Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
413ukr / МЕТОД_ПРАКТ_УКР / Тема_27-28.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
198.66 Кб
Скачать

Срс _______________

Загальна кількість балів ____________________

Оцінка за традиційною 4-х бальною шкалою __________________

Конвертовані бали ________________

Підпис викладача ________________

Модуль 1. ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ.

Змістовний модуль № 12. Гонорея. Негонорейні захворювання сечостатевих органів

Тема № 27, 28 Гонорея. Негонорейні захворювання сечостатевих органів.

Ситуаційні задачі підсумкового контролю. Етап 3.

Задача 1. Хворому 27 років, неодружений, постійного статевого партнера не має. Протягом останнього місяця помітив незначні слизисто-серозне , інколи серозно-гнійні виділення із уретри, суб’єктивно – непостійний свербіж або відчуття печіння в уретрі, біль на початку сечовипускання. Раніше до лікаря з приводу сечостатевих захворювань не звертався.

  1. Ваш попередній діагноз?

  2. Які додаткові дослідження треба зробити?

  3. Які препарати застосовують при цієї хворобі?

Задача 2. Жінка, 30 років, одружена, має дитину 3-х років, через 10 днів після одноразового побічного статевого контакту звернулася до лікаря зі скаргами на піхвові виділення, що мають запах «зіпсованої риби».

  1. Встановіть попередній діагноз.

  2. Складіть план лікування.

3. Які дослідження слід виконати?

Задача 3. Хворий Д 24-х років звернувся до амбулаторії сімейної медицини зі скаргами на біль у гомілково-ступневих та колінних суглобах, підвищення температури тіла до 37,7С, біль при сечовипусканні, відчуття «піску» в очах. Хворіє впродовж 6 тижнів. Постійного статевого партнера не має. Об’єктивно: на уражених суглобах набряки, рухи обмежені, викликають біль, гіперкератоз ступень. Аналіз крові: лейкоцити – 9,3×109 /л, ШОЕ - 32 мм/год. Тест на ревматоїдний фактор відсутній.

  1. Яка можлива інфекція у даному випадку?

  2. Складіть план додаткового обстеження.

  3. Які особливості у тактиці курації цього хворого?

Модуль 1. ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ.

Змістовний модуль № 12. Гонорея. Негонорейні захворювання сечостатевих органів

Тема № 27, 28 Гонорея. Негонорейні захворювання сечостатевих органів.

Підсумковий тестовий контроль. Етап 4.

Задача № 1. При огляді дитини, що народилась вчора, Ви визначили, що у неї з’явився набряк повік, при легкій пальпації – повіки щільні, очна щілина відкрилась недостатньо через набряк повік. Кон’юнктива повік та перехідної складки різко гіперемійована, хемоз, із кон’юнктивальної порожнини з’явився серозно-кров’янистий вміст, який нагадує «м’ясні помиї». Рогівка не змінена. Який діагноз можна буде встановити?

A Туберкульозно-алергійний кон’юнктивіт

B Дифтерійний кон’юнктивіт

C Епідемічний кон’юнктивіт

D Гонококовий кон’юнктивіт

E Гострий гнійний кон’юнктивіт.

Задача № 2. Хворому, що звернувся до ШВД, на підставі даних анамнезу, характерної клінічної картини і результатів лабораторного обстеження було встановлено діагноз хронічний гонорейний уретро-простатит. Яка тактика лікування хворого з таким діагнозом, якщо в нього відзначається нестерпність антибіотиків?

A Місцеві методи лікування.

B Сульфаніламіди і імуномоделююча терапія.

C Фізіотерапевтичні методи лікування.

D Імунокорегуюча і загальнозміцнювальна терапія.

E Уросептики не антибіотикового ряду.

Задача № 3. До венеролога звернувся хворий зі скаргами на болючість при сечовипусканні, почервоніння зовнішнього отвору уретри, рясні гнійні виділення із уретри. Вважає себе хворим 3 дні. Захворювання пов’язує з випадковим статевим контактом, приблизно тиждень тому. Якщо попередній діагноз гострого гонорейного уретриту підтвердиться, то при бактеріоскопічному дослідженні у відокремлюваному з уретри будуть виявлені:

A Мікоплазма

B Грампозитивні диплококи.

