Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політологія.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
349.18 Кб
Скачать

Тема 2. Політична влада і форми її реалізації.

Феномен влади. Основні елементи влади. Політична, економічна, духовна, сімейна влади. Основні концепції влади ( „опору”, „обміну ресурсами”, „поділу зон впливу”). Легітимація та легальність влади. Відчудження від влади.

Сутність політичної влади, її структура та функції. Політична еліта. Типи еліт. Бюрократія. Номенклатура. Політичне лідерство. Характер і механізм функціонування політичного лідерства.

Маси і політика. Інституційна поведінка і натовп.

Тема 3. Політична система суспільства.

Структура і функції політичних систем. Механізм дії політичної системи. Інтеграція та дезінтеграція політичних систем. Історичні типи політичних систем.

Типологія політичних систем. Політична система України. Систематичний аналіз у становленні теорії політичних систем суспільства. Порівняльний аналіз функціонування політичних систем. Діяльність громадських організацій та медичних товариств.

Тема 4. Держава - основний політичний інститут суспільства.

Сутність, елементи держави. Функції держави. Типологія соціального типу держав. Основні концепції походження держави. Правова держава. Форми державного правління та державного устрою.

Зміст поняття „громадянське суспільство”. Передумови творення, основні інститути громадянського суспільства, держава і громадянське суспільство в Україні.

Тема 5. Політичні партії та партійні системи.

Визначення політичного режиму. Типологія режимів. Теорія демократії. Консенсус. Тоталітарні режими. Сталінізм та фашизм. Авторитаризм. Політичні партії як суб’єкти формування владних відносин. Типологія та функції політичних партій. Основні сучасні партійні системи.

Становлення багатопартійності в Україні. Партійна і виборча система України.

Громадські об’єднання: сутність, структура, типологія. Мета, стадії творення, функції суспільно-політичних рухів. Політичні угрупування в Україні.

Тема 6. Етнонаціональна політика. Геополітика.

Етнонаціональні спільноти як суб’єкти і об’єкти політики. Національний суверенітет і політичне самовизначення нації. Нація як один з основних суб’єктів політичного житт*. Чинники ияиюнилшж» консолідації. Етнічна ідентичність нації. „Держави-нації” і „нації-держави”. Різновиди доктрин націоналізму. Шовінізм. Українська національна ідея.

Зміст етнонаціональної політики та її місце в гармонізації етнонаціональних відносин. Формування політичної нації в Україні.

Поняття геополітики. Геополітичне становище України. Соціальна природа зовнішньої політики. Співзалежність зовнішньої і внутрішньої політики. Поняття національного інтересу. Політика балансу сил. Сутність і основні вектори зовнішньої політики України.

Тема 7. Політична свідомість і політична культура.

Політична свідомість і політична поведінка. Політична соціалізація. Національне підгрунтя політичної культури. Чинники формування політичної культури. Сучасний стан політичної культури в Україні.

Ідеологія - конституйований елемент політики. Універсальні ідеології. Онструктивна та утопічна ідеології. Деідеологізація. Громадянська думка. Чинники формування функції громадянської думки. Засоби масової інформації в політичній системі. Свобода слова і демократія. Техніка дезінформації. Ідеологічний процес в Україні.

Роль і місце моралі в політичному житті. Моральна дилема в політиці. Проблема зловживання владою. Етика відповідальності і етика переконання.