Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка.rtf
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
779.24 Кб
Скачать

Зміст технологічної операції

назва операції

назва та модель верстата

операційний ескіз

зміст операції

На операційному ескізі показують схему базування деталі, жирно виділяються оброблювані поверхні та вказуються розміри виконуваних переходів.

У відповідності до розробленої технології визначається час виконання операції. Для автоматизованої обробки деталі даний час буде операційним [15, 16, 19]

tоп = tо + tд

де tо - основний час виконання операції;

tд - допоміжний час, який необхідний для

встановлення деталі на верстат і знімання

деталі з верстата, на підведення і відведення

ріжучого інструменту, та інші складові.

1.3 Аналіз особливостей вибраного верстата для автоматизації.

Розробка технології виготовлення заданої деталі виконується узгоджено з визначення верстата, на якому реалізується дана технологія. Для вирішення поставленого завдання перевагу необхідно віддавати верстатам з високою ступінню автоматизації. Тобто максимальною його придатністю для роботи в комплексі з розроблюваним завантажувальним пристроєм. Модель верстата вибирають із каталогу металорізальних верстатів та довідників [14, 15, 19].

Після вибору верстата необхідно виконати аналіз особливостей його будови, придатність для автоматизованої обробки вказаної деталі та необхідні роботи (якщо це потрібно) по модернізації верстата. Для цього необхідно навести спрощене креслення загального виду верстата.

Вказати технічні характеристики верстата та їх відповідність розробленій технології і розмірам оброблюваної деталі.

1.4 Розробка компонувальної схеми автоматизованої операції, її будова та робота.

Виконується попередня розробка ескізного проекту засобу автоматизації у комплексі з металообробним верстатом. Для цього використовується креслення загального виду верстата відносно якого виконується компонувальне розміщення елементної бази завантажувального пристрою (накопичувача, орієнтуючого, живильного та інших механізмів). Розробка креслення повинна бути виконана в проекціях або в аксонометрії. При виконанні такого креслення необхідно показати положення деталі у основних і допоміжних позиціях, напрямки руху деталей та їх орієнтації. Сформулювати основні вимоги до елементної бази завантажувального пристрою. На основі розробленого ескізного проекту будуть виконані подальші розрахунки (згідно конструкторської частини), які внесуть уточнення в конструктивні параметри завантажувального пристрою, а відповідно в кінцевий проект пристрою.

2. Конструкторська частина

2.1 Розрахунок накопичувальних пристроїв

Накопичувальні пристрої бувають магазинні, бункерно-магазинні і бункерні (Рис.1). В залежності від конфігурації оброблюваних деталей вибирається відповідний накопичувальний пристрій. Розміри накопичу- вального пристрою залежать від розмірів заготовок та їх кількості в накопичувачі. Так, наприклад, об’єм бункера визначається необхідним запасом заготовок для забезпечення безперервної роботи завантажувального пристрою на протязі розрахункового періоду часу

де - об’єм бункера;

- об’єм заготовки;

Т – період часу безперервної роботи

завантажувального пристрою без його

дозавантаження (задається викладачем);

- час обробки заготовки на верстаті;

g – коефіцієнт об’ємного заповнення бункера

заготовками (0,4...0,6).

Згідно визначеного об’єму вибираються розміри бункера. Подібно визначаються параметри магазинних накопичу вальних пристроїв.

Рис.1

Типи накопичувальних пристроїв:

а) магазинні;

б) бункерно-магазинні;

в) бункерні.