Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести_модуль_білети.docx
Скачиваний:
110
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
94.53 Кб
Скачать
  1. Хронічний вірусний гепатит

  2. Цироз печінки

  3. Хронічний токсичний гепатит

  4. Аутоімунний гепатит

  5. Хронічний холецистит

5. Хворому А., 43 років, виставлено діагноз: хронічний вірусний гепатит В. У крові хворого виявлено такі серологічні маркери: HbеAg, HBc-антитіла (IgM), HBV-ДНК. Призначте етіотропне лікування:

  1. Інтерферони, ламівудин

  2. Преднізолон, карсил

  3. Ессенціале Н, вітамін С

  4. Рибавірин, гепабене

  5. Гептрал, полівітаміни

6. Хворий Р., 28 років, скаржиться на підвищення температури тіла, діарею, схуднення, спастичний біль в животі. Виставлено діагноз неспецифічного виразкового коліту. Який відділ кишечника найчастіше вражається за наявності даного захворювання

  1. Дванадцятипала кишка

  2. Термінальний відділ клубової кишки

  3. Пряма кишка

  4. Сліпа кишка

  5. Поперечно-ободова кишка

7. У хворої 35 років періодично, після емоційного напруження, виникає переймоподібний біль в животі, який супроводжується частим рідким стільцем з великою кількістю слизу, відчуттям неспокою, головним болем. Об-но: пальпуються спазмовані відділи товстої кишки. При колоноскопії патології не виявлено. Для лікування діареї необхідно призначити:

  1. Но-шпу

  2. Лактулозу

  3. Мукофальк

  4. Лоперамід

  5. Норгалакс

№10

1. Хворий 3., 55 років, страждає виразковою хворобою шлунка протя­гом 10 років. За останні 6 місяців схуд на 15 кг, біль у епігастральній області з періодичного став постійним, посили­лася слабість, з'явилася анорексія, від­раза до м'ясної їжі. У крові: НЬ - 92 г/л. Кал темно-коричневого кольору. Яке найбільш імовірне ускладнення роз­винулося в пацієнта?

A. *Малігнізація

B. Стеноз воротаря

C. Перфорація

D. Пенетрація

E. Кровотеча

.

2. Хворий В., 35 років, страж­дає виразковою хворобою дванадцяти­палої кишки протягом 3 років. Турбу­ють виражені болі в епігастрії, болісні печії. При дослідженні шлункової се­креції дебіт-година на субмаксимальне подразнення склала 30 ммоль/год. НСІ. Виберіть найбільш оптимальний антисекреторний препарат:

A. Гастроцепін

B. Ранітидин

C. *Омепразол

D. Атропін

E. Бензогексоній

3. Хворий П. 46 років страждає на виразкову хворобу 12-палої кишки впродовж 5 років. Сезонні загострення лікував амбулаторно. Який метод дослідження слід провести даному хворому для вирішення подальшого призначення протихелікобактерної терапіі?

  1. ФГДС

  2. *С-уреазний дихальний тест

  3. Колоноскопію

  4. рН-метрію

  5. Дуоденальне зондування

4. Хворий Е., 45 років, скаржиться на відсутність апетиту, зуд шкіри, швидку втомлюваність. Біохімічний аналіз крові: АлАТ-0,7 ммоль/г*л, загальний білірубін 65 мкмоль/л, прямий – 45 мкмоль/л, холестерин – 8 ммоль/л. Активність лужної фосфатази збільшена у 2,5 рази. Який синдром переважає у клініці даного хворого?

  1. Мезенхімально-запальний

  2. Цитолітичний

  3. Гепатоцелюлярної недостатності

  4. Холестатичний

  5. Гіперспленізму

5. Хвора Б., поступила в клініку зі скаргами на біль в правому підребір’ї, гіркоту в роті, збільшення живота, задишку, загальну слабкість. З анамнезу встановлено, що 6 років тому перехворіла інфекційним гепатитом. Періодично з’являлась жовтяниця. Об'єктивно: хвора пониженого харчування, шкіра та видимі слизові жовтяничні. На шкірі тулуба судинні “зірочки”, на животі – збільшені підшкірні вени у вигляді “голови медузи”. Пульс - 88 ударів за хвилину, АТ - 150/80 мм. рт. ст. Язик обкладений. Живіт збільшений в об'ємі. Печінка виступає на 6 см з-під краю реберної дуги, щільна, болюча. В животі визначається вільна рідина. Який діагноз у хворої ?

