Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
почерк і характер.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
37.89 Кб
Скачать

5. Загальна характеристика почерку.

Рівний почерк говорить про силу волі, холоднокровність і спокій. У емоційно нестійких суб'єктів або осіб, що зловживають алкоголем, спостерігається тремтячий почерк. Маніакальні хворі пишуть розмашисто, причому величина літер зростає в міру письма. У психічно хворих письмова мова, так само як і усна, уривчаста і нескладна. У них спостерігаються особливі обороти, велика кількість зменшувальних слів, багатослівність, відсутність або своєрідна розстановка знаків пунктуації.

У інтровертів компактний і акуратний почерк, а екстраверти пишуть великими, розмашистими літерами.

Помічено, хто пише букви то грубо, то красиво, можливо і в житті поводиться неоднаково.

5.1 Нахил

Близько 20-30 градусів вправо. Це найпопулярніший нахил почерку. Людина з таким нахилом відкрито виражає почуття. У той же час її не можна назвати імпульсивної особистістю. Для неї все ж властиве вміння контролювати свої емоції в напружених ситуаціях. Така людина зазвичай має добре розвинені потреби в спілкуванні і самотність її зазвичай обтяжує.

Близько 50-60 градусів вправо. Сильний нахил вправо свідчить про волелюбність натури і сильне прагнення до спілкування. Така людина імовірніше буде прагнути виставити свої почуття напоказ, ніж придушувати їх усередині себе. Людина з таким почерком більш чутлива до нових ідей і починань і відрізняється великою життєвою енергією.

Незначний нахил вліво. Про таку людину з великою часткою ймовірності можна стверджувати, що для неї характерна перевага контролю розуму над емоціями. Ця людина більш скритна і намагається раціонально оцінювати свої вчинки.

Значний нахил вліво. Такий почерк часто властивий для лівшів. Скритність, характерна для цієї людини, може поєднуватися з великою чуттєвістю, яка може бути відкрита тільки найближчим людям. У стресових ситуаціях така людина може несподівано для оточуючих вибухнути бурею емоційних проявів.

Літери лягають переважно вертикально. Якщо почерк вертикальний, то це означає, що для особистості характерний баланс раціональності й емоційності. Для такої людини властивий аналіз ситуації і зважене прийняття рішень.

Якщо при аналізі почерку ви виявили періодичні або безсистемні зміни нахилу почерку, то це може свідчити про низьку психологічну стійкість людини, про різку зміну її настрою. Ймовірна мінливість і прискіпливість до дрібниць. Іноді періодична зміна нахилу почерку може свідчити про деяку нерішучість людини.

Почерк без нахилу літер свідчить про те, що в людини є принципові міркування, які докорінно відрізняються від думки оточуючих.

почерк літера слово рядок

5.2 Горизонтальне розташування рядків

Рядок до кінця сторінки зберігає горизонтальне положення. Це врівноважена і стримана, розсудлива людина, яка не переймається дрібними неприємностями і уміє доводити справи до кінця. Вона ретельно обмірковує свої вчинки і контролює прояв своїх емоцій.

Коли рядок сильно йде вгору, це свідчить про невиправданий оптимізм. Люди, в яких рядки йдуть вгору,є доброзичливими товаришами, вони добре пристосовуються до навколишнього оточення. Вони можуть переживати через свої невдачі, але зазвичай знаходять сили для нового кроку вперед. У кар'єрному відношенні така людина є цілеспрямованою, не втрачає духу, зберігає віру і надію і,зазвичай, є досить амбітною, прагнучи просунутися вперед.

Рядок йде вниз. Власник такого почерку характеризується, браком енергійності для доведення справи до кінця. Песиміст, не виражає ентузіазму і не покладає великих надій на нові ідеї . Він схильний проявляти скепсис, коли стикається з ними . Якщо спуск рядка вниз не настільки яскраво виражений, то можливо, що песимізм є лише сумішшю обережності і критичності, а така риса характеру не є поганою Різкий спуск рядка вниз - це ознака переконаного песиміста. Не виключено, що це лише тимчасовий стан людини. Добре б проглянути зразки почерків «песиміста», зроблені за деякий час до даного аналізу, і звернути увагу на те, чи не йшов рядок прямо, а, може бути, і вгору Буває , що бадьора людина відчуває тимчасове погіршення здоров'я , чи на неї звалюються які-небудь нещастя , що викликають в неї депресію. Такий стан автоматично змушує почерк спускатися вниз. Проте щойно умови змінюються, рядок повертається до свого звичайного положення. [4,c.45]

Трапляються і почерки, які не відповідають жодному з вище наведених варіантів, поєднання букв, які написані з нахилом управо, вліво і вертикально. Буває так, що, вліво і вертикально. Буває так, що цілий рядок написаний з нахилом вліво, а наступна - з нахилом управо. Часто кожне слово міняє свій нахил . Подібний почерк свідчить про те, що його автор схильний до різких змін настрої, які так само відбиваються в зміні нахилів. В цьому випадку інтелект і емоції знаходяться в конфлікті: розум бажає одного, а серце - іншого, обережність бореться з імпульсивністю. З цієї причини люди, в яких нахил змінюється, відрізняються непостійністю, прискіпливістю до дрібниць і мінливим настроєм. Людям, в яких немає стійкого напряму в написанні рядка ,важко пристосуватися до будь-якої роботи, домашнього заняття або хобі, що вимагає ретельного дотримання стійкого порядку.

Дуже часто буває, що розумна людина не досягає успіху, навіть в речах, для яких вона, здавалося б, створена . І вона, і люди, що оточують її, дивуються,чому вона не домоглась очікуваного успіху. Недивно виявити у таких людей (які, судячи по їхньому розуму і здібностям, не могли потерпіти поразки), що напрями їх рядків і нахили букв не відрізняються постійністю.

Може вийти, що почерк нахиляється в один бік, але при детальнішому розгляді можна виявити, що буква з петлею ( такі як «в» «д» «з» «у» «ц» «щ») нахилена в інший бік. Наприклад, слово нахилене вправо, а буква з петлею написана з нахилом вліво. Це свідчить про те, що людина проявляє нерішучість, чи варто їй зустрічати нових людей і приймати нові рішення.

Так само як і відносно інших моментів графології, по одному нахилу не можна остаточно визначити міру емоційності і самоконтролю. Нахил почерку необхідно зіставити з іншими показниками .