C Спірохета.

D Вульгарний протей.

E Грамнегативні диплококи.

Задача № 4. Хворий 19 років на протязі декількох днів відмічає гнійне відокремлюване з сечовипускного каналу, біль під час та в кінці сечопуску, часті позиви до сечопуску, часті ерекції і полюції. Спостерігається термінальна гематурія. Захворів через 12 днів після статевого контакту з маловідомою жінкою. Об’єктивно: еритема та набряк зовнішнього каналу уретри. При пальпації – сечовипускний канал дещо інфільтрований, болючий. При проведенні двостаканної проби – каламутна сеча в обох порціях. Який найбільш ймовірний діагноз?

A Свіжий гострий тотальний уретрит.

B Свіжий гострий передній уретрит.

C Свіжий гострий задній уретрит.

D Хронічний гонорейний уретрит.

E Епідидиміт.

Задача № 5. До лікаря дерматовенеролога звернулась мати з дівчинкою зі скаргами на підвищення температури тіла, подразливість, безсоння, а також болі в аногенітальній області, дизурічні розлади. При огляді: дифузна гіперемія та набряклість великих статевих губ та промежини. З вагіни виходе велика кількість гнійного ексудату. На шкірі великих та малих статевих губ – кірки. Пахвинні лімфовузли збільшені та болісні. Який діагноз можна буде встановити?

A Хламідійний вульвовагініт.

B Гонорейний вульвовагініт.

C Бактеріальний вульвовагініт.

D Трихомнадний вульвовагініт.

E Вульвовагініт.

Задача № 6. На прийом до венеролога звернувся пацієнт, якому на підставі клінічних проявів і даних лабораторного обстеження був встановлений діагноз трихомоніаз. При призначенні лікування цьому хворому основним препаратом варто вважати:

A Ацетилсаліцилову кислоту.

B Імуномодулятори.

C Сульфони.

D Препарати метронідазолового ряду.

E Антибіотики тетрациклінового ряду.

задача № 7. Хвора. 20 років, скаржиться на значні пінисті виділення з піхви з неприємним запахом, печію та свербіж в ділянці зовнішніх статевих органів. Незаміжня має декілька статевих партнерів. При гінекологічному дослідженні: слизова оболонка піхви гіперемована, набрякла, відмічаються точкові крововиливи під слизову. Виділення значні, пінисті, зеленого кольору, з неприємним запахом. Якому захворюванню відповідає описана клінічна картина?

A Кандидоз.

B Хламідіоз.

C Вагініт.

D Трихомонадний кольпіт.

E Гонорея нижнього відділу статевого апарату.

Задача № 8. У пацієнтки скарги на рясні сірувато-пінисті, з неприємним запахом гомогенні виділення з піхви, які підсилюються після статевого акту. Стінки піхви не гіперемовані. Печії та свербежу немає. В мазку лейкоцитів 3-4 в полі зору. Діагноз, допоміжні обстеження?

A Дослідження на уреаплазму.

B Бактеріальний вагіноз, визначення піхви, проба з КОН.

C Хламідіоз, визначення імуноглобулінів М і G.

D Туберкульоз, метросальпінгографія.

E Гонорея, методи провокації.

Задача № 9. Після консультації у дерматовенеролога, ортопеда-травматолога й окуліста хворому 30 років, що скаржився на періодичні болі у великих суглобах, часті кон’юнктивіти і дискомфорт в уретрі, був поставлений діагноз уретро-окуло-синовіального синдрому (хвороба Рейтера). Яка найбільш ймовірна етіологія цього захворювання?

A Вірусна.

B Стрептостафілококова.

C Хламідійна.

D Трепонематозна.

E Гарднерельозна.

Задача № 10. На прийом до венеролога звернувся пацієнт, якому на підставі клінічних проявів і даних лабораторного обстеження був установлений діагноз: урогенітальний хламідіоз. При призначенні лікування цьому хворому основним препаратом варто вважати:

A Сульфаніламідні препарати.

B Циклоферон, або інші імуномодулятор.

C Антибіотики макроліди.

D Антибіотики пеніцилінового ряду.

E Препарати групи імідазолу.

Соседние файлы в папке МЕТОД_ПРАКТ_УКР