A. Кіста печінки

B. Жовчно-кам’яна хвороба

C. Холедохолітіаз

D. Пухлина печінки

E. Цироз печінки

6. У гастроентерологічному від­діленні знаходиться хвора 35 років зі скаргами на часті рідкі випорожнення з домішками крові, слизу і гною. При ректороманоскопії визначаються мно­жинні виразки з нальотами фібрину, що контактно кровоточать, при іригоскопії – згладженість гаустр. Який пре­парат для патогенетичної терапії ви будете використовувати?

A. Біфідумбактерин

B. Урсодезоксихолієва кислота

C. Делагіл

D. Амоксицилін

E. *Сульфасалазин

7. Жінка 32 років, скаржиться на посилення спастичних болів уни­зу живота після психоемоційного на­пруження. Випорожнення кишечника інтермітуючі: 2-3 випорожнення піс­ля пробудження чергуються із закре­пами протягом 1-2 днів. Об'єктивно: маса тіла збережена, помірний біль при пальпації сигмовидної кишки. НЬ - 130 г/л, Л - 5,2х109/л, ШОЕ -9 мм/год. Ректороманоскопічне дослі­дження болісне через спастичний стан кишківника, його слизова оболонка не змінена. В просвіті кишківника бага­то слизу. Яке захворювання найбільш імовірне у даної пацієнтки?

A. Неспецифічний виразковий коліт

B. Хвороба Крона

C. *Синдром подразненої товстої кишки

D. Гостра ішемія кишок

E. Синдром мальабсорбції

№11

  1. У хворого, 25 років, восени з'я­вились біль в епігастрії, що виникає через 1,5-2 год. після їди і вночі, пе­чія, закрепи. Біль посилюється при прийомі гострої, солоної і кислої їжі, зменшується - після застосування соди і грілки. При пальпації живота - болючість в епіга­стрії справа, в цій же ділянці - резис­тентність м'язів черевного преса. На рентгенограмі – симптом «ніші» в цибулині ДПК. Які симптоми характерні для даного захворювання?

  1. Позитивні симптоми Менделя, Образцова – І, Образцова – ІІ

  2. Позитивні симптоми Кера, Мерфі, Грекова – Ортнера

  3. Позитивні симптоми Пекарського, Василенка – Лепене, правобічний френікус – симптом,

  4. Біль в зонах Шоффара, Губергріца – Скульського, точках Дежардена, Губергріца,

  5. Позитивні симптоми Мюсі – Георгієвського, Мейо – Робсона,

2. Чоловік, 24 роки. Скарги на болі в епігастрії через 1,5-2 години після їжі, іноді вночі, печію. Рік тому вперше виявлено виразкову хворобу дванадцятипалої кишки. Об'єк­тивно: вага знижена. Пульс - 70/хв. AT - 120/70 мм рт. ст. Розлита болючість та резистентність м'язів в епіга­стрії при пальпації. рН шлунка 1,2. Якому препарату віддати перевагу?

A. Сульпірид

B. Атропін

C. Гастроцепін

D. *Пантопразол

E. Ранітидин

3. Хворий Н., 27 років, скаржиться на ниючий біль в епігастрії одразу після прийому їжі, відрижку повітрям, кислим, печію, схильність до закрепів. Об'єктивно: розлитий помірний біль в епігастрії при пальпації, печінка не збільшена. Рівень базальної кислотоутворюючої продукції шлунка становить 80 ммоль/л, а рівень стимульованої кислотної продукції - 135 ммоль/л. Встановіть діагноз?

