Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 4.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
247.3 Кб
Скачать

4.2. Аналіз джерел фінансування підприємства

Більшість грошових коштів, які потрібні ДП «ВВК №86» для задоволення своїх потреб в умовах господарської діяльності має за рахунок отриманого прибутку. Однак існує ряд інших джерел фінансування підприємством. Тому аналіз джерел фінансування в такому випадку є недоцільним .

В складі внутрішніх джерел формування власних фінансових ресурсів основне місце належить прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства, - він формує переважну частину власних фінансових ресурсів, забезпечує приріст власного капіталу, у відповідності із зростанням ринкової вартості підприємства. Значну роль в складі внутрішніх джерел відіграють також амортизаційні відрахування, особливо на підприємствах, що мають значний обсяг основних засобів і нематеріальних активів. Однак, суму власного капіталу підприємства вони не збільшують, а лише є засобом його реінвестування. Інші внутрішні джерела не відіграють значної ролі у формуванні власних фінансових ресурсів підприємства.

В складі зовнішніх джерел формування власних фінансових ресурсів основне місце належить залученню підприємством додаткового, пайового (шляхом додаткових внесків засобів у статутний капітал) або акціонерного (шляхом додаткової емісії і реалізації акцій) капіталу.

Для окремих підприємств одним із зовнішніх джерел формування власних фінансових ресурсів може бути безоплатна фінансова допомога ,що надається їм (як правило, така допомога надається лише окремим державним підприємствам різного рівня). До інших зовнішніх джерел входять безкоштовно отримані підприємством матеріальні та нематеріальні активи, що включаються в склад його балансу.

Основу управління власним капіталом підприємства складає управління формуванням його власних фінансових ресурсів. З метою забезпечення ефективності управління цим процесом на підприємстві розробляється, зазвичай, спеціальна фінансова політика, направлена на залучення власних фінансових ресурсів з різних джерел у відповідності з потребами його розвитку в майбутньому періоді.

Політика формування власних фінансових ресурсів - це частина загальної фінансової стратегії підприємства, що полягає у забезпеченні необхідного рівня самофінансування його виробничого розвитку.

Розробка політики формування власних фінансових ресурсів підприємства здійснюється за такими основним етапами (рис.4.1).

Етапи розробки політики формування власних фінансових ресурсів підприємства

Аналіз формування власних фінансових ресурсів підприємтсва в минулому періоді

Визначення загальної потреби у власних фінансових ресурсах

Оцінка вартості залучення власного капіталу з різних джерел

Забезпечення максимального обсягу залучення власних фінансових ресурсів за рахунок внутрішніх джерел

Забезпечення необхідного обсягу залучення власних фінансових ресурсів із зовнішніх джерел

Оптимізація співвідношення внутрішніх і зовнішніх джерел формування власних фінансових ресурсів

Рис.4.1. Основні етапи розробки політики формування власних фінансових ресурсів підприємства

Метою аналізу джерел фінансування є виявлення потенціалу формування власних фінансових ресурсів і його відповідність темпам розвитку підприємства.

На першому етапі аналізу вивчаються загальний обсяг формування власних фінансових ресурсів, відповідність темпів приросту власного капіталу темпам приросту активів і обсягу реалізації продукції, динаміка питомої ваги власних ресурсів в загальному обсязі формування фінансових ресурсів.

На другому етапі аналізу розглядаються джерела формування власних фінансових ресурсів.

На третьому етапі аналізу оцінюється достатність власних фінансових ресурсів, що сформувалися на підприємстві.

Аналізуючи власний капітал, треба давати характеристику зміни його обсягу, структури, динаміки та відповідності до зміни валового доходу чи доходу від реалізації продукції. Підвищення частки власного оборотного капіталу є свідченням покращення фінансового стану, оскільки зростає фінансова стійкість підприємства. Чим більша частка власного оборотного капіталу у загальній сумі власного, тим більша його мобільність, оскільки зростає величина високоліквідного капіталу.

Таким чином, підприємство «ВВК №86», яке використовує в основному власний капітал має найвищу фінансову стійкість, але обмежує темпи свого розвитку і не використовує фінансової можливості приросту прибутку на вкладений капітал.