовнішньому середовищі: при мінус 20 °С залишається життєздатним в органах загиблих собак упродовж 6 міс,

уносовому слизі — 1 – 2 міс, у крові — 3 міс. За плюсових темпера- тур не змінює своєї активності у фекаліях та носових виділеннях 7 – 11 діб, при мінус 10 °С кілька місяців, при 76 °С тривалий час,

уліофілізованому стані понад рік. Інактивується при 60 °С через 30 хв, при 100 °С миттєво, під дією сонячного світла через кіль- ка годин, ультрафіолетового опромінення — 30 хв. Руйнується 2 %-м розчином формаліну або фенолу впродовж кількох годин.

Епізоотологія хвороби. У природних умовах до чуми найбільш сприйнятливі собаки, лисиці, норки, єноти, стійкіші песці, вовки, шакали, койоти, леопарди, рисі, леви, гієни, ведмеді, борсуки, лас- ки, видри, куниці, тхори. Захворювання можливе в будь-якому віці, однак частіше хворіють молоді тварини собаки віком від 2 міс до 1 року, хутрові звірі до 5-місячного віку. Резервуаром вірусу чуми

579

8. Хвороби собак і хутрових звірів

мясоїдних у природі є дикі мясоїдні тварини та бродячі собаки. Джерелом збудника інфекції є хворі на чуму тварини, що виділяють вірус з витіканнями з очей і носа, слиною, калом, сечею, а також перехворілі тварини-вірусоносії впродовж 3 міс після одужання. За- раження відбувається при прямому контакті здорових тварин з хво- рими, через контаміновані вірусом корми, воду, повітря, підстилку, предмети догляду, годівниці, одяг та взуття обслуговуючого персо- налу. Механічними переносниками збудника хвороби можуть бути птахи, гризуни, жалкі комахи, люди.

Хвороба реєструється впродовж усього року, однак частіше навес- ні та восени. Проходить у вигляді спорадичних випадків, ензоотій та епізоотій, що визначається рівнем імунітету у сприйнятливих тварин, величиною популяцій, частотою контактів серед диких зві- рів, умовами утримання та повноцінністю кормових раціонів хутро- вих звірів, яких розводять у неволі. Чума мясоїдних нерідко ускла- днюється секундарною мікрофлорою (сальмонели, пастерели, коки) або супроводжується інфекційним гепатитом та парвовірусною ін- фекцією. У разі спалаху чуми серед неімунних тварин захворюва- ність може сягати 90 %, летальність — 60 – 80 %.

Патогенез. Після проникнення в організм через слизові оболонки дихальних шляхів вірус у перші 6 діб репродукується в лімфоїдній тканині, звідки кровю та лімфою розноситься по всьому організму, спричинюючи вірусемію, запалення слизових оболонок дихальних шляхів і травного каналу, ураження очей, нервової тканини, епіде- рмальних клітин шкіри на кінцівках. Надалі патологічний процес часто ускладнюється вторинною бактеріальною мікрофлорою.

Клінічні ознаки та перебіг хвороби. У собак інкубаційний період триває від кількох днів до 3 тижнів і довше. Перебіг хвороби надгос- трий, гострий, підгострий та хронічний. Розрізняють легеневу, ки- шкову, нервову та шкірну форми чуми, іноді відмічається змішана форма хвороби. Н а д г о с т р и й перебіг буває дуже рідко, харак- теризується раптовим підвищенням температури тіла до 40 – 41 °С, різким пригніченням, відмовою від кормів, швидкою загибеллю тварини в перші 2 – 3 доби хвороби.

Г о с т р и й перебіг спостерігають на початку ензоотії. Прояв- ляється високою температурою (39,5 – 41,2 °С), яка утримується 1 – 2 доби, потім знижується, стає сталою чи ремітивною. Тварини ма- лорухливі, тремтять, відмовляються від кормів. З ніздрів витікає се- розний, слизистий, а згодом гнійний ексудат, розвивається конюн- ктивіт, зявляється кашель. Може також спостерігатись ураження травного каналу. Тривалість хвороби — 15 – 21 доба.

Найчастіше трапляється п і д г о с т р и й перебіг. Проявляється пригніченням, зниженням апетиту, важким диханням. Спостеріга- ються світлобоязнь, почервоніння та набряк конюнктиви, склею- вання повік гноєм. Навколо ніздрів, рота, на внутрішній поверхні

580

Чума мясоїдних

стегон та черевної стінки зявляються дрібні червоні плями, на місці яких згодом утворюються гнійні міхурці та кірочки. Тривалість хво- роби — 3 – 4 тижні. Х р о н і ч н и й перебіг проявляється уражен- ням нервової системи. Хвороба триває 1 міс і більше.