  1. ГЕРХ

  2. *Хронічний гастрит тип В

  3. Стравохід Баррета

  4. Хронічний атрофічний гастрит

  5. Хвороба Менетріє

4. Хворий М., 40 років, надійшов у гастроентерологічне відділення зі скаргами на свербіння шкірних по­кривів, жовтяницю, важкість у пра­вому підребер'ї, слабість. Об'єктивно: шкірні покриви жовтяничні, сліди розчухів, печінка +5 см, селезінка 6x8 см. У крові: лужна фосфатаза - 4,0 мкмоль/с/ л, загальний білі­рубін - 60 мкмоль/л, холестерин - 8,0 ммоль/л. Який провідний синдром можна виділити у хворого?

A. Гепатолієнальний

B. Цитолітичний

C. Мезенхімально-запальний

D. *Холестатичний

E. Печінково-клітинної недостат­ності

5. Хвора К., 24 років, скаржиться на біль в правому підребер'ї та сугло­бах, жовтушний колір шкіри, знижен­ня маси тіла на 10 кг за рік, підвищен­ня температури до 38°С. Захворюван­ня розпочалося після пологів півроку тому. Об'єктивно: іктеричність шкіри та склер, на повіках - ксантоми. Печінка + 4 см, щільна, болюча, край за­гострений. Селезінка +2 см. У крові: АсАТ - 2,8 ммоль/год./л, АлАТ - 3,4 ммоль/год/л, загальний білірубін - 97,6 мкмоль/л, вільний - 54,6 мкмоль/л, HbsAg - не виявлений. Назвіть основний ме­ханізм патогенезу захворювання:

A. Жирова дистрофія печінки

B. Токсичне ушкодження гепато-цитів

C. *Аутоімунний

D. Порушення відтоку жовчі

E. Вірусна інфекція

6. Хвора Ш., 45 років, скаржиться на наявність проносів з появою крові та слизу у випорожненнях, постійний біль в животі, загальну слабкість. Вищезазначені явища турбують більше двох місяців. При проведенні ірігоскопії з подвійним контрастуванням виявлено вищербленість контурів товстої кишки, зниження гаустрацій, потовщення складок, плямистість рельєфу та набряк слизової оболонки. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

A. Хвороба Уіпля

B. Хвороба Крона

C. Неспецифічний виразковий коліт

D. Ішемічний коліт

E. Лімфоцитарний коліт

7. Які ознаки виключають наявність синдрому подразненого кишечника:

  1. Перша поява симпто­мів у осіб молодших за 50 років.

  2. Кров у випорожненнях, „нічна” симптомати­ка.

  3. Біль та/або дискомфорт в животі.

  4. Все перераховане.

  5. Підвищений рівень тривоги і депресивних реакцій, головний біль.

№12

1. У чоловіка 22 років, після епі­зоду зловживання алкоголем, розви­нулася непереборна блювота з доміш­ками червоної крові і згустків у блю­вотних масах. Укажіть найбільш імо­вірний діагноз:

A. Гостра виразка шлунка, усклад­нена кровотечею

B. Гострий ерозивний гастрит, ус­кладнений кровотечею

C. Кровотеча з варикозно розшире­них вен стравоходу

D. Рак стравоходу, стравохідна кро­вотеча

E.* Синдром Мелорі - Вейса

2. Хвора С, 51 року, скаржиться на тупий біль у правому підребер'ї та епігастрії, нудоту, зниження апетиту протягом останніх 6 місяців. В анам­незі виразкова хвороба шлунка. Об'єк­тивно: вага знижена. Пульс - 70/хв. AT - 120/70 мм рт. ст. Розлита болючість та резистентність м'язів в епіга­стрії при пальпації. Над лівою ключи­цею пальпується щільний лімфатич­ний вузол розміром 1x1 см. Який ме­тод дослідження буде найбільш до­цільним?

