Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести_модуль_білети.docx
Скачиваний:
110
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
94.53 Кб
Скачать
  1. Цироз печінки

  2. Хронічний вірусний гепатит

  3. Хронічний токсичний гепатит

  4. Аутоімунний гепатит

  5. Хронічний холецистит

6. Хвора 41 року скаржиться на часте рiдке випорожнення (10-12 разiв на добу) з домi-шками слизу i кровi, бiль у нижнiй частинi живота, схуднення. Хворiє 2 роки. Дiагноз гострих iнфекцiйних захворювань виключений. Шкiра бліда, суха. Язик червоний, живiт м’який, пальпацiя сигмовидної кишки болюча. Фiброколоноскопiя: в дiлянцi сигмовидної кишки слизова оболонка блiда, з дiлянками псевдополiпозних розростань, плоскi, поверхневi виразки. Який попереднiй дiагноз?

A. Хронiчний колiт

B. Неспецифiчний виразковий колiт

C. Хронiчний панкреатит

D. Хвороба Крона

E. Полiпоз кишечника

7. Хворий В., 24 років, скаржиться на підвищення температури тіла, діарею, схуднення, спастичний біль в животі. В анамнезі неспецифічний виразковий коліт, у зв’язку з чим тривало застосовує глюкокортикоїди. Які побічні дії характерні для даної групи препаратів

  1. Симптоматичні виразки шлунка

  2. Гіпоглікемія

  3. Артеріальна гіпотонія

  4. Анафілактичний шок

  5. Втрата слуху

№5

1. Хворий 35 років пройшов курс лікування у гастроентерологічному відділенні з приводу виразкової хвороби. Через 2 тижні у пацієнта з’явився постійний біль, який поступово наростав і не купірувався лікарськими засобами. Живіт болісний у епігастрії, помірний дефанс у пілородуоденальній ділянці. Розвитком якого ускладнення зумовлене погіршення стану хворого?

A. Пенетрація B. Стеноз C. Перфорація D. Кровотеча

2. Хворий 35 років, водій, хворіє на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки із значно підвищеною секреторною та кислотоутворюючою функцією шлунка протягом 2 років. Після лікування в стаціонарі виписаний у задовільному стані. Який препарат слід рекомендувати хворому з профілактичною метою для амбулаторного приймання?

A. Но-шпу B. Платифілін C. Фамотидин D. Трихопол E. Атропін

3. Хворий 35 років скаржиться на часту печію, відрижку повітрям та кислим, пекучий, стискуючий біль за грудниною, який виникає після прийому їжі, під час нахиляння тулуба вперед. Не обстежувався, самостійно приймає альмагель, після якого відзначає покращення самопочуття. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Функціональна диспепсія B. Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба C. Кардіоспазм D. Виразкова хвороба шлунка E. Стенокардія

4. Хворому Е., 47 років, виставлено діагноз хронічного вірусного гепатиту В, фаза інтеграції. Які серологічні маркери свідчать про інтеграцію вірусу гепатиту В:

  1. HbеAg, HBc-антитіла (IgM), HBV-ДНК

  2. HbsAg, HBc-антитіла (IgG), HBе-антитіла

  3. HbеAg, HBc-антитіла (IgM), HВV-РНК

  4. HbsAg, HBc-антитіла (IgM), HBе-антитіла

  5. HbsAg, HBc-антитіла (IgG), HBV-ДНК

5. Хворий 45 р. скаржиться на відсутність апетиту, здуття живота, набряки ніг, швидку втомлюваність. Об-но: на передній черевній стінці розширена венозна мережа, в черевній порожнині визначається вільна рідина. Призначте лікування асцитично-набрякового синдрому:

  1. Фуросемід, манніт

  2. Верошпірон, фуросемід

  3. Діакарб, гіпотіазид

  4. Гепабене, фуросемід

  5. Панангін, еналаприл

6. Хворий 55 рокiв скаржиться на здуття та бурчання в животi, пiдвищене вiдходження газiв, рiдке випорожнення пiнистого характеру з кислим запахом, що з’являються пiсля вживання страв на молоцi. Як називається даний симптомокомплекс?

