Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosofia.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
587.43 Кб
Скачать

Тема 3. Антична філософія.

Походження і своєрідність античної філософії. Передфіло­со­фія в Стародавній Греції. Міфологія Гомера, Гесіода і Орфіків. Грецька міфологія і антична філософія: “Від Хаосу до Космосу”. Космоцентризм античної філософії. Основні історичні етапи розвитку античної філософії: до сократівський, класичний, елліністичний, їх своєрідність.

Поняття “природа” і “архе” у ранньогрецькій філософсь­кій думці. Проблема першооснови у Мілетській школі (Фалес, Анаксимандр, Анаксимен). Вчення Геракліта про протилежності і становлення. Проблема буття в Елейській школі. Парменід про два роди буття (справжнє – мислиме, несправжнє – чуттєво-сприймаєме). Апорії Зенона і їх філософський зміст. Атом і по­рожнеча у філософії Демократа. Платон про світ “ейдосів-ідей” і світ “речей”. Аристотель про матерію і форму, можливе і дійсне буття, про види причин. “Єдине” як основа світу і філософст­вування у неоплатонізмі. Плотін про триєдину сутність дійсного світу: Єдине – Світовий Розум – Світова Душа. Ідея еманації у філософії Плотіна.

Гносеологічні ідеї античності. Вчення Парменіда про два шляхи ( шлях істини і шлях гадки) та два роди пізнання ( чуттєве і мисленеве). Сократівська ідея “Пізнай самого себе” та принцип “Я знаю, що нічого не знаю”. Діалектика, майєвтика та іронія – як ас­пекти сократівського методу пізнання. Платон про пізнання як пригадування. Гносеологічна концепція Аристотеля. Аристотель про рівні пізнання: досвід, мистецтво, знання та мудрість. Логіка Аристотеля. Античний гносеологічний скептицизм і його наслідки.

Антропологічна проблематика. Розуміння людини представниками Мілетської школи. Протагор і софіти “Про людину як міру усіх речей”. Моральна філософія Сократа. Аскетична та гедоністична лінія в моральній філософії античності (кініки та Кіренаїки). Платон про людину та її душу. Аристотель про людину та її мора-

льність. Евдемонізм Епікура. Етичні ідеї в елліністичній філософії.

Соціальна філософія античності. Державоцентризм як осно­ва античних поглядів на суспільство. Вчення Сократа про сус­пільство і державу. Класифікація типів держав і державних устроїв за Платоном. Платон про ідеальну державу. Соціальна філософія Аристотеля. Ідея суспільства у вченнях стоїків. Соціофілософські ідеї в Римській філософії (Сенека, Марк Аврелій, Цицерон).

Тема 4. Філософія Середньовіччя

Особливості середньовічного суспільства. Розвиток хрис­тиянства у Західній і Східній Європі (Західна та Східна гілки хрис­тиянства). Християнська догматика і філософська думка. Теологія і філософія. Середньовічна філософія як синтез двох традицій: християнського одкровення і античної філософії. Теоцентризм середньовічної філософії.

Онтологія середньовіччя. Ідея Бога як центральна онтологічна ідея. Дискусії що до природи Бога в ранній середньовічній філософії (Арій та Афанасій). Релігійно-філософське вчення про креацію або ема-націю буття. Божественна наперед заданість і ірраціональність світу. Вічність і час у філософії Августина. Креаціонізм Августина. Онтологія Еріугени. Його вчення про чотири природи. Ідея еманації Богом світу у Еріугени. Бог і доведення його буття Ансельмом Кентерберійським. Діалектика П’єра Абеляра. “Натуральна теологія” Томи Аквінського. Його метафізика. Вчення Аквінського про сутність і існування, форму і матерію. Аристотелізуючий креаціонізм Аквінського і його картина світу. Доведення Аквінським буття Бога. Метафізика Дунса Скота.

Гносеологія середньовіччя. Співвідношення віри і розуму, теології і філософії як центральна гносеологічна проблема середньовічної філософії. Пізнання і воля, розум і віра в філософській концепції Августина. Августин про шляхи подолання скептицизму. Вчення Августина про надприродне осяяння (прозріння). Еріугена про співвідношення віри і розуму. Росцелін і початок боротьби реалізму і номіналізму в середньовічній філософії. П’єр Абеляр і його розв’язання проблем віри і розуму. Тома Аквінський про два роди пізнання: божественне і людське та два роди істини: істини розуму і істини віри. Обґрунтування Аквінським вищості теології над філософією. Смисл “Правила бритви” Вільяма Оккама. Розв’язання Оккамом проблеми співвідношення філософії і теології. Термінізм В. Оккама.

Людина і суспільство в середньовічній філософії. Людина як об­раз і творіння Бога. Проблема її душі і тіла, розуму і волі. Бог-людина-природа. Людина і її душа у філософії Августина. Людська воля і божа благодать. Моральна доктрина Августина. Проблема доб­ра і зла. Гріх і його позбавлення. Етика П. Абеляра. Онтологія Томи Аквінського як проблема душі і тіла. Воля людини і воля Бога в філософії Дунса Скота. Пам’ять і історія. Сакральність історичного буття. Есхатологія і теодицея в середньовічній філософії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]