Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tipologiya.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
73.95 Кб
Скачать

Займенник

Займенник – це самостійна частина мови, яка не називає предмети, їх ознаки та кількість, а лише вказує на них.

Основні класи займенників і їх граматичнікатегорії в обох мовах в принципі дуже подібні. Можна відзначити лише деякі приватні відмінності.

В англійській мові присвійні займенники вживаються ширше, ніж в українській. Перед іменником, що означає частини тіла, предмети, одяг, родинні відносини, вони фактично виконують функцію означеного артикля і не перекладаються.Youcantakeoff your coat. – Ви можете зняти пальто.He put his hands into his pockets. – Вінзасунуврукивкишені.

Заперечні займенники вказують на відсутність чого-небудь і є одним із способів вираження заперечення в реченні. В англійській мові два заперечення в одному реченні не вживаються, і тому на відміну від української мови використання заперечного займенника у реченні виключає вживання другого заперечення і вимагає діє слова у стверджувальній формі. Порівняйте:There was nobody in the street – Надворі нікогоне було. Nothing pleased him there – Нічого йомутам не подобалося.

Особовізайменникиуанглійськіймовімаютьдвавідмінки: називнийвідмінок (the Nominative Case)—I, you, he, she, it, we, you,they і об'єктний відмінок (the Objective Case) — me, you, him, her, it, us, you, them.

Якщо в українській мові системи відмінків іменників і особових займенників збігаються, то в англійській ці системи розходяться: називний і об'єктний відмінки у особових займенників (he - him), загальний і присвійний відмінки у іменника (John -. John's).

Присвійного відмінка у займенників в обох мовах немає, існує лише особливий розряд присвійних займенників (мій, твій; mу, his).

У класі вказівних займенників в обох мовах розмежовується просторова або тимчасова близькість об'єкта або події (цей, ці; this, these) і їх віддаленість від мовця або моменту мовлення (той, ті; that, those).

В обох мовах є невизначені займенники (який-небудь, деякий, деяк; some, any, once, somewhere, somehow), займенники, що виражають значення визначеності (цей, той,тоді, там, так; this, that, then, there, thus).

Прийменник

Прийменник – це службова частина мови, яка оформляє залежність одного повнозначного слова від іншого в словосполученні чи реченні і тим самим виражає відношення тих предметів, дій, станів чи ознак, які передаються цими словами.

В українській мові відношення передаються чи залежність керованих відмінкових форм іменників, займенників, субстантивованих прикметників чи числівників від керуючих дієслів, іменників, прикметників, займенників, числівників, прислівників; зв’язковою ланкою між ними виступає прийменник.В сучасній англійській мові відмінкові закінчення майже повністю відсутні. Тому прийменники грають виключно важливу роль, являючись разом з порядком слів одним з головних засобів враження відмінкових відношень.

В англійській мові, як і в українській, є прийменники місця: on (на, в)(де?), in  (в) (де?), at  (за., у, в) (де?), by (біля, у) (де?), above (над) (де?), under (під) (де?), behind (за, позаду) (де?), below (внизу) (де?), near (біля) (де?), in front of (перед) (де?), between (між) (де?), tо (до, в) (куди); into (у, всередину) (куди?), out of (із) (звідки?), from (від) (звідки?)  The book is on the table.The boy is in the room.Прийменники часу:at - о (котрій годині?) Не comes home at 5 o'clock.in - через (якийсь час) Не comes home in an hour.

 

Англійська мова

Українська мова

Simple: at, in, on, of, with, to, by

Прості: в, з, о, під, на, за, при, без

Compound: inside, into, within, without, throughout, upon, etc.

Складні: із-за, з-під, з-понад, попід, поперед, посеред, поміж, щодо, задля

Derivative: along, below, beside, inside, outside, etc.

Похідні: внаслідок, завдяки, коло, круг,поверх, поперек, довкіл, etc.

Composite (Phrase prepositions):

by means of, because of, in accordance with, owing to, in front of, in spite of, with regard to, on account of, etc.

Складені: в справі, на відміну від, у зв'язку з, поруч з, згідно з, незалежно від, у відповідь на, збоку від, близько від, в межах, у плані, etc.

Група прийменників в англійській мові виражає ті значення, які в українській мові передаються закінченнями непрямих відмінків:

 of - родовий відмінок                                        This is а bag of my sister. to - давальний відмінок                         I give the book to уou. by, with - орудний відмінок                              We write with а pen.

The poem is written by Fet.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]