Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физреабилитация(продолжение) / ДОВ-ДНИК студента 2013.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
378.88 Кб
Скачать

Тема 6. Передпатологічні стани та захворювання при нераціональних заняттях фізичною культурою та спортом. Проблеми допінгу в спорті.

  1. Поняття про перевтому, перетренованість, гостру та хронічну фізичну перенапругу.

  2. Основні причини виникнення передпатологічних станів, захворювань і ушкоджень під час занять фізичними вправами.

  3. Перетренованість І и ІІ типу, основні прояви в залежності від стадії захворювання, засоби лікування та профілактики.

  4. Гостре фізичне перенапруження судинної системи (непритомність; ортостатичний колапс; гравітаційний шок) та серця (дистрофія міокарду; гостра серцева недостатність; інфаркт міокарду; крововилив в серцевий м’яз та ін.), причини виникнення, невідкладна медична допомога.

  5. Гостре фізичне перенапруження дихальної системи (емфізема легень; спонтанний пневмоторакс; гостра легенево-серцева недостатність) причини виникнення, невідкладна медична допомога.

  6. Гостре фізичне перенапруження ЦНС (спазм судин головного мозку з розвитком парезів, паралічів; гіпнотичний сон; ретроградна амнезія; стан патологічного афекту; рефлекторний, больовий та травматичний шок, струс головного мозку та ін.) причини виникнення, невідкладна медична допомога.

  7. Гостре фізичне перенапруження нирок (гемоглобінурія; міоглобінурія з розвитком міоглобінурійного нефроза; крововилив в ниркову паренхіму) та деякі інші прояви: (миогенный лейкоцитоз; гіпоглікемічні стани; ДВС-синдром), причини виникнення, невідкладна медична допомога.

  1. Хронічне фізичне перенапруження серцево-судинної системи (гіпо- та гіпертонічні стани; порушення ритму серця та провідності; дистрофія міокарду). Поняття про «патологічне спортивне серце». Клінічна картина, лікування, профілактика.

  2. Захворювання та ушкодження центральної (неврастенія, істерія, неврози нав’язливих станів, черепно-мозкові травми) та периферичної (неврити, невралгії; радикуліти) нервової системи у спортсменів, клінічна картина, лікування, профілактика.

  3. Захворювання органів дихання у спортсменів (бронхіальна астма фізичного зусилля), причини, клінічна картина, лікування і профілактика, питання експертизи.

  4. Захворювання органів травлення (печінковий больовий синдром; дискінезії жовчовивідних шляхів), клінічна картина, лікування і профілактика.

  5. Фізіологічні та патологічні зміни з боку нирок та сечовивідної системи під впливом фізичних навантажень.

  6. Захворювання та порушення ендокринної системи під час занять спортом (затримка статевого розвитку; зниження імунітету та ін.), клінічні прояви, профілактика та лікування.

  7. Хронічні ураження и перенапруження опорно-рухового апарату (міозити тендиніти, тендовагініти, періостози перенапруження; «переломи стомлення»; остеохондропатії; артрози та ін.), основні засоби лікування та профілактики.

  8. Причини раптової смерті під час занять фізичними вправами.

  9. Поняття про допінги. Види допінгів. Гострі отруєння та наслідки тривалого застосування допінгових препаратів.

Тема 7. Загальні основи фізичної реабілітації та лікувального масажу.

  1. Поняття «фізична реабілітація (ФР)». Загальні принципи ФР. Активні, пасивні та психорегулюючі методи ФР. Етапи ФР.

  2. Лікувальна фізична культура (ЛФК) як один з основних методів фізичної реабілітації, його особливості. Основні та додаткові засоби ЛФК.

  3. Форми та методи проведення ЛФК. Методичні принципи ЛФК.

  4. Фізичні вправи як основний засіб фізичної реабілітації. Механізми лікувальної дії фізичних вправ. Класифікація фізичних вправ.

  5. Показання та протипоказання до призначення ЛФК.

  6. Поняття про руховий режим. Режими рухової активності. на стаціонарному, санаторному і амбулаторно-поліклінічному етапах реабілітації, їх задачі і зміст.

  7. Критерії дозування фізичних навантажень в ЛФК. Характеристика легкого, середнього та значного ступеню навантаження при проведенні ЛФК.

  8. Фізична реабілітація з урахуванням толерантності до фізичних навантажень.

  9. Оформлення призначень ЛФК. Облік та оцінка ефективності проведення ЛФК.

  10. Масаж як засіб ЛФК. Показання та протипоказання до призначення лікувального масажу. Види масажу. Механізми дії масажу на організм. Основні прийоми масажу.

Соседние файлы в папке Физреабилитация(продолжение)