Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
почерк і характер.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
37.89 Кб
Скачать

5.5 Відстань між словами і рядками.

На думку американського графолога Дороті Сари, щільне розташування слів свідчить про ощадливість людини. Зі збільшенням відстані між словами посилюється тенденція до марнотратства.

Слова в рядку розташовані тісно, а літери - дрібні, такий почерк свідчить про велику ощадливість, деколи перехідну в скупість.

Крупні букви і великі відстані між ними показують, що щедрість людини не знає межі .Чим більше ці відстані, тим більше посилюється тенденція до марнотратства. Якщо ви зустрілися з таким поєднанням, як дрібні букви і відносно великі відстані між словами і рядками, то перед вами людина, щедра по відношенню до інших, але що проявляє скупість по відношенню до самого собі.[4,c.25]

Величина полів

Вважається, що розмір полів у рукописному тексті є додатковим показником, який дозволяє визначити ступінь марнотратства людини.

Наявність широких полів, що пропорційно оточують сторінку з усіх боків - ознака не лише щедрості, але і розсудливості. Широкі поля зліва і справа за відсутності полів внизу і вгорі - це також ознака щедрості, але не свідчить про розсудливість. Рівні вузькі поля зліва і праворуч можуть говорити про те, що людина схильна до прояву ощадливості і розумної обачності. Широкі поля, залишені лише зліва, є проявом марнотратної поведінки, з якою людина намагається боротися. Вузькі поля, залишені зліва (при широких полях справа) означають, що людина заставляє себе економити, але у неї це погано виходить, оскільки вона значно більше любить витрачати, а не зберігати засоби.

Якщо ж весь аркуш зайнятий текстом, а полів немає або майже немає, то це показник прагнення людини вичавити максимум з наявних можливостей.

5.6 Величина літер.

Середня висота букв складає 3-4 мм, відповідно крупним почерком прийнято вважати такий, в якому букви вищі за цей розмір, а дрібним - нижче. Ширина окремої букви зазвичай приблизно дорівнює її висоті. Якщо ширина букви більша висоти, то почерк називають витягнутим, а якщо менша, то стислим.

Дрібні літери. Такі букви свідчать про здатність людини до концентрації по якомусь одному напрямку в справах, думках, уподобаннях. Це стримана, неагресивна людина.

Дрібний почерк з маленькими заголовними буквами характерний для людини, що не володіє здатністю постояти за себе унаслідок надмірної скромності, яка з чесноти перетворюється на недолік.

Крупний почерк буває у людей, що бажають багато побачити і бути у полі зору оточуючих, товариські, інколи агресивно реагуючі на ситуацію, коли їх не помічають. Для такої людини характерна експансивність, в деяких випадках агресивність. Зазвичай такий почерк свідчить про відразу до підлеглої ролі (як в особистому, так і в діловому житті), показує, що людина любить наполягати на своєму. Ця людина прагне до товариськості, тому їй підходить робота, яка пов'язана з міжособистісними контактами.

Крупний почерк з оригінальними буквами свідчить про творче мислення, схильність до драматизації і відсутності схильності звертати увагу на деталі. Цей почерк часто буває у кваліфікованих фахівців, які прагнуть до втілення своїх ідей в конкретні справи і не схильні до скритності і замкнутості.

Крупні витончені заголовні букви характерні для людей товариських і романтичних, здатних повелівати і залучати до себе людей. Красиві і незвичайно крупні заголовні букви характерні для осіб, що відчувають свою велич. Такий почерк можна побачити у представників королівських сімей.

Літери середнього розміру характерні для багатьох почерків, тому середній розмір літер не може бути самостійним показником для графолога, і його треба порівнювати з іншими ознаками.

Занадто великі заголовні букви вказують на лідерські задатки особистості.