Форма прояву хвороби визначається домінуючими клінічними симптомами. Однак за всіх форм хвороби уражаються очі. У разі ле- геневої форми спостерігаються риніт, трахеїт, бронхіт, прискорене важке дихання. Згодом різко підвищується температура, розвиваєть- ся плеврит, катаральне запалення легень. За кишкової форми відмічають запори, що змінюються проносом, фекалії рідкі, жовтого кольору, з домішкою слизу та крові, блювання, повну відмову від ко- рмів, швидке виснаження. У разі шкірної форми на безшерстих ділянках черева й стегон зявляються пустульозно-вузликові уражен- ня, екзема, кірочки. Нервова форма супроводжується збудженням тварини, агресивністю, судомами окремих груп мязів, парезами, па- ралічами задніх кінцівок, прямої кишки, сечового міхура, лицевого нерва. Розвиваються сліпота, глухота, втрата нюху, які нерідко за- лишаються на все життя. За змішаної форми можливе одночасне ураження органів дихання і травлення або нервової системи.

У хутрових звірів інкубаційний період триває 9 – 30 діб, іноді до- вше. Хвороба проявляється тими самими клінічними ознаками, що й у собак. У лисиць переважають катаральні явища (конюнктивіти, риніти), наприкінці спалаху ензоотії домінує нервова форма. У норок відмічають слизисто-гнійні конюнктивіти та риніти, опухання лап. Проте частіше зустрічається шкірна форма, при цьому ураження не- рідко спостерігаються по всьому тулубу. В кінці хвороби порушується координація рухів, виникають паралічі кінцівок, зявляється пронос. Тривалість хвороби — 2 – 18 діб. Летальність у молодняку може дося- гати 100 %, у дорослих звірів — 30 – 35 %. У тхорів спостерігаються катаральні явища, дегідратація, випинання та набряк прямої киш- ки. У соболів і песців ураження шкіри не буває.

Патологоанатомічні зміни. При надгострому перебігу хвороби виявляють накопичення серозного ексудату в серцевій сорочці, дріб- ні крововиливи в серцевому мязі, катаральне запалення слизових оболонок. При гострому перебігу чуми спостерігають катаральне або гнійне запалення слизової оболонки верхніх дихальних шляхів, бронхів, плеври. У легенях відмічають сірувато-червоні зони запа- лення або осередки ателектазу. На слизовій оболонці травного ка- налу крововиливи, ерозії, виразки. Характерними для чуми собак вважаються крапчасті та смугасті крововиливи на слизових оболон- ках дванадцятипалої й прямої кишок, а також сечового міхура. Се- лезінка часто збільшена і застійно гіперемійована. В головному та спинному мозку виявляють негнійний енцефаломієліт.

Діагноз установлюють на підставі клініко-епізоотологічних даних, патологоанатомічних змін та результатів лабораторних досліджень.

581

8. Хвороби собак і хутрових звірів

Лабораторна діагностика. Ґрунтується на виявленні в гістологіч- них зрізах специфічних тілець-включень у цитоплазмі епітелі- альних клітин слизової оболонки сечового міхура, в ядрі клітин епі- телію слизових оболонок жовчного міхура, жовчних ходів, шлунка, дванадцятипалої кишки, звивистих канальців нирок, бронхів та альвеол хворих або загиблих звірів. У сумнівних випадках вдаються до біопроби на щенятах того виду тварин, від якого взято патологіч- ний матеріал для дослідження. Щенята лисиць, норок, песців на 10 – 14-ту добу після підшкірного або внутрішньомязового введення 3 – 5 мл 10 %-ї суспензії патологічного матеріалу захворюють на чу- му з характерними клінічними ознаками: підвищення температури тіла, відмова від кормів, пронос, конюнктивіт, риніт.

Вірусологічні дослідження для виділення та ідентифікації вірусу повязані зі значними труднощами, тому їх проводять дуже рідко. З метою ретроспективної діагностики досліджують парні сироватки крові хворих і перехворілих тварин за допомогою РН, РЗК та РЗГА. У лабораторію для дослідження направляють цілі трупи звірів і со- бак або паренхіматозні органи, лімфатичні вузли, головний мозок, сечовий міхур. Для серологічного дослідження надсилають проби сироваток крові.