A. Уреазний тест

B. Ультразвукове дослідження ор­ганів черевної порожнини

C. рН-метрія

D. *Езофагогастродуоденоскопія з біопсією

E. Рентгенографія шлунка

3. Хворий Н., 42 р., скаржиться на печію, відрижку кислим та повітрям, біль тиснучого характеру в епігастральній ділянці, який виникає натще та вночі, закрепи, загальну слабкість. Загострення пов’язує з вживанням великої кількості копченого м’яса та алкоголю. Об’єктивно: живіт м’який, болючий в епігастральній ділянці. При ендоскопії виявлена велика кількість слизу, гіперемія та набряк слизової антрального відділу шлунка, уреазний тест (+++). Оберіть оптимальну схему терапії:

A. Омепразол + оксацилін +де-нол

B. Квамател + амоксацилін+альмагель

C. Денол + метронідазол+вікалін

D. *Омепразол + кларитроміцин + тинідазол

E. Денол + фамотидин+кларитроміцин

4. У хворої 23-х років ниючий біль в правому підребер'ї, періодично відрижка гірким, нудота, пониження апетиту. Три роки тому проводилась апендектомія. Через 2 місяці після неї вперше появилась жовтяниця, з при­воду якої лікувалася в інфекційній лікарні. В даний час при обстеженні збільшена на 2 см печінка. У крові: загальний білірубін - 36 мкмоль/л, прямий білірубін - 14,9 мкмоль/л, АлАТ - 1,35 ммоль/год/л. Яке за­хворювання у хворої?

A. Доброякісна жовтяниця Жільбера

B. Хронічний холангіт

C. Хронічний холецистит

D. *Хронічний гепатит В

E. Цироз печінки

5. Жінка 42 років, страждає мі­кронодулярним криптогенним циро­зом печінки. Впродовж останнього тижня стан погіршився - з'явились запаморочення, тремор, посилилась жовтяниця. Виконання якого дослі­дження може пояснити причину по­гіршення стану?

A. Визначення АлАТ та АсАТ

B. Визначення ефірів холестерину

C. Визначення вмісту а-фетопротеїну

D. *Визначення аміаку сироватки

E. Визначення рівня лужної фос­фатази

6. Пацієнтка Щ., 16 років, з дитинства турбують проноси, які з’явились після переведення на харчування кашами. Проноси тонкокишкові, виражений дигестивний синдром. Почуває себе ліпше, коли не вживає каші пшеничну, манну, перлову. Яка вроджена ензимопатія може бути у хворої?

  1. Целіакія

  2. Муковісцидоз

  3. Дисахаридна недостатність (лактазна)

  4. Хвороба Крона.

  5. Хронічний панкреатит.

7. Чоловік 38 років, скаржиться на переймоподібний біль у лівій здух­винній ділянці й часте рідке випорож­нення 6-10 разів на добу з кров'ю та гноєм, загальну слабкість, втрату маси тіла. Хворіє понад 5 років. Об'єктив­но: температура - 37,4 °С, ЧД - 20/хв., пульс - 108/хв., AT - 100/60 мм рт. ст. Тони серця приглушені, над верхів­кою - систолічний шум. Живіт при пальпації болючий у лівій здухвин­ній ділянці. Печінка +2 см. У крові: Hb - 80г/л; Ер - 3,5х10,2/л; ШОЕ-34 мм/год. Призначте патогенетичне лікування

A. Імодіум

B. Преднізолон

C. Но-шпа

D. Мезим-форте

E. Симетикон

№13

1. Хворий надійшов у клініку в ургентному стані зі скаргами на гостро виниклі болі в животі. У минулому страждав виразковою хворобою. При огляді виявлені симптоми подразнен­ня очеревини. Була запідозрена перфорація виразки. Яке дослідження дозво­лить підтвердити попередній діагноз?

A. УЗД органів черевної порожнини

B. Оглядовий знімок черевної по­рожнини в горизонтальному поло­женні хворого

C. Рентгеноконтрастне досліджен­ня шлунка і дванадцятипалої кишки

D. Термографія черевної порожнини

E. *Оглядовий знімок черевної по­рожнини у вертикальному поло­женні хворого

.

2. У чоловіка 42 років в аналізі шлункового соку вільна соляна кисло­та відсутня у всіх фазах. При ендоско­пії - блідість, потоншення слизової шлунка, складки згладжені. Мікроско­пічно: атрофія залоз із метаплазією по кишковому типу. Для якого захворю­вання характерна подібна ситуація?

