Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
чистовик.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
1.93 Mб
Скачать

3.2. Стан охорони праці на підприємстві

На підприємстві з кількістю працюючих 50 і більше осіб роботодавець створює службу охорони праці (СОП). На підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб (на підприємстві невиробничої сфери - до 100 чоловік) функції СОП можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку. На підприємстві з кількістю працюючих менше 20 осіб для виконання функцій СОП можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну підготовку 98.

Типовим положенням про службу охорони праці 98 визначено, що при кількості працюючих від 50 до 500 осіб включно (невиробнича сфера - від 100 до 500) цю службу повинен представляти один спеціаліст з охорони праці з інженерно-технічною освітою, для вибухонебезпечних виробництв і виробництв, що мають сильнодіючі отруйні речовини, - 2 людини. При кількості працюючих більше 500 чоловік чисельність служби охорони праці визначається розрахунком.

У таблиці 1 наводять основні дані про стан умов і безпеки праці на підприємстві за останні 2-3 роки, використовуючи вищезазначену документацію, роблять висновки щодо їх динаміки.

Крім того, зазначають розмір страхового внеску до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Таблиця 3.1

Стан умов і безпеки праці, виробничого травматизму на ПОСП "Колос"

у 2011 - 2013рр.

Назви показників

На 31.13

2011р.

2012р.

2013р.

1

2

3

4

Стан умов і безпеки праці

Облікова кількість штатних працівників – усього,

з них: - працівники, які працюють в умовах, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормам

- працівники, які зайняті на роботах, що заборонені чинними нормативними актами про охорону праці

42

14

85

Кількість машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів – усього,

з них не відповідають НПАОП

38

39

37

Кількість технологічних процесів – усього,

з них не відповідають НПАОП

12

12

12

Кількість будівель та споруд – усього,

з них: - не пройшли капітального ремонту відповідно до нормативних актів

- технічний стан яких не відповідає будівельним нормам і правилам

- знаходяться у аварійному стані

7

7

7

Закінчення табл. 3.1

1

2

3

4

Кількість працюючих, яким видаються безкоштовно засоби індивідуального захисту:

згідно з нормами

фактично

8

2

5

Пільги та компенсації

Облікова кількість штатних працівників:

- яким за роботу із шкідливими та важкими умовами праці надаються (встановлено) пільги, компенсації 1

- яким за особливий характер праці надаються додаткові відпустки

- які мають право на пенсію на пільгових умовах

3

1

1

Травматизм на виробництві

(від нещасних випадків, оформлених актами Н-1 та НПВ)

Кількість нещасних випадків - усього

0

0

0

Кількість потерпілих з утратою працездатності на 1 робочий день і більше та зі смертельним наслідком – усього,

з них кількість потерпілих зі смертельним наслідком

0

0

0

Кількість людино-днів непрацездатності у потерпілих з утратою працездатності на 1 робочий день і більше

0

0

0

Кількість потерпілих, які частково втратили працездатність і були переведені з основної роботи на іншу на 1 робочий день і більше

0

0

0

Матеріальні наслідки нещасних випадків на виробництві

(оформлених актами Н-1 та НПВ); нараховано протягом звітного року

Відшкодовано потерпілим, членам сімей та утриманцям померлих, грн. 2

0

0

0

Вартість зіпсованого устаткування, зруйнованих будівель, споруд, грн.

0

0

0

Сума штрафів за настання з вини підприємства нещасних випадків на виробництві або їх приховування, грн.

0

0

0

1 Додаткові відпустки, скорочений робочий тиждень, безкоштовно молоко, лікувально-профілактичне харчування тощо.

2 Без урахування страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Дані про кількість працівників СОП наводяться у формі звітності № 1-ПВ.

Законом 98 визначено, що у колективному договорі, угоді сторони передбачають забезпечення працівникам соціальних гарантій у галузі охорони праці на рівні, не нижчому за передбачений законодавством, їх обов'язки, а також комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам, визначають обсяги та джерела фінансування зазначених заходів.

Колективний договір укладається на підприємствах і в їх структурних підрозділах, угода - на державному, галузевому, регіональному рівнях на двосторонній основі.

Розділ колективного договору “Охорона праці” (або “Умови і охорона праці”, “Охорона праці та здоров'я”) містить зобов’язання роботодавця з охорони праці, пільг і компенсацій, а також зобов’язання профспілкового комітету та працівників, і доповнюється додатками:

-угодою по охороні праці, в якій визначаються заходи, термін їх виконання та відповідальні;

-переліком посад працівників, яким для виконання службових обов’язків передбачена видача спецодягу, та іншими.

