Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
чистовик.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
1.93 Mб
Скачать

1.2. Аналіз стану нормативної бази та наукових досліджень у сфері формування виробничих запасів

Поряд із нормативними документами чинним законодавством, використовується і спеціальна література з питань обліку, економічного аналізу та аудиту виробничих запасів, за допомогою якої здійснюється фінансового-господарська діяльність підприємства.

Організація бухгалтерського обліку на підприємствах регламентується рядом законодавчих актів.

Важливим актом є Закон України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні”. Цей закон визначає правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні[72].

Розкриття питань щодо обліку виробничих запасів у навчально-практичних літературних джерелах подано у табл. 1.2.

Таблиця 1.2.

Розкриття терміну «виробничі запаси» в літературних джерелах

№ з/п

Джерело

На що особливу увагу звертає в даному джерелі автор

1

2

3

1.

Бутинець Ф.Ф. [ 10,с.287]

Виробничі запаси – активи, які використовуються для подальшого продажу, споживання під час виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємством.

2.

Завгородній А.Г., Вознюк Г.Л., Слювженко Т.С. [67,с.166]

Запаси виробничі – матеріали та продукція (складова оборотних фондів), які ще не задіяні у виробничому процесі, зберігаються на складах і призначені для подальшого використання.

3.

Ткаченко Н. М. [119,с. 199]

Запаси - це такий вид оборотних засобів, який практично завжди є в тому чи іншому вигляді на будь-якому підприємстві.

4.

Борісов А.Б. [9, 22]

Виробничі запаси – сукупність всіх матеріалів, які має підприємство; частина оборотних засобів, ще не включених у процес виробництва, такі, що не потрапили на робочі місця.

5.

Огійчук М. Ф. [59, с. 221]

Оцінка запасів – це спосіб вираження їх у грошовому вимірнику, а саме процес оцінювання полягає в проведенні факту господарського життя у відповідність з комплексом уявлень про ці факти.

6.

Бондар В.П. [6, с.47]

Виробничі запаси – предмети та засоби праці, які надійшли на підприємство, оформлені актом приймання, але ще не використані в процесі виробництва і не піддані переробці.

7.

Івахненко В.М. Курс економічного аналізу Навч. посіб. 5-те вид., випр. і доп. Рекомендовано МОН / Івахненко В.М. -- К., 2006. -- 261 с., тв. пал.

У навчальному посібнику розкривається методика економічного аналізу виробничих запасів з урахуванням нових положень (стандартів) бухгалтерського обліку і звітності. Посібник устатковано комплексом завдань для самостійної роботи студентів, необхідними для аналізу економічних процесів вихідними даними, таблицями, графіками, схемами тощо.

8.

«Бухгалтерія. Виробничі запаси: бухгалтерський і податковий облік» збірник систематизованог законодавства, Видавництво «Бліц - Інформ» Київ, грудень 2006, 210 с., укр..

Представлений перелік нормативних актів та інших документів, які регламентують правові, податкові та бухгалтерські правила поведінки з виробничими запасами на всіх етапах їх руху.Не менш цінною є аналітична частина збірника. В неї ввійшли статті ведучих спеціалістів в області податкового і бухгалтерського обліку. Спектр висвітлених питань самий широкий:В збірнику представлені матеріали, повязані з особливостями оформлення і обліку операцій тарою, запасними частинами та ін., а також нормування запасів і управління їх оборотністю.Більшість статтей супроводжуються наглядними прикладами, в яких в доступній формі показано правила документування і обліку операцій із запасами

9.

Податки та бухгалтерський облік.Облік типових операцій (придбання запасів)», тематичний випуск, інформаційно - аналітична газета № 88 (959), видавничий будинок «Фактор», Київ, 02.11.2006, 48 с.

