Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по практице.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
337.92 Кб
Скачать

2.2.2. Технологія вирощування озимої пшениці.

За даними досліджень та виробничої практики кращими попередниками для озимої пшениці у Лісостеповій зоні є зайняті пари, горох, багаторічні трави на один укіс. У нашому господарстві попередником озимої пшениці являється горох.

Після гороху проводять безвідеальний обробіток грунту дисковими боронами БДТ-7, ЛДГ-15 у два сліди на глибину 5-6см. Щілювання проводять на глибину 50см. через 6-10 м. Передпосівну культивацію проводять одночасно з прикочуванням. Посів проводять лише кондиційним насінням з протравленням і районованими для нашої зони сортами.

Технологія вирощування озимої пшениці є звичайною.

Таблиця 8. Урожайність сортів озимої пшениці по попередникам.

РОКИ

СОРТИ

ПОПЕРЕДНИК

УРОЖАЙНІСТЬ

2005 р.

Сніжана

Горох

42,3 ц/га

Селянка

Кукурудза

40,1 ц/га

Білоцерківська

Гречка

45,2 ц/га

Поліська - 90

Ячмінь

39,7 ц/га

2006 р.

Поліська - 90

Кукурудза

41,4 ц/га

Столична

Горох

37,2 ц/га

Миронівська

Багаторічні трави

45,4, ц/га

Селянка

Ячмінь

39,3 ц/га

Озима пшениця реагує на мікро- і макроелементи, органічні добрива, меліоранти, фосфорно-калійні добрива вносять під основний, обробіток грунту (Р205-10-20кг/га).

При інтенсивній технології, насіння висівають велике і воно повинно відповідати І класу посівного стандарту. Насіння протруюють за 2 - 4 дні до сівби. Посів проводять звичайним рядковим способом з шириною міжрядь 15см. і із залишенням постійних технологічних колій. Сіють озиму пшеницю сівалками СЗ - 3,6 або СЗУ - 3,6. У нашому господарстві строк посіву припадає на 5,09-15.09. Для одержання дружніх і рівномірних сходів, глибину загортання насіння проводять на 2 - 3 см. Норма висіву 5 - 5,5 млн. шт./га.

На весні проводять підживлення азотом на основі результатів листової діагностики — початок відновлення вегетації (II - III етап органогенезу) використовують 30% повної норми азоту; у фазу виходу у трубку (IV етап) 50% норми, під час колосіння (VIІ-VIІІ етапи). Решта частина азоту із розрахунку 1 кг. на 1 ц, зерна,

Можна зазначити, що дана технологія не є вдосконаленою, а також не дає бажаних результатів. Зокрема, велику увагу потрібно приділити при підготовці грунту до сівби, щоб мати хороші, тобто найкращі результати, потрібно покращити догляд за озимою пшеницею, зокрема вести боротьбу, як із шкідниками, так і з хворобами і бур'янами.

Велику увагу приділяють захисту озимої пшениці від шкідників, хвороб і бур'янів.

Посіви в різні періоди життя пошкоджуються шкідливою черепашкою, хлібною жужилецею, хлібним жуком (кузькою), злаковими мухами, трипсами. Для їх знищення застосовують інсектициди, їх застосовують по сходах під час осіннього кущення рослин. Обприскують: Бі - 58 (0,5 кг/га).

При потребі застосовують гербіциди. На ІII-ІV етапах застосовують ефіри 2,4Д (0,7-1,2 кг/га); фунгіциди на IV-IХ етапах — байлетан, фундазол; на IV етапі — тур (5-6 л/га).

Велика увага приділяється по догляді за посівами. Догляд починається восени при виявленні на посівах 7-10 колоній мишей на 1 га. Боротьбу ведуть за допомогою внесення у нори фосфіду цинку. У цьому році і у попередньому на посівах спостерігалося ураження борошнистою росою, її обприскують фундазолом 50% розчином (0,5 -0,6 кг/га).

