Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физреабилитация(продолжение) / ДОВ-ДНИК студента 2013.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
378.88 Кб
Скачать

1. Загальні відомості та структура дисципліни

  • Навчальна дисципліна: «Фізична реабілітація та спортивна медицина»

  • Вивчається на 4-му курсі впродовж VII або VIII семестру.

  • Зміст дисципліни структуровано на 1 заліковий модуль, який містить 6

змістових модулів (табл. 1.1).

  • Загальна кількість годин – 60 годин (2,0 кредити ECTS).

Таблиця 1.1

Навчальний план підготовки з дисципліни

Структура

Кількість годин

Рік навчання (семестр)

Вид контролю

ВСЬОГО

лекцій

практичних занять

СРС

МОДУЛЬ 1

Змістових модулів – 2

60 годин

(2 кредити)

10

40

10

4-й

(7 або 8 семестр)

Контроль практичних навичок, теоретичні питання, тестовий контроль

База навчання – кафедра фізичної реабілітації, спортивної медицини та валеології (вул. Севастопольська, 17, другий поверх плавального басейну ДЗ «ДМА», а також клінічні бази кафедри).

Дисципліна викладається українською (вітчизняні студенти), російською (іноземні студенти) та англійською (контингент англомовних студентів) мовами.

  • Завідувач кафедри – к.мед.н. Неханевич Олег Борисович (к. 204).

  • Відповідальна за навчальну роботу – доцент Смирнова Олена Леонідівна (к. 201).

Детальна інформація про кафедру, а також всі навчальні та методичні матеріали (включаючи тестові завдання та ін.) містяться на офіційному сайті кафедри фізичної реабілітації, спортивної медицини та валеології ДЗ «ДМА» за адресою:

http: www. ________________________

Телефон кафедри: (056) 744-32-96.

Електронна адреса: smidma@yandex.ru

  1. ВИЗНАЧЕННЯ, МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ

Рухова активність – одна з неодмінних умов життя і нормального функціонування організму людини, що має не тільки біологічне, а й соціальне значення. Саме тому визначення оптимальної дози фізичного навантаження перебуває не лише в компетенції спортивних лікарів, а має пряме відношення до лікарів майже усіх спеціальностей. Оскільки нема жодного розділу клінічної медицини, в якому не виникали б питання, пов’язані з руховими режимами, а також, з використанням фізичних вправ і як засобу профілактики та оздоровлення, і як засобу лікування та відновлення.

Спортивна медицина представляє собою клінічну дисципліну, яка вивчає позитивний та негативний вплив фізичних навантажень різної інтенсивності (від гіпо- до гіпердинамії) на організм здорової чи хворої людини. Метою вивчення дисципліни є формування у студентів уявлення про можливості збереження і зміцнення здоров’я, підвищення рівня функціонального стану, росту спортивних досягнень за допомогою оптимізації фізичної активності та удосконалення медичного забезпечення спортивних чи оздоровчих тренувань.

Засоби фізичної культури і спорту починають займати ведуче місце в системі заходів, спрямованих на корекцію здоров’я і функціонального стану, поширення резервних можливостей організму, удосконалення механізмів адаптації. Водночас фізична культура і спорт забезпечують своє оздоровче значення тільки при виконанні визначних умов, найголовнішими з яких є уникнення фізичного і психоемоційного перенапруження, індивідуалізація навантажень та їх оптимальність. Порушення цих умов, особливо застосування надто великих тренувальних навантажень в сучасному спорті задля швидкого досягнення певних спортивних результатів або нераціональні заняття оздоровчою фізичною культурою, призводять до негативних, а іноді трагічних наслідків – від перевтоми, різноманітних захворювань та ушкоджень до станів, несумісних з життям.

Головні завдання СМ: визначення відповідності фізичних навантажень стану здоров’я та функціональним можливостям організму на різних етапах оздоровчого чи спортивного тренування; своєчасна діагностика відхилень у стані здоров’я, що пов’язані із нераціональними заняттями спортом або фізичною культурою, а також їх профілактика; участь в управлінні тренувальним процесом; санітарно-гігієнічне та медичне забезпечення навчально-тренувального процесу та спортивно-масових заходів; проведення відновного лікування осіб, які займаються фізичною культурою та спортом, після захворювань та травм.

Фізична реабілітація є складовою частиною медичної та соціально-трудової реабілітації. Як самостійна галузь медичних знань, вона вивчає науково обґрунтовані основи раціонального застосування засобів та методів фізичної культури й інших фізичних факторів для відновлення здоров’я, працездатності і якості життя людини, які були порушені внаслідок захворювань, травм або інших ушкоджень. Метою вивчення дисципліни є набуття студентами знань про засоби найбільш ефективного і раннього повернення хворих та інвалідів до побутових і трудових процесів за допомогою засобів лікувальної фізичної культури.

На сучасному етапі в системі фізичної реабілітації хворих значне місце належить одному з найважливіших засобів фізичної реабілітації – лікувальній фізичній культурі. Лікувальна фізична культура є методом активної, функціональної, патогенетичної й тренуючої терапії і відображає принципи активного відновного лікування, що знаходиться в повній відповідності з реабілітаційним напрямком у сучасній клінічній медицині. Недооцінка цього методу нерідко приводить до збільшення термінів лікування і виникненню різних функціональних порушень або більш серйозних ускладнень а іноді й до втрати працездатності. Сучасна практика охорони здоров’я передбачає застосування фізичної реабілітації на всіх етапах медичної реабілітації (стаціонар, поліклінічне відділення, санаторно-курортне лікування). Фізичну реабілітацію проводять з урахуванням спадкоємності етапів реабілітації і поєднання з фізіотерапевтичними методами лікування, мануальною терапією, голкорефлексотерапією та іншими методами лікування у відділеннях відновлювального лікування, центрах професійної реабілітації і в комбінованих (медичних і професійних) реабілітаційних центрах. Така схема відповідає розробкам Експертного комітету ВООЗ з питань реабілітації, а також міжнародним уявленням про побудову реабілітаційних центрів різного напрямку.

Кінцеві цілі вивчення навчальної дисципліни згідно з Освітньо-професійною програмою (ОПП):

  • Оволодіти сучасними методиками аналізу і прогнозування впливу фізичних навантажень на організм осіб, що займаються фізичною культурою та спортом за даними лікарського контролю для підвищення позитивного впливу оздоровчих чи спортивних тренувань та запобігання негативних наслідків неадекватних навантажень.

  • Оволодіти сучасним арсеналом засобів і методів фізичної реабілітації для своєчасного та адекватного застосування їх в комплексному лікуванні хворих різноманітного профілю, що спрямовано на найбільш ефективне і швидке відновлення здоров’я і порушених функцій, а при неможливості цього – створення стійкої компенсації, в цілому ж – на підвищення якості життя хворих.

  • Сформувати мотивацію та підвищити фахову відповідальність у майбутніх лікарів за своєчасне, адекватне та систематичне застосування фізичних вправ як засобу профілактики і оздоровлення людини, та як засобу лікування і відновлення.

  1. СТРУКТУРА ЗАЛІКОВИХ КРЕДИТІВ (Табл. 3.1).

Таблиця 3.1

Соседние файлы в папке Физреабилитация(продолжение)