A. Синдром гнилiсної диспепсiї

B. Синдром бродильної диспепсiї

C. Синдром жирової диспепсiї

D. Синдром дискiнезiї

E. Синдром мальабсорбцiї

7. Хворий С. 64 років подає скарги на напади колькоподібного болю в животі, які виникають щоранку о 6 год., супроводжуються серією покликів на дефекацію. Перша порція випорожнень коркоподібна, відтак вони стають все рідшими і закінчуються через 2-3 год. виділеннями світлого пінистого калу зі слизом. Подібні скарги турбують хворого щодня. Загальний стан задовільний. В легенях везикулярне дихання. Тони серця ритмічні, 64 уд/хв, АТ-118/74 мм.рт.ст. Живіт м’який, відрізки товстої кишки чутливі при пальпації. Поставте найбільш ймовірний діагноз хворому С.?

A. Кишкова ліподистрофія

B. Хвороба Крона

C. Синдром подразненої товстої кишки

D.Неспецифічний виразковий коліт

E. Рак прямої кишки

№6

1. Хворий 28 років знаходився у стаціонарі з приводу загострення виразкової хвороби з наявністю виразки цибулини дванадцятипалої кишки. Виразка зарубцювалась і хворий звернувся до дільнічного лікаря з метою направлення його на санаторно-курортне лікування. Коли можна хворого відправити до санаторію?

A. Через 5-6 місяців після рубцювання виразки

B. Терміново

C. Через 1 місяць після рубцювання виразки

D. Через 2 тижня після рубцювання виразки

E. Через 1 рік після стаціонарного лікування

2. Чоловік 21 року, скаржиться на періодичний ниючий біль в надчерев'ї. При обстеженні виявлено хро­нічний гастрит з підвищеною кислотоутворюючою функцією. Проведене лікування. Який препарат доцільно використовувати для первинної про­філактики виразкової хвороби?

A. Церукал

B. *Фамотидин

C. Вікалін

D. Маалокс

E. Гастрофарм

3. Хворий 45 років, скаржиться на біль за грудиною пекучого характеру, яка іррадіює в міжлопаткову зону, посилюється після їжі і при нагинанні вперед, періодичну печію. При обстеженні: уражень легень, серця, печінки, підшлункової залози, нирок не виявлено. При езофагогастродуоденофіброскопії виявлено: гіперемія слизової оболонки нижньої третини стравоходу і гастроезофагальний рефлюкс, кардія зіяє. Ваш діагноз ?

A. Езофагальна дискінезія

B. Езофагіт

C. Ахалазія кардії

D. Функціональний кардіоспазм

E. Гастроезофагальна рефлюксна хвороба

4. Хворий Г., 55 р. скаржиться на здуття живота, набряки ніг, швидку втомлюваність. Об-но: на передній черевній стінці розширена венозна мережа, печінка +3 см, щільна, край гострий, селезінка +3 см, в черевній порожнині визначається вільна рідина. АлАТ-0,7 ммоль/г*л, АсАТ-0,91 ммоль/г*л, загальний білірубін 25 мкмоль/л. Який синдром переважає у клініці даного хворого?

  1. Цитолітичний

  2. Гепатоцелюлярної недостатності

  3. Портальної гіпертензії

  4. Холестатичний

  5. Гіперспленізму

5. Хворий 35 років скаржиться на нудоту, відсутність апетиту, швидку втомлюваність. Об-но: шкіра та видимі слизові іктеричні, печінка + 2 см, щільна. В крові: АлАТ- 2,8 ммоль/г*л, загальний білірубін – 88 мкмоль/л, HСV-РНК. Призначте етіотропне лікування:

  1. Інтерферон, ламівудин

  2. Преднізолон, інтерферон

  3. Ессенціале Н, тіотріазолін, вітамін С

  4. Інтерферон, Ессенціале Н

  5. Гептрал, полівітамінні комплекси

6. Жінка 43 років протягом 5 років страждає на хворобу Крона. За останні 6 місяців відзначає появу вираженої слабкості, швидкої стомлюваності, задишки під час ходьби, зниження маси тіла, зберігаються проноси. Об'єктивно: шкіра суха, бліда, на гомілках м'які набряки. Аналіз крові: Нв - 86 г/л, загальний білірубін - 20 мкмоль/л, загальний білок 50 г/л. Розвиток якого синдрому можна запідозрити в даному випадку?

