Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обприскування.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
1.64 Mб
Скачать

Повітряний рукав дозволяє вирішити такі завдання:

1. Підвищити покриття хімікатами, що розпилюються, листя з обох боків. 2. Підвищити проникнення хімікатів, що розпилюються, по всій рослині до грунту. 3. Зменшити кількість обприскувань, необхідних рослинам протягом одного вегетаційного періоду. 4. Знизити втрати хімікатів, що розпилюються. 5. Добитися можливості проводити обприскування в погану, вітряну погоду, збільшивши тим самим коефіцієнт використання устаткування. 6. За рахунок примусового осадження забезпечити розпилювання хімікатів на краплі значно меншого розміру, що істотно покращує покриття рослин хімікатами 7. Зменшити частоту обприскувань. 8. Виключити необхідність підтримувати стрілу обприскувача при обробці на постійній висоті над рослинами.

При обробці звичайним обприскувачем велика частина хімікатів, що розпилюються, осідає на верхній частині рослини і на верхній стороні листя. При цьому нижня сторона листя залишається покритою хімікатами значно менше, ніж потрібно. Проте більшість комах і збудників хвороб віддають перевагу тіні і підвищеній вологості, такі умови вони знаходять якраз у нижній частині рослин і на нижній стороні листя. В результаті чим вищі рослини і чим густіше їх листя, тим важче обробити їх  звичайним обприскувачем і ефективно впливати на комах, збудників хвороб і бур’яни. Обприскувач з повітряним рукавом без проблем працює в таких умовах. Принцип дії Повітряного Рукава дуже простий. Двигун трактора крутить потужний вентилятор, встановлений на обприскувачі, і подає повітря в надувні рукави з армованого ПВХ. Повітря виходить через ряди отворів у нижній частині цих рукавів. Хімікати, що розпилюються, вводятся в потік повітря через сопла, які розташовані з кроком 25 см на трубі, що проходить паралельно рукавам під ними. Хімікати подаються під кутом 35° до вертикалі в потік повітря, яке переносить їх на рослини. Обприскувачі ефективно працюють з поширеними у нас тракторами потужністю 75-80 к.с., такими, як “Білорусь” і Т-70. Гідравлічні системи цих тракторів показали свою відмінну сумісність з обприскувачами. Повітряний рукав  вніс значне удосконалення у процес обприскування, усунувши недоліки, властиві звичайним обприскувачам. Він забезпечує краще та якісніше покриття хімікатами саме тих частин рослин, на яких збирається велика частина комах і збудників захворювань, до яких не дістають звичайні обприскувачі.

Повітряний потік, що йде з отворів у рукавах, виконує одночасно дві функції:

1. Розгойдує і перевертає листя таким чином, що їх зворотна (нижня) сторона підставляється під струмінь хімікатів, що розпилюються. 2. Повітряний потік, що несе струмінь агрохімічних препаратів, досягає нижніх частин рослин, куди не дістає звичайні обприскувач. Протягом ряду років у різних країнах і на різних рослинах проводилися порівняльні експерименти. Всі вони виявили одне і те ж істотне досягнення – при обприскуванні повітряним рукавом на рослинах осідає значно більша частка розприскуваних агрохімічних препаратів, ніж при обробці звичайним обприскувачем.

ЗМЕНШЕННЯ ВИТРАТИ РОЗЧИНУ І ВИГРАШ У ЧАСІ

Краплі меншого розміру забезпечують набагато краще покриття рослин хімікатами; крім того, тонше розпилювання дозволяє значно, іноді до 50 %, зменшити кількість води для розведення хімічного розчину. Здатність повітряного рукава виключити знесення струменя у вітряну погоду дозволяє значно зменшити розмір крапель у порівнянні із звичайним обприскувачем. Зменшення потреби у воді при використанні повітряного рукава економить час, який було б витрачено на дозаправку бака звичайного обприскувача. Хронометраж показує, що в середньому близько 25% часу обприскування йде на операції, пов'язані з дозаправкою бака.