В цьому тематичному випуску багато корисної інформації, повязаної з придбанням запасів: передоплата і купівля товару на умовах товарного кредиту, загальні принципи обліку надходження запасів, купівля через підзвітну особу, отримання запасів за бартером, безоплатне отримання, придбання запасів за імпортом, придбання МШП, придбання МНМА, придбання окремих видів запасів, бланки суворої звітності, придбання тари- бухгалтерський та податковий облік

10.

«Податки та бухгалтерський облік.Операції з тарою», тематичний випуск, інформаційно - аналітична газета № 38 (909), видавничий будинок «Фактор», Київ, 11.05.2006, 48 с.

В тематичному випуску розглянуто маса актуальних питань, повязаних з обліком тари: види тари та її облік, оподаткування операцій з тарою (ПДВ, податок на прибуток та єдиний податок), тара в роздріб (ПДВ особливості та відображення в РРО), зворотна тара.А також наведено перелік нормативних та первинних документів, повязаних з обліком тари

11.

«Все про бухгалтерсий облік.Супертаблиця. Частина 2. Настільна книга бухгалтера», тематичний випуск, газета № 74, видавництво ТОВ «Редакція газети «Все про бухгалтерський облік», Київ, 01.08.2006, 95 с.

В цьому випуску дуже детально розглянуто і висвітлено тему виробничих запасів, а саме: облік податкової малоцінки (вибуття, переоцінка, амортизація), надходження запасів, придбання ПММ, переоцінка та вибуття запасів, облік розрахунків з підзвітними особами. А також багато уваги присвячено документальному оформленню.

12.

«Основи економічного аналізу», навчальний посібник, В.М. Мельничук, видавництво «Кондор», Київ, 2003 рік, 128 с

В навчальному посібнику автор приділяє велику увагу економічному аналізу у всіх аспектах господарської діяльності, зокрема аналізу виробничих запасів. Проводить аналіз матеріально - технічного постачання та стану запасів, аналіз використання матеріальних ресурсів, аналіз виробництва та реалізації продукції, складу та асортименту продукції, якості та ритмічності виробництва.

13.

Гадзевич О.І «Основи економічного аналізу і діагностики фінансово-господарської діяльності підприємств.»Навчальний посібник. Київ: Кондор,  2004, 180 с

В цьому навчальному посібнику досліджено предмет, метод, технічні прийоми і джерела економічного аналізу виробничих запасів. Аналіз ефективності використання матеріальних ресурсів і їх вплив на обсяг випуску продукції

Основна і спеціальна література з питань обліку та аудиту виробничих запасів, наведена в таблиці (Додаток ).

Дослідження показало, що виробничі запаси трактуються авторами по-різному. Сопко В. Пояснює виробничі запаси як накопичення ресурсів,що перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва. Він вважає, що запаси — це сукупність матеріальних благ, вироблених невідомо для чого й кого, які навряд чи колись взагалі будуть використані за призначенням [20] . А відбувається це тому, що ці запаси заготовляв, зберігає зовсім не той, хто їх у майбутньому споживатиме. Основним завданням збільшення ефективності промислового вироб¬ництва має стати не орієнтація на обсяги виробництва, а на ринковий попит. Тобто ринкова система має ґрунтуватись на принципі «виробляти те, що продається» [20, c.121].

Чаюн І.Ю., Бондар І.Ю. виділяють виробничі запаси, як матеріальні ресурси необхідні для забезпечення розширеного відтворення, обслуговування сфери нематеріального виробництва та задоволення потреб населення, які зберігаються на складах або в інших місцях з метою їх наступного використання [6].

Бутинець Ф.Ф. під сутністю виробничих запасів розуміє все те, що завезено на склади підприємства i ще не вступило в першу стадію обробки, тобто частина сукупних запасів, призначених для виробничого споживання [10, с.59]. Також Лень В.С., Гливенко В.В. визначає виробничі запаси як предмети праці, підготовлені для запуску у виробничий процес; складаються вони з сировини, основних i допоміжних матеріалів, палива, покупних напівфабрикатів i комплектуючих виробів, тари i тарних матеріалів, запасних частин для поточного ремонту основних фондів[51, с.113]. Склад виробничих зaпaciв на кожному підприємстві залежить, від сфери його діяльності. Так, на промислових підприємствах основними видами запаciв є виробничі запаси, [51, c. 122].

