Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_Spetsleskhoz.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
148.48 Кб
Скачать

5.Охорона і захист лісу відшкідників, хвороб, пожеж і самовільних рубок

Ізхвороблісунайбільшпоширеніпневіістовбурнігнилі, яківикликаютьсякореневоюгубкою, сосновоюгубкою, березовагубкаічага, молоднякипошкоджуютьсязвичайнимісніжнимшютте.

Ізшкідниківпоширенікороїди, пагонов’юни (зимовийісмолівщик), довгоносиксосновий .

Для боротьби з ними проводиться ряд заходів:

- лісогосподарський;

- хімічний;

- біологічний.

Найбільш розповсюджений є лісогосподарський метод. В місцях їх виникнення проводяться лісогосподарські заходи, які не дозволяють розповсюдження їх на значну площу. Основний захід боротьби – це проведення суцільно- і вибірково-санітарних рубок, а також рубок догляду.

Хімічний і біологічний в даний момент часу розповсюджений дуже погано і застосовується рідко. В пожежно небезпечний період проводиться наймання тимчасових пожежних сторожів. Вони чергують на пожежних вишках у встановлений період часу, яке залежить від погодних умов і може бути декілька годин чи цілодобово. На пожежних вишках (якщо вони є в наявності) є : телефон, бінокль, годинник, азимутний круг, план насаджень і журнал для запису виявлених пожеж. В конторі лісництва чергування по черзі несуть помічник лісничого, майстри лісу, вона обладнана рацією. Також в лісництві ведуть деякі інші заходи:

- облаштування місць для відпочинку і куріння;

- проведення роз’яснювальної роботи серед населення;

- встановлення аншлагів;

- облаштування по території водойм і під’їзд до них;

- облаштування мінералізованих смуг і інші.

До лісової охорони в лісництві належать: лісничий, помічник лісничого, старший майстер лісу і майстри лісу. При виявленні самовільних рубок чи інших адміністративних порушень, повідомляють лісничого чи помічника лісничого. Вони в свою чергу повідомляють в лісгосп і складають протокол про адміністративне правопорушення і постанову. В великих масштабах порушення може перейти у кримінальне порушення і ним займається інженер з захисту лісу з міліцією. 6. Бухгалтерський облік В лісництві на бухгалтера покладена значна кількість обов’язків. До них входить здача звіту про працю і заробітну плату, звіту про рух матеріальних цінностей і лісопродукції, касового звіту і інше. Оформлення наряд-актів займається помічник лісничого. По щоденниках, які ведуть майстри лісу складаються наряд-акти на виконану роботу і затверджуються у державному підприємстві. По наряд-актах оформляється звіт про заробітну плату і звіт про рух лісопродкції. Після складання і здачі звітів в лісництві аналізується, по них, стан справ. На кожен обхід оформляється рапорт на заготівлю і вивозку лісопродкції, за яким визначається рух лісопродкції по лісництву.

При прийомі на роботу укладається договір між підприємством і працівником. Для матеріально зобов’язаних працівників оформляється типовий договір про повну матеріальну відповідальність. Матеріально зобов’язаними в лісництві є лісничий, бухгалтер (касир) і майстер лісу. Для тимчасових робітників оформлення цивільно-правовий договір на певний період часу.

У звіті використовую матеріали: щоденник приймання робіт по заготівлі (вивезенню) лісопродкції; наряд-акт на виконання робіт; рапорт про рух лісопродкції; звіт про рух лісопродкції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]