Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
почерк і характер.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
37.89 Кб
Скачать

3. Можливості аналізу почерку.

Якщо говорити коротко, графологія розкриває внутрішні риси характеру людини, які виражені в написанні літер. Почерки так само помітно відрізняються один від одного, як і індивідуальна природа людей, як відбитки їхніх пальців.

У аналізу почерку є певні межі можливостей, він забезпечує загальну оцінку психічного складу людини, а не точні характеристики його окремих властивостей.

Наприклад,неможливо сказати, належить почерк чоловікові або жінці, якщо текст не підписаний: почерк має "свою стать". Автором крупного, розмашистого листа, який на перший погляд написав чоловік, може виявитися мила бабуня, що володіє сильною і агресивною натурою . Часто дрібні букви з легким натиском, які здається писала жінка, насправді були написані соромливим чоловіком зі схильністю до сентиментальності.

Також почерк не показує і вік автора листа У почерку є «свій вік».Може виявитися, що почерк підлітка належить особі більш старших років, тому, що розум підлітка досить зрілий, а лист старої людини може виглядати дитячим, тому, що у неї зберігся юнацький запал. Тому лист розкриває розумовий, а не хронологічний вік.

Зрозуміло також, що графолог не зможе дати відповідь на питання чи одружена або неодружена людина, оскільки одруження не змінює основних рис характеру. Отже, по почерку неможливо визначити, чи є у автора листа діти чи ні. Хоча, з певною часткою ймовірності все ж можна передбачити про наявність особистого життя або сім'ї - по непрямим пересічним психологічним ознакам.[1,c. 17,18]

У той же час почерк може відкрити наявність змагального духу, здатність ясно мислити, чітко діяти, проявляти завзятість в досягненні мети, присутність фінансової обачності, а також інших якостей, які допомагають людині досягти успіху.

Отже, як вже було сказано, надзвичайно важливо пам'ятати, що аналіз почерку не дозволяє відгадувати або передбачати долю людини. У тому числі і тому, що вона в руках людини і залежать лише від неї. Графолог може розповісти людині про її характер, її схильності і темперамент, сучасний або постійний стан, що дозволить їй спрямовувати свої дії. Як вона використає знання про риси свого характеру для того, щоб визначити своє життя в майбутньому, не входить в компетенцію графолога. Графолог аналізує характер, але не виносить суджень щодо нього. Все, що він може зробити - це вказати на наявність сильних і слабких сторін випробовуваного, а останній може скористатися інформацією для того, щоб всіляко укріпити свої переваги і звести до мінімуму свої недоліки.

4. Як проводити аналіз почерку.

Ідеальний зразок почерку має бути на великому аркуші звичайного білого паперу, не розлініяного і без полів . Для тексту краще не переписувати будь-що з книги або газети, запропонувати людині написати те , що приходить в голову. В цьому випадку почерк буде природнішим.

Окрім зразка почерку, отриманого безпосередньо для аналізу, бажана наявність зразка письма, підготовленого раніше, коли випробовуваний не знав про те, що проводитиметься аналіз його почерку .

Якщо для зразка вибраний лист, що складається з декількох сторінок, звертайте увагу на останню сторінку, оскільки до кінця листа автор вже не докладає свідомі зусилля для того, щоб красивіше виводити букви. На останній сторінці почерк максимально природний .

Аналіз почерку здійснюється однаково незалежно від статі того, хто писав. Для того, щоб трохи краще, з максимальною ретельністю розглянути риски і гачки, які часто з'являються перед початком букви або в її кінці, рекомендується користуватися збільшувальним склом .

Важливо пам'ятати, що жодну ознаку почерку не слід розглядати як абсолютну догму. Її необхідно зіставляти з іншими ознаками, щоб виявити підтвердження тієї чи іншої риси характеру або наявність ознак суперечливості особистості. Різні риси характеру, що виявилися в почерку повинні розглядатися індивідуально, перш ніж буде підведений остаточний підсумок . Допустимо, написання однієї букви може свідчити про схильність людини до зволікання . Проте, розглядаючи весь зразок почерку ми можемо побачити, що людина написала цю ж букву по - іншому або ж в його письмі є інші ознаки, які не дозволяють стверджувати про повільність. В цьому випадку одиночний показник, який не підтверджений іншими даними, можна ігнорувати .

Досвідчений професійний графолог швидко уловлює різні варіації і зіставляє різні ознаки, досягаючи правильного рішення .