A. Синдрому печінково-клітинної недостатності B. Синдрому подразненої товстої кишки C. Синдрому мальабсорбції D. Паранеопластичного синдрому E. Реактивного панкреатиту

7. Хворий В., 32 років, скаржиться на нудоту, біль та розпирання в животі, здуття живота та пронос, які зявляються зазвичай через 1-2 години після прийому їжі, переважно молочних продуктів. Об-но: хворий пониженого живлення, АТ – 100/60 мм рт ст. Живіт здутий, болючий при пальпації в навколопупковій ділянці. Копрограма – кисла реакція калу. Ваш діагноз

  1. Хвороба Крона

  2. Хронічний ентерит

  3. Хвороба Уїпла

  4. Целіакія

  5. Лактазна недостатність

№7

1. Хворий К., скаржиться на мерехтіння “мушок” перед очима, серцебиття, нудоту, значну загальну слабкість. Вранці було блювання кавовою гущею. Об-но: шкіра бліда, пульс – 94 за 1 хв., ритмічний. АТ – 90/65 мм рт.ст. Язик вологий, вкритий в ділянці кореня білим нашаруванням. При пальпації живота болючість в надчерев‘ї, позитивний с-м Менделя. Печінка та селезінка не збільшені. Який діагноз є найбільш ймовірним?

A. Синдром Мелорі-Вейса.

B. Виразкова хвороба.

C. Ерозивний езофагіт.

D. Цироз печінки

E. Рак шлунка

2. Жінка 63 років скаржиться на немотивовану слабкість, швидку втомлюваність, зниження апетиту, відразу до м'ясних продуктів. Два тижні тому - шлункова кровотеча. Об'єктивно: t- 37,50С, Ps- 96 уд/хв, АТ- 110/75 мм.рт.ст. Під час пальпації в епігастрії - біль та напруження м'язів. У крові: Нb- 82 г/л, ШЗЕ- 35 мм/год. Яке дослідження найбільш достовірно надасть змогу встановити діагноз?

A. Рентгенологічне B. Цитологічне C. Ендоскопічне D. Дослідження шлункового вмісту E. Копрологічне дослідження

3. Хворий С., 31 року, скаржиться на відрижку кислим, повітрям, печію, які підсилюються після їжі, при зміні положення тіла, фізичному навантаженні, періодичний біль за грудиною. рН-моніторинг: 68 рефлюксів за добу. Яку групу препаратів призначаємо в першу чергу:

А. Аналгетики

Б. Спазмолітики

В. Інгібітори протонної помпи

Г. Антибіотики

Д. Блокатори кальцієвих каналів.

4. Хворий Г., 47 років скаржиться на відсутність апетиту, швидку втомлюваність, підвищену збудливість, сонливість. Хворіє на цироз печінки 4 роки, стан погіршився після погрішності у дієті. Об-но: хворий збуджений, на питання відповідає з затримкою, визначається астериксис, порушення координації, шкіра та видимі слизові іктеричні, печінка +2 см, щільна, край гострий. Селезінка збільшена, +3 см. В черевній порожнині - вільна рідина у помірній кількості. Яке ускладнення виникло у даного хворого?

  1. Асцит-перитоніт

  2. Гепатоцелюлярна карцинома

  3. Печінкова енцефалопатія

  4. Печінкова кома

  5. Гостра токсико-інфекція

5. Хворий Ж., 49 р., скаржиться на відсутність апетиту, зуд шкіри, швидку втомлюваність. Хворіє на хронічний гепатит впродовж 3 р. Біохімічний аналіз крові: АлАТ-0,7 ммоль/г*л, загальний білірубін 75 мкмоль/л, прямий – 50 мкмоль/л, холестерин – 9 ммоль/л. Призначте лікарські засоби для корекції синдрому холестазу.

  1. Гепабене, полівітамінні комплекси

  2. Реаферон, ламівудин

  3. Преднізолон, інтерферон, карсил

  4. Ессенціале Н, тіотріазолін, вітамін С

  5. Урсохол, холестирамін

6. У хворого 35 років після емоційного напруження виникає переймоподібний біль у животі, який супроводжується частими рідкими випорожненнями з великою кількістю слизу, загальною слабкістю. Пальпуються спазмовані відділи товстої кишки. Під час колоноскопії патологія не виявлена. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Хронічний коліт B. Синдром подразнення товстої кишки C. Хронічний ентерит D. Хвороба Крона E. Неспецифічний виразковий коліт

7. Хворий Г., 34 років, скаржиться на нудоту, біль та розпирання в животі, здуття живота та пронос, які зявляються зазвичай через 1-2 години після прийому їжі, наявність у калі залишків неперетравленої їжі. Об-но: хворий пониженого живлення, шкіра бліда, суха. Живіт здутий, болючий при пальпації в навколопупковій ділянці. Для корекції синдрому мальдигестії хворому необхідно призначити:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]