Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт Щербак.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
307.2 Кб
Скачать

МІНіСтерстВО АГРАРНОЇ Політики та продовольства УКРАЇНИ

БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ національНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Агрономічний факультет

Напрям підготовки "Лісове та садово-паркове господарство"

Щербак Євген Анатолійович

Студент ІІІ курсу _____ групи

ЗВІТ

з виробничої практики,

в ________________________________________________________________________________

назва господарства або установи

району, області

термін проходження практики з ____________________ до ____________________________

Керівник від виробництва ____________________________________________

печатка господарства або установи посада, підпис, прізвище, ім'я, по батькові

Керівник від університету ____________________________________________

вчений ступінь, підпис, прізвище, ім'я, по батькові

Біла Церква

2011

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. Характеристика умов бази практики.

    1. Місцезнаходження, структура та загальна площа НДЛГ.

    2. Природно-кліматичні умови НДЛГ.

    3. Геоморфологія та грунти.

    4. Гідрологічні умови

    5. Економічна характеристика району розташування господарства

РОЗДІЛ 2

2.1. Проведення лісовпорядних робіт в НДЛГ.

2.2. Ведення лісового господарства і характеристика лісового фонду НДЛГ.

2.3.Техніка проведення рубок догляду в НДЛГ.

РОЗДІЛ 3. Опис технологій вирощування хвойних порід, які вирощуються в розсаднику Звенигородського держлісгоспу.

Висновки

Список використаної літератури

3

4

4

7

9

10

12

14

14

17

22

30

41

43

ВСТУП

Виробнича практика проводиться з метою оволодіння студентами сучасними методами і формами організації праці, узагальнення та удосконалення знань, одержаних ними у навчальному процесі, практичних умінь та навичок на базі конкретного суб'єкта господарювання, оволодіння професійним досвідом та готовності майбутнього фахівця до самостійної трудової діяльності.

Основним завданням моєї виробничої практики на базі Навчально-дослідного лісового господарства була безпосередня практична підготовка до самостійної роботи, поглиблення, закріплення теоретичних знань та практичних вмінь зі спеціальності і навчальних дисциплін циклу виробничої підготовки, набуття навичок проведення в виробничих умовах наступних заходів:

-  рубок, пов'язаних з веденням лісового господарства;

-  технології створення лісових культур;

- визначення видового складу лісових насаджень;

- проведення лісівничо-таксаційної характеристики насаджень;

- лісотипологічного обстеження насаджень;

-  методів та способів оцінки заготовленої лісопродукції.

А також збір даних для написання мого дипломного проекту (роботи) на тему: «Вивчення досвіду вирощування хвойних культур в розсаднику Звенигородського держлісгоспу Черкаської області».

Розділ 1 Характеристика умов бази практики.

1.1. Місцезнаходження, структура та загальна площа ндлг.

Навчально-дослідне лісове господарство, (далі господарство), кафедри садово-паркового господарства і ботаніки Білоцерківського національного аграрного університету, розташоване в південно-західній частині Київської області на території Білоцерківського адміністративного району в межах Пилипчанської сільської ради.

Навчально-дослідне лісове господарство (НДЛГ) входить до структури Білоцерківського національного аграрного університету. Створено у 2007 р. на базі лісництва урочища «Кошик». Виникнення НДЛГ у структурі БНАУ повязано з необхідністю забезпечення практичної підготовки студентів за напрямом «Лісове і садово-паркове господарство».

Загальна площа лісового господарства - 270,5 га, яка включає в себе 199 га лісопаркової частини зеленої зони, 36,5 га лісополос. Основні породи лісу – дуб звичайний, супутні – липа серцелиста, сосна звичайна, граб звичайний, в'яз шорстколистий. Є цінні за віком екземпляри – сосна звичайна (понад 100 років), дуб звичайний (200 років).

