Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дневник 1год 2012-2013.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
4.76 Mб
Скачать

Тематичний план практичних занять з циклу «внутрішні хвороби» для лікарів-інтернів за фахом «загальна-практика – сімейна медицина»

ТЕМИ

1

Концепція, зміст та принципи сімейної медицини. Сімейний лікар, як організатор та координатор лікувальна – діагностичного процесу. Особливості діагностичного процесу в амбулаторних умовах. Поняття маршруту пацієнта. Нормативна база, яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

2

Контроль отриманих раніше знань з семіотики та методів обстеження хворих, інтерпретація лабораторних показників Вторинна і третинна профілактика при веденні хворих з найбільш поширеними неінфекційними захворюваннями. Нормативна база, яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

Хвороби органів дихання.

1

Синдром кашлю. Диференційна діагностика. Тактика ведення хворого. Гострі респіраторні захворювання. Диференційна діагностика. Грип. Принципи профілактики і лікування. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

2

Хронічне обструктивне захворювання легень. Диференційна діагностика. Тактика ведення хворого. Бронхіальна астма. Принципи профілактики і лікування. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

3

Бронхіальна астма. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

4

Бронхоектатична хвороба. Вади розвитку бронхо - легеневої системи. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

5

Пневмонії. Диференційна діагностика. Вибір антибактеріальної терапії. Критерії ефективності лікування. Ускладнення НП (плеврити, гідроторак). Абсцес і гангрена легень. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

6

Пневмоконіози. Пильові бронхіти. Грибкові і паразитарні захворювання легень. Кандідоз, аспергільоз, криптококкоз. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

7

Хронічне легеневе серце. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

8

Дисеміновані захворювання легень. Ідіопатичні інтерстиціальні пневмонії (фіброзуючий альвеоліт), саркоїдоз. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

9

Клінічна фармакологія основних груп медикаментозних препаратів, що застосовуються для лікування пацієнтів із захворюваннями органів дихання. Особливості перебігу і лікування захворювань органів дихання у хворих похилого, старечого віку та у вагітних. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

10

Стани та синдроми при захворюваннях органів дихання, які потребують невідкладної допомоги (гостра дихальна недостатність; загострення бронхіальної астми; гострий респіраторний дистрес-синдром дорослих; синдром гіпервентиляції; легенева кровотеча; пневмоторакс; тромбоемболія легеневої артерії; сторонні тіла дихальних шляхів). Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

Хвороби серцево-судинної системи.

1

Семіотика та методи обстеження хворих з захворюваннями серцево-судинної системи. Діагностичні можливості ЕКГ, ЕхоКГ, велоергометрії, рентгенологічних методів тощо. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

2

Дисліпідемії. Соматоформна вегетативна дисфункція (кардіальний невроз, нейроциркуляторна астенія). Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

3

Диференційна діагностика і ведення хворих з болем у грудній клітці. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

4

Синдром артеріальної гіпертензії (АГ). Есенціальна та вторинні артеріальні гіпертензії. Злоякісна АГ. Гіпертензивні кризи. Цільові рівні артеріального тиску. Амбулаторне моніторування артеріального тиску. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

5

Ішемічна хвороба серця. Класифікація. Стенокардія та її форми. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

6

Гострий коронарний синдром. Інфаркт міокарда. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

7

Кардіоміопатії (дилятаційна, гіпертрофічна, рестриктивна та ін.). Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

8

Міокардити. Інфекційний ендокардит. Перикардити. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

9

Набуті вади серця (мітральні, аортальні, трикуспідальні, легеневої артерії). Оцінка можливості хірургічної корекції та ведення пацієнтів, які перенесли хірургічне втручання. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

10

Порушення ритму і провідності серця. Механізми порушення ритму серця. Характеристика нормального синусного ритму. Класифікація порушень ритму і провідності. Порушення автоматизму синусного вузла. Екстрасистолії. Пароксизмальні тахікардії. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

11

Надшлуночкова і шлуночкова пароксизмальні тахікардіїї. Фібриляція та тріпотіння передсердь. Фібриляція шлуночків. Блокади. Порушення атріовентрикулярної та внутрішньошлуночкової провідності. Асистолія. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

12

Хронічна серцева недостатність. Поняття серцево-судинного континуума. Сумарний серцево-судинний ризик. Цільові рівні профілактики. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

13

Особливості перебігу і лікування захворювань серцево-судинної системи у хворих похилого, старечого віку та у вагітних. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

14

Стани та синдроми при захворюваннях серцево-судинної системи, які потребують невідкладної допомоги (раптова коронарна смертьь, зупинка кровообігу, гострий коронарний синдром, гостра серцева недостатність; серцева астма; набряк легень; гостра судинна недостатність: непритомність, колапс, кардіогенний шок; гіпертензивні кризи неускладненні, ускладненні; пароксизмальні порушення ритму серця і провідності, тромбоемболії легеневої артерії). Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

15

Клінічна фармакологія основних груп медикаментозних препаратів, що використовуються для лікування пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями. Виписка рецептів основних лікарських засобів. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

16

Особливості перебігу і лікування захворювань органів дихання у хворих похилого, старечого віку та у вагітних. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

Ревматичні хвороби

1

Семіотика та методи обстеження хворих з ревматичними захворюваннями.Ревматоїдний артрит. Диференційна діагностика і ведення хворих із суглобовим синдромом. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

2

Гостра ревматична лихоманка та хронічна ревматична хвороба серця. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

3

Системні захворювання сполучної тканини (системний червоний вовчак, системна склеродермія, дерматоміозит, вузликовий поліартеріїт). Подагра та інші мікрокристалічні артрити. Остеоартроз. Спондилоартропатії. Реактивні артрити. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЗ 1 год

СЛД 3 год

4

Системні васкуліти (вузликовий поліартеріїт, гігантоклітинний артеріїт, васкуліт Шенлейн-Геноха, гранулематоз Вегенера, васкуліт Такаясу та ін.). Невідкладні стани у хворих з ревматичними захворюваннями. Діагностика. Диференційна діагностика. Лікування. Принципи профілактики. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 4 год

СЛД 4 год

5

Клінічна фармакологія основних груп медикаментозних препаратів, що використовуються для лікування пацієнтів із ревматичними захворюваннями. Санаторно-курортне лікування. Показання, протипоказання. Експертиза працездатності. Особливості перебігу і лікування ревматичних захворювань у хворих похилого, старечого віку та у вагітних. Нормативна-правова база МОЗ України (накази та протоколи), яка регламентує маршрут пацієнта і основні принципи медичної допомоги. Заняття з базою загально лікарська практика «Крок – 3».

ПЗ 3 год

СЗ 5 год