Диференціальна діагностика. Передбачає виключення інфек- ційного гепатиту (інфекційного енцефаломієліту), сказу, хвороби Аує- скі, алеутської хвороби норок, парвовірусного ентериту норок, пасте- рельозу, сальмонельозу, авітамінозу В1, кормових отруєнь. При ін- фекційному енцефаломієліті, як і при чумі мясоїдних, спостерігаються нервові явища, однак виражені вони значно сильні- ше і супроводжуються епілептичними нападами, судомами окремих груп мязів, слинотечею. Характерні жовтяничність і збільшення пе- чінки. Загибель щенят трапляється лише в окремих сімях. Не буває риніту, конюнктивіту, пустульозних висипань на шкірі черева та внутрішній поверхні стегон. Позитивні результати біопроби на мор- ських свинках та білих щурах, які не чутливі до вірусу чуми. Сказ характеризується агресивністю хворих звірів, паралічами нижньої щелепи та задніх кінцівок. В амонових рогах головного мозку вияв- ляються тільця Бабеша Негрі. Відсутні характерні для чуми мясоїдних риніти й конюнктивіти. Перебіг хвороби Ауєскі у собак, котів та хутрових звірів надзвичайно швидкий, упродовж одні- єї доби, супроводжується сильним свербежем. Хворі тварини енергій- но розчухують та гризуть сверблячі ділянки шиї, відмічаються часті жувальні рухи з виділенням з ротової порожнини значної кількості пінистої слини. Збудник патогенний для білих мишей, кролів та мор- ських свинок, які не сприйнятливі до вірусу чуми мясоїдних. На парвовірусний ентерит мясоїдних хворіють щенята після відлучення їх від матерів. Хвороба виникає раптово, перебіг переважно гострий (5 – 7 діб), супроводжується ураженням в основ-

582

Чума мясоїдних

ному тонких кишок. Відсутні конюнктивіти, риніти, нервові явища, що характеризують чуму. Позитивні результати біопроби на молодих кошенятах. Під час досліджень у фекаліях виявляються трубочки десквамованого епітелію слизової оболонки, а в епітелії тонких ки- шок внутрішньоядерні включення. Діагноз остаточно встановлю- ють після отримання позитивних результатів досліджень патологіч- ного матеріалу за РГА та РЗГА. Для алеутської хвороби но- рок характерні стаціонарність, дуже повільне поширення інфекції, латентний перебіг хвороби. Діагноз установлюють на підставі пози- тивних показників реакції імуноелектрофорезу та йодноаглютина- ційного тесту. Пастерельоз зявляється в господарстві раптово, швидко охоплює звірів усіх вікових груп. Гострий перебіг хвороби ха- рактеризується явищами септицемії та геморагічного діатезу, хроні- чний перебіг осередковим некрозом клітин паренхіми печінки, нирок, шлунка. Бактеріологічні дослідження забезпечують швидке виділення збудника хвороби. Сальмонельоз спостерігається пе- реважно влітку (липень серпень) серед щенят 1 – 2-місячного віку. На розтині виявляється збільшена в 5 – 10 разів селезінка. Збудник хвороби швидко визначається бактеріологічними дослідженнями. Отруєння завжди повязане зі згодовуванням неякісних кормів, що встановлюється токсикологічними дослідженнями. При гіпо- вітамінозах В1 спостерігається дистрофія та переродження пе- чінки. Діагноз підтверджується результатами біохімічних дослі- джень крові та сечі на вміст вітаміну В1 і піровиноградної кислоти.

Лікування. На початку хвороби з успіхом використовують гіпер- імунну сироватку проти чуми мясоїдних і гамма-глобулін, меншою мірою цитровану кров здорових звірів. Для пригнічення збудників секундарної інфекції застосовують сульфаніламідні й нітрофуранові препарати, а також антибіотики широкого спектра дії з попереднім визначенням чутливості до них бактеріальної мікрофлори. Проводять також симптоматичне лікування, дають серцеві, жарознижувальні та відхаркувальні препарати. При нервових явищах призначають люмі- нал, мединал, бромід калію та інші засоби. Хворих тварин забезпе- чують дієтичними кормами та оптимальними умовами утримання.

Імунітет. Після перехворювання на чуму мясоїдних формується стійкий і тривалий імунітет. Щенята від імунних матерів не сприй- нятливі до вірусу чуми впродовж 2 – 3 міс після народження (колост- ральний імунітет). Для специфічної профілактики застосовують сухі культуральні вірусвакцини з атенуйованих штамів 668-КФ, ЕПМ і Вакчум, які зумовлюють створення імунітету терміном до одного року.

У неблагополучних звірогосподарствах рекомендується щеплен- ня вагітних самок, а також використання 3- і 4-валентних полівак- цин (проти чуми, вірусного ентериту, ботулізму і псевдомонозу).

Профілактика та заходи боротьби. Ґрунтуються на суворому ви- конанні ветеринарно-санітарних правил розведення тварин та їх

583