Таблиця 1.3.

Питання щодо обліку виробничих запасів, які розглядалися в періодичних виданнях

Джерело

Короткий зміст статті

1

2

3

1

М.Білуха. Застосування АРМ в обліку та контролі на підприємстві…// Бухгалтерський облік і аудит.- 2011. - №12 [24]

Автор дає пояснення як проводиться контроль на підприємстві. Застосування АРМ в обліку на підприємстві для реалізації інформаційного обслуговування його в повному обсязі виробничої діяльності.

2

Гриценко, О.І. Проблеми організації планування витрат на якість обслуговування [Текст] / О.І. Гриценко // Інноваційна економіка. Всеукраїнський науково-виробничий журнал. – Тернопіль. - 2012. - № 10 (36). - С. 286-289

[21]

Автор розглядає порядок виникнення виробничих запасів, сучасні особливості виробничих запасів, а також списання даних розрахунків.

3

С.Голов. Бухгалтерський облік в США…// Бухгалтерський облік і аудит. – 2011. – №10. [30]

Автор розглядає стандарти бухгалтерського обліку в США і практично їх застосовує. Дає визначення рахунків і списання даних розрахунків.

4

В.В. Сапко. Бухгалтерський облік виробничих запасів // Економіка АПК. – 2011. – 496 с. [31]

Автор роз’яснює облікові регістри виробничих запасів і пояснює як саме ведеться документація обліку виробничих запасів.

Огляд чинної нормативної бази з обліку, аналізу та виробничих запасів наведено в таблиці 1.4.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про запаси і розкриття її у фінансовій звітності визначає положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 “Запаси”(Рис.1).

Розглянемо міжнародні нормативи та зарубіжний досвід в організації облікового процесу виробничих запасів.

Таблиця 1.4.

Огляд чинної нормативної бази з обліку, аналізу та аудиту виробничих запасів

№ п/п

Нормативний документ (назва, коли і ким затверджений)

Короткий зміст

1

ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

Визначає правові принципи, щодо обліку та оподаткування господарської діяльності підприємства

2

Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: Закон України № 996-ХІV від 16.07.1999 року (зі змінами і доповненнями)

Визначає правові принципи регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності.

3

Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561

Містять теоретичний матеріал щодо обліку об’єктів основних засобів.

4

Про порядок визначення розмірів збитків від розкрадання, нестачі, псування знищення МЦ Постанова Кабміну №116 від 22.01.96 р. (зі змінами і доповненнями)

Визначає порядок визначення розмірів збитків виявлених на підприємстві

5

Інструкція з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, ТМЦ, грошових коштів, документів... затверджена Держказначейством України № 90 від 20.10.1998 р.

Правила проведення інвентаризації та відображення її результатів у регістрах бухгалтерського обліку

6

План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств затверджений наказом Мінфіну України № 291 від 30.11.99 р.

(з змінами і доповненнями)

Є переліком рахунків і схем реєстрації та групування на них фактів фінансово-господарської діяльності у бухгалтерському обліку

7

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 “Запаси” №246 від 20.10.99р., зі змінами і доповненнями.

Визначає загальні положення та методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про запаси, а також розкриття інформації про них у фінансовій звітності. Наведено значення основних термінів, дається визнання та первісна оцінка запасів.

8

Інструкція “Про застосування плану рахунків від 30.1199 р. № 291 (з змінами і доповненнями від 9.12.200 р. № 1012).