Збирають озиму пшеницю, як роздільним так і прямим комбайнуванням за 10-12 днів. Пшеницю збирають у фазі воскової стиглості зерна, коли вологість досягає 30%. У валки ложать за допомогою жаток ЖВП - 6А, через 2-5 днів починають підбір валків комбайнами "ДОН - 1500". Роздільне збирання проводять за 4-8 днів після чого починають пряме комбайнування. Потрібно стежити, щоб втрати не перевищували більше 0,5%.

Після обмолоту зерно везуть на тік, де і починають його обробку. Зерно після первинної очистки при повишеній вологості просушують, а потім проводять вторинну очистку і відправляють його на зберігання.

Сухе і середньої сухості зерно зберігають разом, а вологе і сире — окремо» а також насіння інших культур і сортів.

Очищене зерно розподіляють куди і на які цілі воно іде. Зокрема, частина зерна іде людям на паї, на зароблену гривну, на бартер і продаж.

Велика частина зерна залишається у господарстві для подальших потреб, зокрема, на згодовування тваринам, а також на посів.

2.2.3 Технологія вирощування кукурудзи на зерно

Попередником кукурудзи на зерно являється цукровий буряк, Після збору урожаю попередника, вносять мінеральні добрива, меліоранти. Основним обробітком являється глибока зяблева оранка на глибину 27 - 32 см. На чистих посівах обмежуються одним лущенням, а на забур'янених полях двома лущенням й (БДТ-3) на глибину 10-12 см..

Зяблеву оранку проводять плугами з передплужниками (ПЛН - 4 -35). Навесні при настанні фізичної стиглості грунту, фунтову поверхню вирівнюють зубовими боронами БЗТС -1,0 спрямовуючи агрегат під кутом 45 градусів до напрямку оранки. Навесні вносять рідкі добрива і гербіциди проти однодольних злакових і дводольних бур'янів (ерадикан 7 л/га) із заробкою у грунт без розриву у часі на глибину 10-12см. Заробляючи у грунт дисковими боронами БДТ - 3. Передпосівну культивацію проводять на глибину заробки насіння 4-5 см культиваторами КПС - 4.

Насіння для посіву купляли на калібрувальних заводах де його доводять до високих кондицій, де насіння висушують до вологості 13-14%, калібрують, інкрустують і протруюють вітаваксом 200 (2 кг/т), а лише тоді привозять готове насіння і висівають його у грунт. Вимоги повинні відповідати вимогам посівного матеріалу, а також відповідати стандарту,

Посів проводять 25.04-29.04. Сіють сівалками СУПН - 8 + МТЗ-80. Основний спосіб сівби — пунктирний з міжряддям 70 см. Густота посіву до збору для ранньостиглих гібридів 70, середньостиглих — 60 тис./га.

Кукурудзу здебільшого не підживлюють, але у разі потреби вносять азотні добрива у фазі 5-6 листків. На заплановану урожайність 50 ц/га потрібно внести М-132кг/га, Р2О5 - 66 кг/га, К2О -84 кг/га. Під кукурудзу також вносять мікродобрива. Серед них використовують сульфат марганцю (0,7 - 0,9 кг/т), марганізований суперфосфат (2-3 ц/га) у грунт під час сівби і до сівби (0,5 - 0,15 ц/га) в рядки.

Розпушують міжряддя культиватором КРН - 4,2А. Після сівби площу обов'язково коткують, боронують легкими боронами, якщо гербіциди внесенні навесні виявилось недостатньо ефективним, то у фазі 3 -5 листків обробляють посіви страховими гербіцидами (базагран 2-4 кг/га, змінною сіллю 2,4Д 0,7 -1,2 кг/га).

У господарстві кукурудзу збирають у качанах без їх обмолочування. Починають збирати при вологості зерна не більше 35-40%, комбайнами.

Зберігають кукурудзу у траншеях, їх ущільнюють, трамбують і закривають герметичне плівкою або соломою. Кукурудза є цінним кормом для згодовування худоби.