Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по практице.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
337.92 Кб
Скачать

3.2 Оплата праці та матеріальне стимулювання працівників

Джерелом формування фонду оплати праці в ТОВ "Агрофірма КОЛОС" виступає лише його прибуток. Діяльність його ґрунтується на повній самоокупності. Оплата праці в господарстві здійснюється за залишковим принципом і складається з двох частин — поточного авансу та доплат за результатами діяльності, які визначаються щомісячно (щоквартального), якщо є можливість визначити ці результати, або після завершення циклу виробництва. Система авансування в господарстві погодинна.

Оплата праці керівників у господарстві встановлена на рівні середньої по колективу і збільшена на коефіцієнт (2,1), що був встановлений на загальних зборах.

Спеціалісти та обліковий персонал отримують заробітну плату у встановлених персонально кожному відсотках оплати керівника, який за категоріями коливається від 40 до 80.

З метою матеріального стимулювання працівників у господарстві діють додаткові оплати та преміювання.

Даткові оплати надаються за:

• якість виконання робіт;

• стислі строки виконання робіт;

• підвищення оплати на збиранні врожаю;

• стан роботи в господарстві;

• кваліфікація робітника;

• надбавки за роботу із захисту рослин;

• надбавки за роботу на різних видах техніки;

Преміювання проводяться за:

• збереження та ефективне використання техніки;

• подовження строків служби техніки;

• економію енергоресурсів та інших прямих витрат;

• досягнення високих врожаїв і прибутків;

• навчання молодих працівників.

Пряма залежність оплати праці від величини валового доходу спонукає працівників господарства не лише збільшувати виробництво продукції і поліпшувати її якість, а й вишукувати резерви економії матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, тим самим забезпечуючи тісний взаємозв'язок матеріального стимулювання з результатами господарювання.

З.З.Система внутрішньогосподарського планування господарства

Внутрішньогосподарське планування є однією з ланок системи планування сільського господарства, як галузі агропромислового комплексу країни. У ТОВ "Агрофірма КОЛОС " склалася певна система внутрішньогосподарського планування, яка включає перспективне, річне та оперативне планування (схема 2). Ці плани тісно пов'язані між собою.

Схема 2. Внутрішньогосподарське планування господарства.

Висновки

ТОВ „Агрофірма Колос" господарство зернобурякового напрямку із розвиненим молочним тваринництвом. На основі даних про господарство, що подані у звіті, можна зробити висновок про те, що ситуація в господарстві кожного року покращується. Порівнюючи дані за останні три роки видно, що урожайність сільськогосподарських культур з кожним роком підвищується. Це можливо лише тому, що господарство розробило і впроваджує більш ефективні і менш затратні технології виробництва, вносяться збалансовані норми добрив, покращується якість обробітку грунту, закуповується якісне насіння та проводиться ряд робіт для покращення росту сільськогосподарських культур.

В даний час розроблено оптимальні для нашого господарства польові сівозміни, змінюється структура посівних площ під культурами, вводяться в сівозміну нові сільськогосподарські культури зі сталими врожаями, стабільними цінами та "опитом" на ринку. Зокрема, під урожай 2007 року збільшено площі озимого ріпаку до 360 га, та планується збільшити площу сої до 150 га.

В цілому ж ТОВ "Агрофірма КОЛОС" є прибутковим господарством, що з кожним роком набуває розвитку і є одним із кращих у районі.

Під час проходження практики у ТОВ "Агрофірма КОЛОС" я отримав багато корисної інформації про вирощування сільськогосподарських культур. Разом із набутими знаннями я також удосконалив на практиці раніше вивчений теоретичний матеріал.

За час практики в господарстві проводилися такі роботи, як прополка буряків, збирання врожаю зернових культур та цукрових буряків, зяблевий обробіток грунту, а також сівба озимих культур.

Я вважаю, що проходження цієї виробничої практики у прогресивних господарствах є невід'ємною складовою підготовки фахівців агрономічної галузі.

Керівник господарства: Центило Л.В.

29