Спрямована на забезпечення єдності, відображення однорідних за змістом господарських операцій на відповідних синтетичних рахунках і субрахунках

При огляді нормативно-правової бази неможливо не звернути увагу на міжнародні стандарти з бухгалтерського обліку, оскільки національні стандарти з обліку були розроблені на основі міжнародних з врахуванням національних особливостей економіки України тому П(С)БО 9 „Запаси” має ряд спільних моментів з Міжнародними стандартами фінансової звітності 2 „Запаси” МСФ 2 „Запаси”, зокрема, щодо умов визнання запасів і основних понять, повязаних з ними; рекомендації щодо використання методів оцінки запасів; розкриття інформації про запаси у формах фінансової звітності. Однак, поряд з цим можна виділити наступні відмінності у положеннях (табл.1.5)

Рис.1 структура П(С)БО 9 “Запаси”.

Таблиця 1.5

Порівняння міжнародних та національних стандартів з обліку запасів

Ознака

П(С)БО 9 „Запаси”

МСФЗ 2 „Запаси”

Оцінка запасів

При надходженні

Собівартість формується з таких витрат:

1.При придбанні у постачальника.

Суми, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю) за вирахуванням непрямих податків; суми ввізного мита; суми непрямих податків у звязку з придбанням

запасів, які не відшкодовуються підприємству; транспортно заготівельні витрати; інші витрати.

2.При виготовлені власними силами. Витрат, що утворюють виробничу собівартість, визначену за П(С)БО 16 „Витрати”.

3.При внесенні до статутного капіталу. Справедливої вартості, погоджена із засновниками підприємства з урахуванням витрат, що включаються до первісної вартості запасів, придбаних у постачальника.

4.При безоплатному отриманні. Справедливої вартості.

5.При отриманні у результаті обміну на подібні активи.

Балансової вартості переданих запасів.

6.При отримані в результаті обміну на неподібні активи.

Справедливої вартості отриманих запасів.

До собівартості не включаються витрати: понаднормові витрати і нестачі запасів; проценти за користування позиками; витрати на збут; загальногосподарські та інші витрати.

Собівартість формується з таких витрат:

1.Витрати на придбання.

Ціни придбання ; мита, та інших податків; витрати на транспортування; вартості робіт з навантаження та розвантаження й інших витрат.

2.Витрати на переробку.

Витрати , безпосередньо повязанні з одиницею виробництва.

3.Інші витрати .

Інші витрати, якщо вони відбулися при доставці до їх теперішнього місця розпакування та приведення до теперішнього стану.

До собівартості не включаються : понаднормативні суми відходів матеріалів, оплата праці або інші виробничі,

витрати,витрати на зберігання, крім тих витрат, які зумовлені виробничим процесом і є необхідними для наступного етапу виробництва; адміністративні накладні витрати, не повязані з доставкою запасів до їх теперішнього місця розташування та приведення у теперішній стан; витрати на продаж

При витрачанні

Собівартість перших за часом надходження запасів (ФІФО), ідентифікована собівартість, середньозважена собівартість.

Нормативні затрати; ціни продаж

Собівартість останніх за часом надходжень (ЛІФО)

На дату балансу

Найменша з двох оцінок: первісна вартість або чиста вартість реалізації.

Чиста вартість реалізації

Розкриття інформації про запаси у фінансовій звітності.

Методи оцінки запасів; балансова (облікова) вартість запасів у розрізі окремих класифікаційних груп; балансова (облікова) вартість запасів, відображених за чистою вартістю реалізації.

Балансова (облікова) вартість запасів, переданих у переробку, на комісію, в заставу; сума збільшення чистої вартості реалізації, за якою проведена оцінка запасів.

Сума будь-якого сторнування будь-якого часткового списання, яка визначається як дохід певного періоду; обставини або події, що спричинили сторнування списання запасів, переданих як застава для гарантії зобовязань.

Щоб зберегти обєктивність оцінки запасів в умовах цінової нестабільності, вони відображаються в балансі за правилом найнижчої оцінки - у вітчизняному обліку і за чистою вартістю реалізації - в європейських країнах.

Отже, ми вивчили та проаналізували нормативну базу і літературні джерела з обліку, аналізу та аудиту виробничих запасів, яка діє на сьогоднішній день в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]