A. Рак шлунка

B. Хронічний гастрит, тип В

C. Хронічний гастрит, тип С

D. Хвороба Менетріє

E. *Хронічний гастрит, тип А

3. Хворий У., 34 р., скаржиться на гіркий присмак в роті, помірний біль в епігастрії після їжі. При проведенні ФГДС виявлено ознаки гастриту, дуодено-гастрального рефлюксу. Який препарат слід в першу чергу призначити хворому?

А. Гастроцепін

Б. Фамотидін

В. Мезим-форте

Г. Урсодезоксихолеву кислоту

Д. Фестал

4. Хворий Г., 55 років скаржиться на нудоту, відсутність апетиту, носові кровотечі, швидку втомлюваність. Об-но: шкіра та видимі слизові іктеричні, печінка +4 см, щільна. Селезінка +3 см. ЗАК: Ер. – 2,8 Т/л, гемоглобін – 98 г/л, к.п. – 0,9, тромбоцити – 56 Г/л, лейк. – 2,8 Г/л, е – 2%, п – 3%, с – 58%, л – 27%, м – 10%, ШОЕ – 28 мм/год. Який синдром переважає у клініці даного хворого?

  1. Мезенхімально-запальний

  2. Цитолітичний

  3. Гепатоцелюлярної недостатності

  4. Холестатичний

  5. Гіперспленізму

5. Хворий 35 років скаржиться на нудоту, відсутність апетиту, важкість в правому підребер’ї, швидку втомлюваність. Об-но: шкіра та видимі слизові субіктеричні, печінка + 2 см, щільна. Зловживає алкоголем. Проведено біопсію печінки. Що свідчить на користь алкогольної етіології захворювання?

  1. Інфільтрація строми нейтрофілами

  2. Тільця Меллорі в гепатоцитах

  3. Порто-портальний фіброз

  4. Мостоподібні некрози паренхіми печінки

  5. Наявність в ядрах гепатоцитів НВс-Аg

6. Чоловік 38 років, скаржиться на переймоподібний біль у лівій здух­винній ділянці й часте рідке випорож­нення 6-10 разів на добу з кров'ю та гноєм, загальну слабкість, втрату маси тіла. Хворіє понад 5 років. Об'єктив­но: температура - 37,4 °С, ЧД - 20/хв., пульс - 108/хв., AT - 100/60 мм рт. ст. Тони серця приглушені, над верхів­кою - систолічний шум. Живіт при пальпації болючий у лівій здухвин­ній ділянці. Печінка +2 см. У крові: Hb - 80г/л; Ер - 3,5х10,2/л; ШОЕ-34 мм/год. Яке захворювання найбільш імовірно сприяло формуванню анеміч­ного синдрому у даного хворого?

A. Рак кишечника

B. Хронічний ентерит

C. Хвороба Крона

D. Поліпоз кишечника

E. *Неспецифічний виразковий коліт

7. У хворого, 45 років, діарея 6-8 раз на добу з виділенням несформованих фекалій з вмістом слизу, крові та гною, t - 37,6 °С, болі при пальпації товстого кишківника та утворення зо­внішніх і внутрішніх нориць. Вистав­лено діагноз: хвороба Крона. Яка озна­ка відрізняє дану хворобу від неспеци­фічного виразкового коліту?

A. Болі при пальпації

B. Діарея

C. *Нориці

D. Кров у калі

E. Лихоманка

№14

1. Хворий 24 років, сантехнік, звернувся в поліклініку зі скаргами на болі в епігастрії через 1-1,5 год. після їжі, нічні болі, часте блювання, яке приносить полегшення, печію, закрепи. Багато курить, випиває. Об'єктивно: язик чистий. При поверх­невій пальпації живота виявлений м'язевий дефанс, біль справа вище пупка. Які препарати необхідно призначити хворому в першу чергу?

A. Фамотидин, церукал, альмагель.

B. *Омепразол, кларитроміцин, амоксицилін.

C. Де-нол, ранітидин, маалокс.

D. Де-нол, ранітидин, анальгін.

E. Церукал, де-нол, обліпихову олію.

2. У пацієнта 45 років, який хво­ріє на хронічний гастрит під час обсте­ження (внутрішньошлункова рН-метрія) встановлено, що рН в області тіла та дна становить 6,0, а в області антрума - 7,0. Який з типів хронічного гастриту найбільш вірогідний у цьому випадку?

