Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка практика 341.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
401.92 Кб
Скачать

Завдання до теми:

  1. Виготовлено 2500 мл розчину натрію кофеїн-бензоату. Аналізом доведений 22% вміст препарату в розчині. Розрахувати (за правилом змішування і за формулою) кількість води, необхідної для одержання стандартного розчину (20%).

  2. Складіть робочий пропис на одержання 1300 ампул по 1 мл розчину складу:

Димедрол 10,0 г

Вода для ін’єкцій до 1 л,

враховуючи, що витратний коефіцієнт становить 1,227. Складіть матеріальний баланс, розрахуйте ступінь використання сировини і регламентний коефіцієнт витрати, якщо з 89,124 кг вихідної сировини одержали 88,852 кг готового продукту.

  1. Складіть робочий пропис для одержання 8000 мл 20%-ного розчину натрію кофеїн-бензоату, якщо КЗ0=0,65 мл/г, а густина 20%-ного розчину 1,073.

  2. Визначити ізотонічну концентрацію розчину натрію хлориду, якщо молекулярна маса його 58,46, а ізотонічний коефіцієнт і=1,86.

  3. Скласти робочий пропис на одержання 785 ампул місткістю 1 мл 20%-ного розчину камфори в маслі для ін’єкцій.

  4. Складіть робочий пропис очних крапель для одержання 1л 1%-ного ізотонічного розчину пілокарпіну гідрохлориду, якщо ізотонічний еквівалент пілокарпіну гідрохлориду за натрієм хлоридом дорівнює 0,22.

  5. Який стабілізатор і в якій кількості необхідний для стабілізації 350 мл 20%-ного розчину натрію кофеїн-бензоату?

  6. Скласти робочий пропис на одержання 1,6 л 10%-ного розчину глюкози (вміст вологи 10%), якщо р=1,0341 г/мл, КЗО=0,69 мл/г.

  7. Яка кількість димедролу необхідна для одержання 1745 ампул 1%-ного розчину місткістю 2 мл, якщо регламентний витратний коефіцієнт рівний 1,022.

  8. При якому розрідженні необхідно наповнювати ампули місткістю 2 мл по 2,15, якщо при розрідженні 400 мм рт. ст. ампула , наповнена водою, важить 4,032; при 600 мм рт. ст. – 4,632, а пуста – 2,10 г?

Практичне заняття № 9 м’які лікарські форми

М’які лікарські засоби (МЛЗ) для місцевого використання призначені для нанесення на шкіру, рани, слизові оболонки, для місцевої терапевтичної дії, для проникнення лікарських речовин крізь шкіру або слизові оболонки, для пом’якшувальної або захисної дії.

Будь-який МЛЗ складається з діючих (лікарських) і допоміжних речовин. Останні складають основу м’яких лікарських засобів, яка може виготовлятись окремо чи бути одержана в процесі виробництва лікарського засобу. У фармації України м’якими лікарськими формами вважають мазі (мазі, креми, гелі, пасти, лініменти), супозиторії, пластирі і м’які желатинові капсули.

Мазь – це м’який лікарський засіб для місцевого використання, дисперсійне середовище якого при встановленій температурі зберігання має не ньютонівський тип течії і високі значення реологічних параметрів.

Мазь може наноситись на шкіру, рани, слизові оболонки.

Гідрофобні мазі виготовляють на вуглеводневих основах, вони можуть містити інші речовини ліпофільної природи, введення води або водних розчинів можливе у незначних кількостях, що наділяє гідрофобні мазі окклюзійним ефектом, вони мають пом’якшувальну дію, важко змиваються водою і не змішуються з ексудатом.

Гідрофільні мазі виготовляються на водорозчинних або водозмивних основах, вони гіперосмолярні і можуть абсорбувати значну кількість виділеного ексудату.

Абсорбційні мазі готують на гідрофобних основах, до складу яких може бути введена значна кількість води або водних розчинів. Мазі групи гідрофобні, але при втиранні в шкіру можуть абсорбувати або емульгувати ексудат.

Паста – це м'який лікарський засіб місцевого використання у вигляді суспензії, яка містить значну кількість (>20 мас.%) твердої дисперсної фази, рівномірно розподіленої в основі.

Лінімент – м'який лікарський засіб для місцевого використання, який розплавлюється при температурі тіла .

Крем – м'який лікарський засіб для місцевого використання у вигляді двох або багатофазної дисперсної системи, дисперсійне середовище якого при встановленій температурі зберігання, як правило, має ньютонівський тип течії, низькі значення реологічних параметрів.

Креми поділяють на:

– гідрофобні – виготовленні на основі емульсії в/м або м/в/м із застосуванням емульгаторів;

– гідрофільні - виготовленні на основі емульсії в/м або в/м/в із застосуванням емульгаторів.

Гель – м'який лікарський засіб для місцевого використання у вигляді одно, дво- або багатофазної дисперсної системи з рідким дисперсійним середовищем, реологічні властивості якої обумовлені присутністю порівняно невеликих кількостей гелеутворювачів.

Гелі діляться на:

– гідрофобні (олеогелі) – виготовлені на основах з гідрофобного розчинника і ліпофільного гелеутворювача;

– гідрофільні (гідрогелі) – виготовлені на основах з води, гідрофільного змішаного або неводного розчинника і гідрофільного гелеутворювача.

Супозиторії – тверді при кімнатній температурі і здатні розплавлятись або розчинюватись при температурі тіла дозовані лікарські форми.

Маса суспозиторію повинна знаходиться в межах від 1 до 4 г, для дітей – від 0,5 до 1,5 г. Суспозиторій ділять на ректальні (свічки), вагінальні і палички.

Пластирі – ЛФ для зовнішнього використання, яка здатна прилипати до шкіри. Пластири готують з пластирної маси – основи з лікарськими речовинами. Пластирі в залежності від складу діляться свинцеві, смоляно - воскові, каучукові і рідкі (шкіряні клеї).

Капсули – дозована лікарська форма, яка складається з лікарського засобу, вміщеного в оболонку, призначена для орального, інколи – ректального і вагінального способів введення.

М’які капсули – кулеподібної, овалоподібної продовгуватої або циліндричної форми вироби з напівсферичними кінцівками, мають шов або без нього. Різні за розміром, місткістю 0,1 – 1,5 мл. Призначені для капсулювання в’язких рідин, масляних розчинів, пастоподібних лікарських речовин, які не взаємодіють з формоутворюючою речовиною – желатином. Вміст капсул складається з одної чи більшої кількості лікарських речовин з додаванням чи без додавання допоміжних речовин, дозволених до медичного використання.