Науково-дослідне лісове господарство створено з метою:

  • реалізації досягнень лісогосподарської та агролісомелоративної науки і техніки в умовах зони чорноземів опідзолених та типових (лісостепових) грунтів України;

  • ведення лісового господарства, охорони та захисту лісів, збереження лісових ресурсів і підвищення ефективності їх використання, відтворення лісі, ведення мисливського господарства з визначенням заходів щодо охорони, раціонального використання, відтворення мисливських тварин, збереження та поліпшення стану угідь.

  • створення і забезпечення умов для якісного проведення навчання, навчальних і виробничих практик студентів, проведення наукових досліджень науковцями, а під їх керівництвом, виконання студентами дипломних робіт з питань відтворення лісів ( лісовідновлення і лісорозведення), поліпшення якісного складу лісів, санітарно-оздоровчих заходів, захисту земель від деградації, втрати ними середовище формуючих функцій та продуктивності екологічної стабілізації агроландшафтів, ботаніки, таксації лісу тощо.

Основними напрямками діяльності є:

1. Проведення заходів з відновлення лісів, підвищення продуктивності, створення насаджень із швидкоростучих і технічно цінних порід.

2. Здійснення заходів із заміни малоцінних низькопродуктивних насаджень на високопродуктивні, заліснення малопродуктивних земель

3. Організація лісонасінної справи і лісових розсадників.

все це поставило нові вимоги щодо організації вищої освіти. Згідно із потребами замовників, інститут розширив діапазон кваліфікаційної підготовки студентів за рахунок введення нових спеціальзацій.

4. Збереження та посилення захисних властивостей лісів, лісонасаджень, що виконують захисні, водоохоронні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі та рекреаційні функції.

5. Поліпшення стану і підвищення продуктивності лісів.

6. Охорона лісів, захисних лісових насаджень та полезахисних лісових смуг від незаконних порубів, пошкоджень, самовільного сінокосіння, випасання худоби в заборонених місцях та іншої шкоди, заподіяної лісу підприємствами, організаціями та громадянами, притягнення їх до адміністративної відповідальності та стягнення з них збитків відповідно до чинного законодавства.

7. Охорона лісів і захисних лісонасаджень від пожеж, здійснення протипожежних заходів, захист лісів від хвороб та шкідників.

8. Здійснення біотехнічних заходів, що спрямовані на підвищення продуктивності і поліпшення якості мисливських угідь та зростання чисельності мисливських тварин.

9. Ведення мисливського господарства та контроль за дотриманням правил полювання.

10. Облік лісового фонду і реєстрація всіх змін у його складі; розробка і подання по підлеглості матеріалів про розподіл лісів на категорії та застосування лісових такс.

11. Проведення матеріальної та грошової оцінки лісу на лісосіках, призначених до рубок; проведення рубок з додержанням діючих настанов і правил.

12. Забезпечення підвищення продуктивності праці на основі механізації трудомістких лісокультурних і лісогосподарських робіт.

13. Популяризація серед населення значення збереження і правильного використання лісів і захисних насаджень, тваринного світу; залучення студентів до справи лісорозведення та охорони лісу, збереження мисливської фауни.

14. Здійснення капітального будівництва, ефективне використання виробничих фондів і капітальних вкладень, технічного переозброєння університету.

15. Складання виробничих, фінансових та інших планів в межах установлених контрольних цифр та лімітів, балансів прибутків та витрат, кошторисів.

16. Організація первинного обліку,складання зведених фінансових та статистичних звітів.

17. Здійснення соціального захисту працівників, поліпшення їх житлових і культурно-побутових умов, організація торгового обслуговування та громадського харчування працівників, контроль за дотриманням законодавства з охорони праці.

18. Визначення основних напрямків розвитку, підготовка пропозицій по створенню науково-технічних, технологічних, нормативних розробок, організація їх впровадження.

19.Розробка та реалізація інноваційних проектів з метою вдосконалення виробництва.

20.Проведення прикладних досліджень, спрямованих на одержання нових знань, з метою практичного їх використання для розроблення інструктивних технічних нововведень в галузі лісового господарства.

21.Проведення експериментальних розробок з метою створення та впровадження нових природозберігаючих технологій в галузі лісового та мисливського господарства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]