A. Hр-асоційований антрум-гастрит

B. *Аутоімунний пангастрит

C. Криптогений ерозивний антрум-гастрит

D. Рефлюксний антрум-гастрит

E. Гастрит при хворобі Крона

3. Чоловік 42 років, інженер, скаржиться на тупий біль в епігастрії через 1,5-2 години після прийому їжі, нудоту, відрижку кислим, схильність до закрепів. Хворіє біля 10 років; заго­стрення - щорічно. Об'єктивно: тем­пература - 36,5 °С, ЧД - 18/хв., пульс - 72/хв., AT - 120/75 мм рт. ст. Пальпаторно - напруження м'язів та біль справа від пупка, позитивний симптом Менделя. Який рентгено­логічний симптом є прямим і найбільш характерним для цього захворювання?

A. Конвергенція складок слизової оболонки шлунка

B. Дефект наповнення

C. *Симптом "ніші"

D. Потовщення та ригідність скла­док слизової оболонки шлунка

E. Пілороспазм

4. Хвора О., 40 років, скаржиться на нудоту, відсутність апетиту, болі в суглобах, швидку втомлюваність. Діагностовано аутоімунний гепатит. Що є маркером даного захворювання

  1. Підвищення активності лужної фосфатази

  2. Збільшення сулемової проби

  3. Антинуклеарні антитіла

  4. Тільця Маллорі

  5. HBc-антитіла (IgM)

5. У хворого на фоні цирозу печінки після вживання алкоголю з'явилися головний біль, блювання, відраза до їжі, безсоння, жовтяниця, "печінковий" запах з рота, здуття живота. Про яке ускладнення цирозу печінки можна думати?

A. Гостра виразка шлунка B. Кровотеча з варикозно розширених вен стравоходу C. Портальна гіпертензія D. Печінково-клітинна недостатність E. Тромбоз мезентеріальних судин

6. У чоловіка 26 років скарги на переймистий біль у животі, часте рід­ке випорожнення з домішками слизу та крові. Хворіє протягом 3 років, схуд на 14 кг. Об'єктивно: пульс - 96/хв., AT - 110/70 мм рт. ст., температу­ра - 37,6 °С. Живіт м'який, болючий при пальпації по ходу товстої кишки, особливо зліва. Іригоскопія - тов­ста кишка звужена, гаустри відсутні, контури нерівні, нечіткі. Який діагноз найбільш імовірний?

A. *Неспецифічний виразковий коліт

B. Туберкульоз кишечника

C. Амебна дизентерія

D. Хвороба Крона

E. Синдром подразненої товстої кишки

7. Жінка 35 років звернулася зі скаргами на періодичний біль у навколопупковій та лівій клубовій ділянках, що зменшується після дефекації або відходження газів. Випорожнення до 6 разів на день, неоформлені, з домішками слизу. Апетит нормальний, вагу не втрачала. Схожі симптоми відзначає протягом 1,5 років, але за даними колоноскопії органічних змін не виявлено. Який лікарський засіб є оптимальним для лікування хворої?

  1. Дуспаталін

  2. Прозерин

  3. Фестал

  4. Анальгин

  5. Лоперамід

№15

1. Хворий Н., 42 р., скаржиться на печію, відрижку кислим та повітрям, біль тиснучого характеру в епігастральній ділянці, який виникає натще та вночі, закрепи, загальну слабкість. Хворіє впродовж 7 років. Об’єктивно: живіт м’який, болючий в епігастральній та пілородуоденальній ділянках, позитивні симптоми Менделя, Образцова І. ФЕГДС: виразка цибулини ДПК, гастродуоденіт, швидкий уреазний тест (+++). Оберіть оптимальну схему терапії:

A. Омепразол + оксацилін +де-нол

B. Квамател + амоксацилін+альмагель

C. Денол + трихопол+вікалін

D. *Омепразол + кларитроміцин + амоксицилін

E. Денол + циметидин+кларитроміцин

2. Хвора М., 45 р., вважає себе хворою протягом року, коли вперше відзначила біль в епігастральній ділянці, який з’являється після їжі і зменшується з часом без прийому лікарських засобів. В аналізі шлункового вмісту вільна хлористоводнева кислота відсутня в усіх порціях. Результати морфологічного дослідження: виражена лімфоцитарна інфільтрація з формуванням фолікулів, атрофія слизової оболонки дна шлунка. Який найбільш ймовірний діагноз?

