Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГДЗС.doc
Скачиваний:
382
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

5.3 Зарядний штуцер, колектор, манометр

Зарядний штуцер(малюнок-6) загвинчений в горловину лiвого балона i призначений для заповнення балонiв стислим повiтрям.

Він складається з корпусу 1, який загвинчений конiчним хвостовиком в балон, і має два різьбових штуцера: боковий, який служить для заповнення балонів повітрям та осьовий, призначений для приєднання колектора, який з'єднує обидва балони в єдине ціле.

Боковий штуцер має канал, в якому загвинчене на різьбі сідло 2, яке ущільнюється гумовим кільцем 3. До сідла пружиною 4 притискається зворотній клапан 5 з вставкою 6 з фторопласта або ебоніта.

З

Мал 6.

арядний штуцер захищений заглушкою 7 з фібровою прокладкою 8.

Колекторз'еднує два балони в єдину ємкість і складається з трубки та двох штуцерів з накидними гайками. З'єднання колектора з балонами здiйснюється без прокладок, що забезпечує більшу надійність герметичного з'єднання при експлуатації.

Манометрпризначений для контролю, працюючого в апаратi, за витратою повiтря. В апаратах використовується малогабаритний манометр МІД-13.

Манометр складається з корпуса, штуцера, спiральної капiлярної трубки, повiтряводу з накидною гайкою.

Для механiчної мiцностi капiлярна трубка навита на металевий тросик, кiнцi якого припаянi до штуцера та повiтряводної трубки, яка має гумове покриття.

На штуцерi манометра розташований кожух, за допомогою якого маноетр приєднується до кнопки, яка знаходиться на плечевому паску. Виносний манометр приєднується до корпусу вентиля балона за допомогою гайки.

При вiдкритому вентилi повiтряного балона апарата, манометр постiйно показує тиск повiтря.

5.4. Призначення, будова, принцип роботи редуктора

Редуктор призначений для зниження високого (первинного) тиску в балонах вiд 200 до 10 атм. до постiйного низького (вторинного) тиску 5,0 - 4,5 атм.

В апаратах використовується мембраний редуктор зворотньої дiї (з тиском повiтря на клапан), особливiсть якого є утримання постiйного вторинного тиску повiтря по мiрi зниження його в балонах.

Редуктор складається з корпусу 1, у вузьку частину якого на припої загвинчена нiжка 2 з накидною гайкою 3. При допомозi накидної гайки редуктор нагвинчується на штуцер корпусу вентиля балона.

В серединi корпуса 1 на ущiльнюючому гумовому кiльцi 4 загвинчено сопло 5 з сідлом для клапану 6 i отворами для проходу повiтря в камеру редуктора. В соплi розташований штовхач 7, який призначений для передачi зусиль зтискання головної пружини 8 на клапан 6.

В боковiй частинi корпуса розташований запобiжний клапан 11 з гумовою вставкою, пружиною 12, регулюючою гайкою 13 з отворами для прохода повiтря, яка фiксується контргайкою 14.

Мал.7.

Запобiжний клапан 11 повинен спрацьовувати при тиску в камерi редуктора вiд 11 до 9 атмосфер.

В ніжцi 2 мiж клапаном та направляючою гайкою 15 розташована пружина 16, гайка 17, яка закрiплює фiльтр 18 та утримує ущiльнююче гумове кольце 19.

В широкiй частинi корпуса 1 розташована мембрана 20 i опора з кiльцем 22. Мембрана ущільнюється ковпаком 23. Пружина 8 регулюється головкою 24, яка фiксується контргайкою 25. Штуцер 26 служить для пiд`єднання легенєвого автомату.

При вiдсутностi тиску в системi редуктора мембрана 20 пiд впливом пружини 8 переміщує штовхач 7, який утримує клапан 6 у вiдкритому положеннi.

При відкриванні вентиля балону, повітря під високим тиском, проходить через фільтр 18, минаючи клапан 6, поступає в камеру редуктора і тисне на мембрану 20, показник тиску залежить від стискання пружини 8.

При цьому, мембрана 20 пiд тиском повiтря починає стискати головну пружину 8 до тих пiр, поки не встановиться рiвновага мiж тиском повiтря на мембрану та зусиллям стиснутої пружини.

Клапан 6 пiд дiєю пружини 16 притискається до сідла, зменшує отвір для проходу до тих пiр, поки подача повiтря пiд клапан не зрiвняється з витратою повiтря з редуктора.

При витраті повiтря з редуктора через штуцер 26, тиск пiд мембраною зменьшиться, внаслiдок чого мембрана пiд впливом пружини 8 пересунеться. Клапан 6 відійде від сідла і повітря заповнить камеру редуктора.

При повному припиненнi витрат повiтря з редуктора, тиск в камерi редуктора (пiд мембраною) пiдвищиться, мембрана перестане натискати на штовхач 7 i клапан 6 пiд дiєю пружини 16 повнiстю закриється. Подача повiтря через клапан припинеться.