Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
37.62 Кб
Скачать

Білет № 11

  1. Сутність змін у природі та у відкритих соціально-економічних системах

Згідно філософського словника зміни – це перетворення в щось інше. Зміни характеризується за напрямом, інтенсивністю, швидкістю і тривалістю.

Взаємовідносини суспільства і природи полягають у тому, що фактори економічного зростання – трудові ресурси, засоби виробництва і природні ресурси – у комплексі використовуються суспільством для розвитку виробництва.

Природокористування має загальний характер, оскільки будь-який вид діяльності людей викликає зміни природного середовища. Ускладнення взаємозв’язків у природних, виробничих і соціальних системах, зростання пріоритету природньогосподарських зв’язків викликають необхідність їх регулювання. Природне середовище — невід'ємна умова життя людини і суспільного виробництва, оскільки воно є необхідним середовищем існування людини і джерелом потрібних йому ресурсів. Природа в широкому розумінні – це весь світ у багатогранності його форм, тобто в цьому плані людина є частиною природи, у вужчому розумінні – сукупність натуральних умов існування людського суспільства. Під впливом людини відбуваються величезні зміни природного середовища, з чим пов'язана необхідність його охорони.

Окрім того важливо зазначити, що зміни відбуваються як в соціальних, так і в економічних системах.

Соціальні зміни – тип руху соціальних явищ, процесів та соціальних структур у суспільстві, у результаті якого виникають, нагромаджуються і трансформуються якісні відмінності між ними, створюється багатоманітність соціальної реальності.

Соціальна зміна – це перехід соціального суб’єкта з одного стану в інший, істотна трансформація соціальної організації, соціальних інститутів. Соціальні зміни виявляються у виникненні, деформації та зникненні певних елементів соціальної системи, трансформації її внутрішніх та зовнішніх зв'язків. Зміни в окремих соціальних структурах становлять зміст їх функціонування, а зміни в соціальній системі в цілому – зміст її розвитку.

3.Інтеграційні процеси і зміни в організаціях

Зміни – це питання, яке стосується всіх підприємств. Зміни усередині організації або підприємства виникають як реакція на зміни зовнішнього середовища. Зміни на підприємствах, організаціях, об,єднаннях – це рішення керівництва змінити одну або більше внутрішніх змінних: в цілях організації, структурі, задачах, технології і людському факторі. Приймаючи такі рішення, керівництво повинно або само проявляти активність, або реагувати на вимоги ситуації і пам,ятати, що всі змінні взаємопов,язані.

Цілі. Для того, щоб підприємство вижило, керівництво повинно періодично оцінювати і змінювати свої цілі відповідно до змін середовища і самого підприємства. Часто, необхідність змінювати цілі виявляється за допомогою системи контролю.

Радикальна зміна цілей позначається на всіх інших змінних підприємства.

Структура. Структурні змінні – частина організаційного процесу – належать до змін у системі розподілу повноважень і відповідальності, в координаційних і інтеграційних процесах, до розподілу на відділи і ступені централізації. Структурні зміни мають очевидний вплив на людський фактор, оскільки до підприємства можуть увійти нові люди, і стануться зміни в системі підпорядкування.

Технологія і задачі. Зміни в технології і задачах співвідносяться до змін в процесі виконання задач, упровадженні нового обладнання або самого характеру роботи. Як і структурні зміни, зміни в технології можуть вимагати необхідність модифікації структури і робочої сили.

Люди. Зміни в людях передбачають модифікацію можливостей, настанов або поведінки персоналу підприємства. Це може охопити технічну підготовку, підготовку до між особового або групового спілкування, мотивацію, лідерство, формування трудового колективу підприємства, упровадження програм по підвищенню задоволеності роботою.

Щоб успішно провести зміни безпосередньо в людях, їх треба скоординувати з іншими змінами.

Білет № 12