Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
152
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
157.61 Кб
Скачать

37.Професія вчителя. Вчитель - ключова фігура школи.

Вчитель – головна фігура навчально-виховного процесу. Його особистість є взірцем для вихованців, прикладом для наслідування. Тому він повинен мати глибокі фахові знання, любов і повагу до всіх учнів ( відмінників і проблемних), бути творчим, справедливим, самокритичним, чуйним, добрим, але в той же час вимогливим, елегантним та інтелігентним.

Особистість організуюча навчально - виховний процес, це вчитель. Можна сказати і так учитель - це та людина, яка має спеціальну підготовку і професійно займається педагогічною діяльністю. Людина, що встав за вчительський стіл, відповідальний за все що знає і вміє. Саме відповідальністью за долю кожного учня, підростаючого покоління, держави і суспільства, характеризується вчительська посаду.

Функції вчителя: управління процесами виховання, навчання, розвитку, формування.Не вчити, а направляти учення, не виховувати, а керувати процесами виховання покликаний учитель.

Якості, необхідні для ефективної роботи:

• здатність до емпатії, сенситивність до інтересів і потреб вихованців.

• Вміння надати особистісну забарвлення викладання.

•Установка на створення позитивних підкріплень для розвитку позитивної Я-концепції у вихованців.

•Уміння керувати собою і дітьми.

•Володіння різними стилями формального і неформального спілкування з вихованцями [10].

•Емоційна врівноваженість, самовладання, впевненість у собі, життєрадісність.

•Уміння регулювати конфлікти ненасильницьким шляхом.

•Шанобливе ставлення до чужих традицій і вірувань.

•Креативність.

•Здатність до рефлексії.

38.Сучасні дитячі та молодіжні організації

Нині в Україні діють різноманітні дитячі та молодіжні об'єднання: гуртки, секції, клуби за інтересами, літні табори, у т. ч. і громадські організації.

В 1990 роках в Україні створено або відновлено декілька дитячих і молодіжних організацій, які знаходяться в стані становлення і розвитку. Розглянемо найбільш масові та відомі з них.

1)СПОУ — спілка піонерських організацій України. Основною метою діяльності Спілки є захист прав та інтересів своїх членів, об'єднання зусиль для добрих і корисних справ, розвитку здібностей підростаючого покоління. СПОУ вважає своїм завданням виховання у дітей любові до свого краю і народу, вивчення минулого України, збереження народних традицій, формування віри в себе, поваги до старших, своїх рідних і близьких, піклування про молодших, миролюбності, працьовитості, милосердя.

Зміст діяльності СПОУ відображено у програмі “Я — родина — Батьківщина”.

“Я” — це програма самопізнання та самовдосконалення. Піонер повинен знати, як розвивати свої здібності і фізичні можливості, ефективно використовувати вільний час, правильно оцінювати себе, дбати про зовнішній вигляд.

“Родина” — передбачає знання свого родоводу, родинних традицій і свят, сімейного побуту, правил сімейних відносин.

Напрям “Батьківщина” потребує від піонера знання історії своєї місцевості, географічних та економічних особливостей свого краю, його обрядовості та фольклору.

2)Скаутський рух. Він має найдавнішу серед дитячих організацій історію і найбільшу популярність у західних країнах. Життєздатність скаутського руху забезпечується використанням дитячої потреби у грі та романтиці, добре продуманою системою стимулювання дитячих зусиль, яка включає підйом дітей по сходинках їх скаутського статусу, збагачення знань та навичок, нагородження за старанність у самовдосконаленні (чого не вистачало старій піонерській організації).

Метою руху є формування у дітей громадянськості, патріотизму, лицарства, енергійності та практичності, прагнення допомагати іншим, допитливості, всебічної обізнаності, самостійності, фізичної досконалості. Ігрова діяльність займає у скаутів першорядне місце, втілюючись у туристичні походи, спортивні змагання, ігри на місцевості тощо. Існує традиційна символіка та атрибутика: прапори, клятва, емблеми, вітання, заклики, символічні жести, звукові сигнали, пісні, уніформа, рангові знаки на ній.Найбільш відома українська скаутська організація - “Пласт”

3) Спілка Української Молоді (СУМ). Завдання СУМ — об'єднувати українську молодь віком від 6 до 18 років і виховувати її в патріотичному дусі на свідомих, чесних і працьовитих людей, добрих громадян і відданих українців (-нок)-державників. СУМ має власну форму одягу та символіку: прапори, гімн, гасла, привіти та інше. Програмні документи СУМу не визначають конкретних форм її діяльності; зміст цієї діяльності полягає у спільному проведенні дозвілля, задоволенні культурних потреб і інтересів, фізичному розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]