Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovy_proekt_z_dekorativnogo_rozsadnitstva.doc
Скачиваний:
149
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
1.91 Mб
Скачать

2.6. Розділ 5. Організація і охорона праці в розсаднику

Розділ складається з двох параграфів:

  1. Організація праці.

  2. Охорона праці та техніка безпеки.

Організація праці в лісових розсадниках спрямована на підвищення ефективності виробництва шляхом раціонального використання наявних трудових і матеріально-технічних ресурсів, створення сприятливих умов для працюючих у господарстві. У параграфі 5.1 наводяться дані про потребу розсадника в робочій силі окремо за місяцями року. Розраховується чисельність та склад бригад і ланок (табл.16). Обґрунтовується запроектована організація праці, що включає розподіл і кооперацію праці, організацію роботи на робочих місцях, підготовку і підвищення кваліфікації кадрів, формування та оплату праці тощо. Кількість людино-днів, необхідних для виконання виробничого завдання, у розрізі відділень розсадника і місяців року береться з табл. 10 (ст. 7) і 12 (ст.10) та заноситься у таблицю 16. Потреба робітників у розрізі місяців визначається шляхом ділення людино-днів на 20 (пересічну кількість робочих днів у місяці з урахуванням несприятливих метеорологічних умов, святкових і вихідних днів).

Для виконання найбільш відповідальних робіт лісовий розсадник повинен мати штат постійних кваліфікованих працівників, завантаження яких роботою протягом року гарантовано. Останнє в зимовий та осінній періоди можливе, якщо запланувати організацію підсобних виробництв (лозоплетіння, виготовлення сувенірів та віників тощо). Основною формою організації праці в розсаднику є виробнича (лісокультурна) бригада. У разі великих обсягів робіт створюються спеціалізовані бригади на чолі з бригадиром: бригада для виконання робіт у посівному відділенні, у шкільному відділенні, у цеху закритого ґрунту тощо. Бригада, яка у своєму складі має 10-15 постійних і сезонних (тимчасових) працівників, як правило, поділяється на ланки з трьох-п'яти чоловік, які очолюють ланкові з найбільш кваліфікованих постійних працівників.

Таблиця 16 – Розрахунок потреби розсадника в робочій силі

№ пп

Виробниче відділення

Необхідно

людино-днів за місяцями

січень

лютий

березень

квітень

травень

червень

г

липень

серпень

вересень

жовтень

листопад

грудень

усього

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

1

Посівне відділення

2

Шкільне відділення:

а)деревна шкілка

б)плодова шкілка

Усього по розсаднику

Потрібно робітників

з них: постійних

тимчасових

З урахуванням встановленої потреби в постійних і тимчасових робітниках у параграфі 5.1 наводиться планова кількість бригад і ланок, їх чисельність, кількість постійних і тимчасових працівників.

У параграфі 5.2 наводяться основні положення техніки безпеки й охорони праці. На час виконання основних робіт з вирощування садивного матеріалу вказуються особи, відповідальні за загальний стан охорони праці в розсаднику.

Додаток 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]