Перелік заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до валових витрат 98:

1. Приведення основних фондів у відповідність з вимогами НПАОП щодо:

-механізації вантажно-розвантажувальних та інших важких робіт, робіт з розливу і транспортування отруйних, агресивних, легкозаймистих і горючих речовин;

-захисту працюючих від ураження електричним струмом, дії статичної електрики та розрядів блискавок;

-безпечного виконання робіт на висоті;

-діючого технологічного та іншого виробничого обладнання;

-систем вентиляції та аспірації, пристроїв, які вловлюють пил, і установок для кондиціювання повітря у приміщеннях діючого виробництва та на робочих місцях;

-систем природного та штучного освітлення виробничих, адміністративних та інших приміщень, робочих місць, проходів, аварійних виходів тощо;

-систем теплових, водяних або повітряних завіс, а також установок для нагрівання (охолодження) повітря виробничих, адміністративних та інших приміщень, а під час роботи на відкритому повітрі - споруд для обігрівання працівників та укриття від сонячних променів і атмосферних опадів;

-виробничих та санітарно-побутових приміщень, робочих місць, евакуаційних виходів тощо, технологічних розривів, проходів та габаритних розмірів; обладнання спеціальних перехідних галерей, тунелів у місцях масового переходу працівників, зон руху транспортних засобів;

-впровадження в умовах діючого виробництва автоматизованих інформаційних систем охорони праці, систем аналізу та прогнозування аварійних ситуацій, автоматичного та дистанційного керування технологічними процесами і виробничим обладнанням, систем автоматичного контролю і сигналізації про наявність (виникнення) небезпечних або шкідливих виробничих факторів та пристроїв аварійного вимкнення обладнання чи комунікацій у разі виникнення небезпеки для працівників, а також відповідного програмного забезпечення та електронних баз даних з охорони праці у порядку та обсягах, погоджених з територіальними органами Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки.

2. Усунення впливу на працівників небезпечних і шкідливих виробничих факторів або приведення їх рівнів на робочих місцях до вимог НПАОП.

3. Проведення атестації робочих місць на відповідність НПАОП та аудиту з охорони праці, оформлення стендів, оснащення кабінетів, виставок, придбання необхідних нормативно-правових актів, наочних посібників, літератури, плакатів, відеофільмів, макетів, програмних продуктів тощо з питань охорони праці.

4. Проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників у процесі трудової діяльності, організація лекцій, семінарів та консультацій із зазначених питань.

5. Забезпечення працівників спеціальним одягом, взуттям та засобами індивідуального захисту відповідно до встановлених норм (включаючи забезпечення мийними засобами та засобами, що нейтралізують небезпечну дію на організм або шкіру шкідливих речовин, у зв'язку з виконанням робіт, які не виключають можливості забруднення цими речовинами).

6. Надання працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці, спеціального харчування, молока чи рівноцінних харчових продуктів, а також газованої солоної води.

7. Проведення обов'язкового попереднього, періодичного і позапланового медичного огляду працівників, зайнятих на важких роботах, роботах з небезпечними чи шкідливими умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі.

Єдина державна система показників обліку умов і безпеки праці 89, запроваджена в Україні, використовується при опрацюванні комплексних заходів для досягнення встановлених нормативів і підвищення існуючого рівня охорони праці. Вона поширюється на всі підприємства, враховує весь персонал, включаючи робітників, спеціалістів, керівників та інших службовців, і складається з таких частин:

1. Стан умов праці.

2. Стан безпеки праці.

3. Пільги та компенсації за роботу в шкідливих умовах праці.

4. Суми відрахувань за шкідливі умови.

5. Забезпеченість засобами індивідуального захисту.

6. Санітарно-побутове забезпечення.

Частина показників включаються до форми державної статистичної звітності № 1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки) “Звіт про стан умов праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці” 24, решта – до відомчої форми звітності № 1-УБ (річна) “Стан умов і безпеки праці” 89.Крім того, статистичні спостереження з охорони праці в Україні ведуться за формою державної звітності № 7-тнв (річна) “Звіт про травматизм на виробництві” 89. Держгірпромнаглядом розроблено проект нової форми єдиної (уніфікованої) державної статистичної звітності з питань охорони праці – “Звіту про стан умов праці, травматизму на виробництві та фінансування заходів з охорони праці” (№ 1-УПТФ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]