  1. Рак шлунка

  2. Хронічний гастрит типу В

  3. Хронічний гастрит типу С

  4. Хронічний гастрит типу А

  5. Туберкульоз шлунка

3. Хворий Н., 32 р., скаржиться на печію, відрижку кислим та повітрям, біль тиснучого характеру в епігастральній ділянці, закрепи, загальну слабкість. Хворіє впродовж 3 років. Об’єктивно: живіт м’який, болючий в епігастральній та пілородуоденальній ділянках. ФЕГДС: глибокий дефект слизової оболонки цибулини ДПК, 0,5 см в діаметрі, дно вкрите фібрином. Рубцева деформація цибулини ДПК. Яке ствердження стосовно больового синдрому при даному захворюванні буде найбільш вірне?

  1. Больовий синдром не має сезонності.

  2. Збільшення болю після блювання, вживання їжі, холінолітичних засобів

  3. Зменшення болю виникає при систематичниму використанні препаратів наперстянки

  4. Біль часто ірадіює у праву здухвинну ділянку, праве плече

  5. *Зменшення болю після блювання, вживання їжі, антацидів, холінолітичних засобів

4. Хворий 53 роки. Скаржиться на біль в правому підребер’ї, який іррадіює в праве плече та руку, супроводжується нудотою та блюванням, підвищенням температури тіла до 38,3°С, пожовтіння шкіри. В анамнезі жовчно-кам'яна хвороба, холецистектомія. Об’єктивно: загальний стан середньої тяжкості, шкіра та слизові іктеричні, язик помірно вологий, обкладений жовто-білим нашаруванням, гектична лихоманка. Живіт м’який, болючий в ділянці правого підребер’я, печінка на 4 см виступає з-під краю реберної дуги, край м’який, болючий. Набряків немає. Діурез достатній, кал оформлений, забарвлений. Ваш попередній діагноз:

A. Стенозуючий папіліт

B. Вірусний гепатит

C. Первинний біліарний цироз печінки

D. Гострий панкреатит

E. Гострий холангіт

5. Хвора П., 34 р., перенесла гостру форму вірусного гепатиту С. Впродовж останніх 2 міс. Визначається висока активність НВV-ДНК. Якою повинна бути тактика лікаря:

  1. Призначити гепатопротектори

  2. Призначити глюкокортикоїди

  3. Призначити холеретики

  4. Призначити інтерферонотерапію

  5. Призначити вітаміни групи В

6. У хворої 35 років періодично, після емоційного напруження, виникає переймоподібний біль в животі, який супроводжується частим рідким стільцем з великою кількістю слизу, вираженим здуттям живота. Об-но: пальпуються спазмовані відділи товстої кишки. При колоноскопії патології не виявлено. Для лікування діареї найбільш ефективним є:

  1. Папаверин

  2. Атропін

  3. Фестал

  4. Симетикон

  5. *Лоперамід

7. Жінка 44 років скаржиться на наявність проносів до 8 разів на добу, здуття та болі в животі, велику кіль­кість крові та слизу у випорожненнях. При обстеженні спостерігається болючість живота в лівій здухвинній ді­лянці. У крові: Ер - 2,0х1012/л, НЬ -60 г/л, КП - 0,8; Л - 9,2х109/л, ШОЕ -38 мм/год., загальний білок - 50 г/л. Який з наведених діагнозів є найбільш імовірним?

A. Синдром подразненої товстої кишки

B. Гостра дизентерія

C. Туберкульоз кишківника

D. Хвороба Крона

E. *Неспецифічний виразковий коліт

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]