Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по практице.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
337.92 Кб
Скачать

2. Агрономічна частина

2.1. Сівозміни господарства.

У господарстві ТОВ "Агрофірма КОЛОС" прийнято дві польові сівозміни. Також у господарстві є овочева ділянка на якій вирощуються овочі та картопля для харчування працівників господарства, не великий сад та пасіка. На овочевій ділянці вирощуються в основному такі культури як картопля, капуста, морква, огірки, столовий буряк, цибуля та помідори.

Польова сівозміна № 1, 10-ти пільна:

  1. Конюшина, горох;

  2. Озима пшениця;

  3. Цукровий буряк;

  4. Кукурудза на зелений корм і силос;

  5. Озима пшениця;

  6. Кукурудза на зерно;

  7. Горох;

  8. Озима пшениця;

  9. Цукровий буряк;

  10. Ячмінь, яра пшениця з підсівом конюшини.

Польова сівозміна № 2, 10-ти пільна:

  1. Кукурудза на силос, гречка;

  2. Озима пшениця;

  3. Цукровий буряк;

  4. Яра пшениця, ячмінь з підсівом конюшини;

  5. Конюшина;

  6. Озима пшениця;

  7. Цукровий буряк;

  8. Горох;

  9. Озима пшениця;

  10. Кукурудза на зерно, кормовий буряк.

В цілому ж сівозміни господарства з кожним роком дещо змінюються, оскільки впроваджуються у вирощування нові сорти та культури, які в сівозмінах не передбачені.

2.2. Технологія вирощування основних сільськогосподарських культур

у господарстві.

2.2.1. Технологія вирощування гороху.

Попередником гороху є кукурудза. Після її збору проводять лущення стерні у два сліди вздовж і впоперек на 10-12 см. важкими дисковими боронами БДТ-3, БДТ-7, після з'явлення пирію, проводять оранку на 25 -27 см, Внесення РК по повній потребі на заплановану урожайність при вмісті їх нижче 15мг/100г грунту, запланованою урожайністю є ЗО ц / га, тому потрібно внести Р2О5 - 48 кг/га, а К2О - 55 кг/га.

Оранку проводять з передплужниками в агрегаті, з кільчасте - шпоровими котками. Ранньовесняне боронування проводять БЗСТ-1,0 впоперек або по діагоналі на глибину 8-10см. Розкидання мінеральних добрив і передпосівна культивація проводиться культиваторами КПС-4 в агрегаті з середніми боронами БЗСС-1,0.

Для посіву використовують насіння ! класу посівних кондицій. Потрібно дотримуватися вирівняності посадкового насіння, так як це є за лотом дружніх сходів.

Перед сівбою насіння обробляють мікроелементами: молібденом, при необхідності бором, борною кислотою 25-ЗОг/100кг насіння. У день посіву обробляють ризоторфіном.

Посів проводять сівалками СЗ-3,6 звичайним рядковим способом із одночасним внесенням азоту, якщо він не вносився у передпосівну культивацію, у ранні строки з нормою 1,4 млн. шт/га. на глибину 6см. проводять посів, а у суху погоду виконуємо прикочування кільчасте - шпоровими котками (ЗККШ - 6).

Горох — це культура, яка сильно страждає від бур'янів, тому одним з основних способів боротьби з ними є боронування посівів, яке проводиться через 4 - 5 днів після посіву (коли бур'яни знаходяться у фазі білої ниточки). Також для боротьби з бур'янами використовують і гербіциди: ТХАН 6-8 кг/га обприскуванням грунту до посіву, а до сходів гороху проводять обприскування прометрином 3-4 кг/га,, обприскування у фазі 5-6 листків гороху.

В період вегетації ведеться захист рослин від шкідників і хвороб, У фазі бутонізації посіви обробляють проти комплексу шкідників. Зокрема, тля — Бі - 58, 40 % к.е. (0,5-1 л/га), у. фазі цвітіння посіви обробляють проти: горохової зернівки, трипсів, кліщів, вносячи метафос, карбафос. При сильних пошкодженнях, посіви гороху церкоспорозом і аскохітозом, посіви до цвітіння обробляють цинебом (2-4 кг/га) 80% с. п.

Спосіб збирання гороху — роздільний. Скошування проводять при побурінні 60-70% бобів із вологістю насіння 35-40%. Скосити потрібно горох за 3 - 4 дні жатками ЖВК-6, а також косілками КС-2,1 + МТЗ -80.

Підбір валків і їх обмолот починається коли вологість зерна становить 16-19% комбайном СК-5"Нива" через 2-Здні після скошування. Горох, який поступив від комбайна містить крім сухого насіння і вологі примуси. Через це насіння пропускають відразу через ЗАВ - 20. Після очистки насіння з вологістю 17% просушують активним вентилятором, Сушку ведуть до кондиційної вологи 14-16%, насіння сортують і зберігають у сухому приміщені не зараженому амбарними шкідниками із висотою насипу 2,5 м.

Таблиця 7. Урожайність сортів гороху.

.РОКИ

СОРТИ

ПОПЕРЕДНИК

УРОЖАЙНІСТЬ

2005 р.

Готівський

Ароніс

Дамир

Уладівський

Кукурудза на силос

Озима пшениця

Цукровий буряк

Кукурудза на зерно

28.2 ц / га

29.3 ц / га

28.9 ц / га

29.7 ц / га

2006 р.

Готівський

Ароніс

Дамир

Уладівський

Озима пшениця

Цукровий буряк

Кукурудза на зерно

Кукурудза на силос

31.9 ц / га

29.5 ц / га

32.4 ц / га

32.2 ц / га